Hogy látod most ennyi idő után a covid veszélyességét és a statisztikákat?
A kisgyereket nem oltották
A két középkorú, aki átesett a covidon csak post-covidja lett nem volt a veszélyeztetettek között.
A másik két középkorú és idős átesett addigra. A kolléganő férje aki veszélyeztetett szintén nem kapott oltást mire ők már meghaltak.
De hallomás szinten tudok olyan idősről, aki azt oltást követő 2 hétben belül halt meg szívleállásban, otthon.
Viszont a kérdés nem az oltásról szól.
Vegyünk egy más példát.
"A" vírus:
-Ha elkapod 90%, hogy belehalsz, és ha nem, akkor is durva következményei lesznek
-Nagyon nehezen terjed, maximum vérrel tud továbbadódni.
"B" vírus:
-0,5-1% a halálos megbetegedés esélye, és az esetek ~10%-ban okoz valami szövődményt, de idővel az is elmúlik.
-Extrém virulens, szinte biztos, hogy elkapod.
Akkor melyik vírus veszélyesebb a társadalom számára?
B, mivel a lakosság 1% biztosan meghal (egyszerűbb számolás) és 10% biztosan tartós egészségkárosodást szenved.
A, nem az egész lakosság, aki elkapja. Vegyük úgy biztosan meghal aki elkapja, akkor a halálozás akkor lesz azonos, vagy rosszabb, ha 100-ból legalább 1 ember elkapja.Azonban az ilyen beteg jobban izolálható.
Minél nagyobb a populáció, annál inkább a B lesz a veszélyesebb szerintem.
Na igen, ez az, amit sokan elfejetenek.
Tegyük fel, ha valóban egyenlő súlyosságú a covid a szezonális influenzával, de cserébe jóval virulensebb, akkor az egyenlő azzal, hogy veszélyesebb is.
17-es: Szerintem nem virulensebb. Én elkaptam a covidot tavasszal, enyhe tünetem volt, fáradtság, levertség, de légúti tünet semmi. A fáradtság elhúzódó volt.
Elkaptam 2 hete az influenzát, nagyon gyorsan levert, 39 fokos láz, taknyosság, majd erős, fullasztó száraz köhögés, hangszálaimra is ráment, légcsőhuruttal... 4 nap alatt átviharzott rajtam a java, azóta jól vagyok, fáradtságnak amúgy már 3. 4. nap nem volt nyoma és az nincs most sem. Enyhe arcüreggyulladásom is lett. Szerintem az influenza még mindig durvább és fertőzőbb.
A virulencia nem a betegség lefolyását jelenti, hanem hogy milyen könnyen terjed emberről-emberre, a covid pedig jóval virulensebb mint az influenza.
Jó példa erre, hogy nyáron soha nem volt influenzajárvány, covid viszont igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!