Pfizert kaptam és nagyon félek, mi lehet ez?
Az a csomó egy nyirokmirígy.
A nyiroknak az a dolga, hogy ha fertőzés vagy akár sima kosz kerül a szervezetbe, akkor az hordja el. Nagyon lassan, kb percenként két centit halad előre és persze bizonyos csomókban (nyakban, hónaljban, ágyéknál) vannak mirígyek. A mandula is ilyen, sokaknak azért kell kivenni, mert a szervezetük a hétköznapi levegőt is túl károsnak titulálja és nonstop túlreagál a mandula nyirokcsomó. Milyen szép tiszta világban élünk XD
Betegségek és oltások esetén is be szoktak dagadni.
Amit tehetsz az az, hogy segíted a nyirokkeringésedet. Ez egy víznél sűrűbb folyadék, hajlamos nagyon belassulni. Igyál sok folyadékot (napi 3 liter elég), ebből fél liter lehet vízhajtó hatású, pl csalántea. És mozogj. Séta, bicikli.. nem kell sportteljesítményenk lennie, elég hogy mozog a tested, ez a nyirokmozgást is serkenti.
Előbb-utóbb lelappad. De igazából az sem tragédia, ha nem. A következő oltáskor újra be fog durranni úgyhogy addig fölösleges orvoshoz menni vele. Ha a második oltás után elmúlik a fájdalma és utána kb 2 hónappal még mindig ott van, pedig próbáltad a nyirokkeringés gyorsítását, akkor menj el dokihoz, nézzék meg ultrahanggal. De nem tragédia, ha ottmarad.
Nekem 10 éve van bedurranva a bal nyaki nyirokmirígyem. Oké, nem csípem én sem, de jól jelzi, ha betegség közeledik, mert ez az első amin érzem, hogy feszül vagy mi.
Ha nagyon zavar, létezik nyirokmasszázs is, de azt csak orvos írhatja fel, ne is próbálkozz házilag, mert csakúgy nyomkodni nem veszélytelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!