Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Az embereket miért nem riasztj...

Az embereket miért nem riasztja vissza a hosszútávú egészségkárosodás esélye (COVID)?

Figyelt kérdés
2021. dec. 14. 11:24
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
96%
19. Mármint a populáció 0,02 százalékának akiknek eddig bármilyen problémát okozott a covid azok közül 30-40% a poszt-COVID-os?
2021. dec. 14. 13:13
 22/46 anonim ***** válasza:
77%

Azért, mert annak kivédésére amúgy sincs semmi "ellenszer".

Az oltások nem elég hatékonyak, ha megbetegedhetsz súlyosan is, akkor ugyanúgy kialakulhat (bár ahogy látni lehet, enyhébb esetében is) bármilyen poszt-covid jelenség.

Én speciel azért nem oltatom magam, mert nem győzött meg egyik covid vakcina sem. Nem hatásos eléggé, nem eredményes, nem akadályozza meg sem a fertőzés terjedését, sem a súlyos megbetegedést. Cserébe ott van egy kazalnyi mellékhatás lista, persze egy részük elmúlik pár héten belül (vagy látszólag elmúlik), de van ami hosszabb távon kitarthat, akár gyógyszeres kezelést is igényel.

Szóval szivassam magam az oltással, ugyanúgy reménykedjek benne, hogyha a covid-ot összeszedem akkor nem lesz súlyos és nem marad semmi "utóhatás"?

Ha működnének az oltások, hatékonyak lennének akkor már bennem is csörgedezne.

2021. dec. 14. 13:18
 23/46 A kérdező kommentje:

22

Akinél szteroidos kezelést igénylő mellékhatás van, annál lenne magától a vírustól is. Fordítva is igaz ez, csak kisebb eséllyel.

Itt a tüskefehérjére adott félresiklott immunválaszokról van szó.

2021. dec. 14. 13:27
 24/46 anonim ***** válasza:
77%

Nyilván. De ez vica-versa, ahogy mondtad. Az meg, hogy kinek milyen immunválasza lesz az oltástól/covid miatt, eléggé egyénfüggő.

Viszont az, hogy 2-3 oltás után is lehet középsúlyos/súlyos megbetegedés, vagy akár halál is, egyáltalán nem megnyugtató szerintem. Az én mércém szerint akkor hatékony az oltás, ha ezeket megakadályozza 100%-ban.

Nem, nem kell megvédenie attól, hogy elkapjam a vírust, esetleg náthaszerűen átmenjen rajtam, de ha már beadatom, akkor garantálja a súlyos lefolyás elkerülését.

Az már csak bónuszban jó lenne, ha megakadályozná a fertőzés terjedését de ez az oltástól szintén nem elvárható, mivel nyálkahártya szintű védelmet oltás nem tud kialakítani, így az oltott is mindenképp fertőz (meg utána is csak talán kevésbé valamennyivel).

2021. dec. 14. 13:42
 25/46 A kérdező kommentje:

Jó, de ha a vírus bekerül, a sejtek elkezdik legyártani, majd egyre több és több sejt gyártja le, ez erősebb immunválaszt vált ki. Az én logikám szerint ez a kockatosabb.

mRNS oltás után néhány sejt tüskefehérjét gyárt és ennyi. Ezek a tüskefehérjék nem fertőznek meg újabb és újabb sejteket, a vírus viszont igen. Tehát az oltás váltja ki az enyhébb immunválaszt. Az én logikám szerint jóval kevésbé kockázatos.

Amúgy ha jelentősen csökkenti az oltás a poszt-COVID esélyét, az miért nem jó?

Nyilván nem 100%-os és amúgy enyhe lefolyás mellett is bőven van poszt-COVID-eset. Sőt, ahogy olvastam, igazán ott 30-40%, súlyos esetben pedig 85%.

De akkor is, az oltás egy esély ez ellen.

2021. dec. 14. 13:48
 26/46 anonim ***** válasza:
100%

Engem az ilyen esély latolgatások nem győznek meg. Ha kockázatos beadatni és amire hivatott, azt sem tudja garantálni rendesen akkor nem tudok mellette voksolni. Természetesen senkit nem beszélek le róla, se rá.

De én nem akarok "járulékos veszteség" lenni, ha nem jön be. A vírustól nem félek, tartok tőle, eddig úgy néz ki, hogy nem szedtem össze, próbálom ezt tartani (mindamellett, hogy sportolok, figyelek valamilyen szinten a kajára stb.). Maszk engem nem zavar, távolságtartás sem, fertőtlenítés szintén nem, inkább maradok ezen megelőzések mellett egyelőre.

2021. dec. 14. 14:03
 27/46 anonim ***** válasza:
78%
#25: ezel a poszt covid %-ok nem tudom honnan jönnek neked, teljesen irreális számok, aki ilyennel dobálózik, ne csodálkozz, hogy egy szavát sem hiszik.
2021. dec. 14. 14:25
 28/46 A kérdező kommentje:
Írd be angolul a gugliba..
2021. dec. 14. 14:30
 29/46 anonim ***** válasza:
100%

Egy bbc-s cikket dobott ki, amiben ez olvasható:

King's College London suggested 1-2% of people in their 20s who had the virus would develop long Covid, compared with 5% of people in their 60s.

"But 1-2% of 100,000 cases a day is a lot of people," points out Dr Claire Steves, one of the study's authors."

2021. dec. 14. 14:35
 30/46 A kérdező kommentje:
2021. dec. 14. 15:02
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!