Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Csak én tartom teljesen...

Csak én tartom teljesen indokolatlannak, hogy hirtelen megváltoztatva az amúy sem létező oltási tervet, előre vették a 16-18 éveseket?

Figyelt kérdés

Ennek a csoportnak a priorizálása tűnik számomra a legértelmetlenebbnek.

1. Bár aktív szociális életet él ez a csoport, mégis ők azok, akik otthon tanulnak, megtehetik, hogy ne találkozzanak emberekkel, az ő döntésük ha elmennek bulizni.

2. Ha megfetőzödnek, 1% alatti az esélye, hogy bármi komolyabb bajuk lesz, egy nátha tüneteivel, max egy influenza tüneteit produkálják. Sokan közülük tünetmentesen hordják ki.

3. Feltehetően a szüleik, nagyszüleik már megkapták az oltást, ha pedig nem, akkor az az ő felelősségük, hogy ne fertőzzék egymást.

4. Az immunitás kialakulásához kettő oltás kell, a második után el kell telnie pár hétnek. Ez már bőven a tanulmányi iődszak utánra esik.

5. "Így kapják vissza a szabadságukat: utazhatnak, mehetnek bulizni..." Én is szeretném 27 évesen élvezni az életet megkötések nélkül. Ez a korosztály pedig max anyuka-apuka pénzét issza el. Tisztelet a kivételnek persze!

6. Nem kell bejárniuk dolgozni sem, online megy a tanítás.

Eyedüli érv: csak a Pfizer tesztelte rajtuk a vakcinát. Ez érthető, de még mindig vannak olyan prioritási csoportok, akik körében csak a Pfizer alkalmazható, pl. autoimmun betegséggel küzdők. Ezek után kérdem én, mi értelme volt felborítani az oltási sorrendet, miért nem lehetett őket akkor beoltani, amikor végeztek a már több hónapja regisztráltak oltásával?

2021. máj. 10. 13:09
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%
Most tulajdonképpen mi bajod is van? Felülről lefelé kezdtük az oltást párhuzamosan több korosztályos módszerben, ugyanez folytatódik most is. Vagy azt akarod, hogy hagyjuk ki a 16-18 éves korosztályt és helyettük folytassuk a csecsemőkkel vagy mi?
2021. máj. 10. 14:04
 12/24 anonim ***** válasza:
56%

Magyarország népessége 2019-ben 9 772 756 fő.

A megoszlás korcsoportok szerint %-ban:

0-14 év köztiek 14,5%

15-24 év köztiek 10,7%

Forrás: [link]

Kerekítsük a számokat. Tegyük fel, hogy Mo.-n van 10 millió ember. Ennek a 10 milliónak kb. 25%a csak a fiatal (és még ez se teljes, mert te csak kifejezetten a 16-17 évesekre kérdeztél rá, míg én összevontam). 10 millió emberből csak 2.5 millió a 0-24 év köztiek. A maradék 7.5 millió mind felnőtt vagy már idős ember. A felnőttekhez képest tényleg annyira fáj az a 2.5 millió fiatal?

Azt már meg se említem, hogy az a 2.5 millió is bele fog számítani a statisztikába, amivel nézik hogy mikor mit oldjanak fel.

2021. máj. 10. 14:13
 13/24 A kérdező kommentje:

11) Az hogy semmi logika nincs az egész oltási sorrendben?

Kezdtük az orvosokkal, de ott jóformán bármilyen orvos részt vehetett, konkrétan még az erasmuson tanuló, betegekkel egyáltalán nem találkozó orvoshallgató ismerőseim, az ő családjaik, ismerőseik, barátaik. Itt is jobban kellett volna szelektálni, hogy melyik orvos kapja meg előbb, melyik később.

Idősotthonok lakói: ezzel egyet tudok érteni, sok másik országban is így működött. Bár itt is priorizálni lehetett volna, hogy elsőzör csak a dolgozókat oltsák, véleményem szerint teljesen felesleges volt előre venni egy amúgy is élete végén járó beteget.

Krónikus beteg: na ez megint egy elég széles réteg, amiből többekről tudok, hogy még várnak a sorukra. Itt is összevissza oltogattak mindenkit a 18-tól kezdve a 100 évig.

Kor szerinti sorrend: itt alapból előre vettem volna a 18 feletti dolgozó réteget, akik napi szinten kerülnek kapcsolatba emberekkel. Ezt követhették volna az idősebb, de nem beteg páciensek.

Kiemelt csoportok: a tanárok oltásával nagon durván elkéstek szerintem, de mindenki mást előre vettek, pl. rendőrök, olimpiai bajnokok stb.

Terhes anyukák: ez is egy érdekes csoort, pár hónapja még nem javallották az ő oltásukat, most meg már hirtelen igen?

Mindenki más: mikor rájöttek, hogy túl sok a feleslegesen rendelt kínai és szpuntyik, illetve az astra, hirtelen mindenkinek lehetősége lett oltakozni. Több ismerősöm alapból nem akart, de inkább engedett a kormány zsarolásának, és a kedvezmények miatt bármelyik vakcinát felvette.

Utána ugye jött a teljesen politikai alapokon nyugvó Pfizer Friday, melynek egyértelmű célja az volt, hogy végre bejelenthessék, hogy 4 millió fő megkapta az első oltását. Erre ugye nem lehetett regisztrálni, így sokan, akik mRNS vakcinát szeretnének, most hátrányba kerültek a koruknál fogva. A legtöbb európai országban 18 alatt nem is oltanak még, ezt csak nálunk találták ki, hogy ez egy jó ötlet lenne, de ahogy korábban írtam, semmi nem indokolta, hogy most az aktív dolgozó réteg oltásának befejezése előtt, őket oltsák be.Ezek után szerintem tökre érthető, hogy sokan, akik már lassan fél éve regisztráltunk, fel vagyunk háborodva ezen.

2021. máj. 10. 14:28
 14/24 anonim ***** válasza:
100%
#13 Azért nem látod a logikát benne, mert nem egymás után voltak ezek a prioritások, hanem párhuzamosan. A legöregebbekkel kezdtük az oltást és haladtunk lefelé. Amikor kevés volt a vakcina vagy felmerült, hogy bizonyos szektorban dolgozóknak fontosabb lenne az oltás, akkor ők kerültek priorizálásra, a többiek pedig a maradékot kapták (ha maradt).
2021. máj. 10. 14:32
 15/24 anonim ***** válasza:
50%
Mert még szükségük van a melós emberre 😀 a beteg, idős emberek mehetnek a kukába, az eü, pedagógusok, rendvédelmisek is (ha csak ők nem placebot kaptak), a fiatalok is - akik nem kérik, majd ők dolgozhatnak nekik -, várandósok is. Mivel nekik úgyis csak a létszámot kell csökkenteni. Ez az oltási rend logika, ha érted.
2021. máj. 10. 14:51
 16/24 A kérdező kommentje:
Tovabba mi a helyzet azon szulokkel, akik kronikus betegek, de egyelore nem kaptak oltasra idopontot, viszont a gyerekuk most megkaphatja? A szulo mar vedett lenne, mig a gyerek ettol meg viheti a vírust, neki semmi baja nem lehet, ellenben a szuleinek igen.
2021. máj. 10. 18:17
 17/24 anonim ***** válasza:
6%

Természetesen kizárólag azért kapják most, hogy rá lehessen fogni, hogy "félre kell tenni" nekik, így más meg érje be a többivel, különösen a vakcinaszakértő Szíjjártó által beszerzett jó drága több millió felesleges kínai gagyival. Tette volna nekik félre a Főhülye azt a 100 ezret, amit kiszórt 1 hete, de az egója nem bírta ki, hogy ne legyen meg a 4 millió beoltott szombatra.

Egyetlen fiatalt sem szabadna addig oltani, amíg Pfizerre bárki idősebbnek 3 napnál tovább kell várnia. Márpedig nagyon sokan várnak még rá. És teljesen felesleges is, csak a kártyára mennek 99%-ban és amúgy is gyakorlatilag nincsenek érintve a covid által, tojnak a járványra.

2021. máj. 10. 21:06
 18/24 Alex Fly ***** válasza:
100%

Csak te.

Ha van lehetőség a fiatalok oltására, akkor igenis kezdjék csak el. Egyrészt előttük az egész élet, másrészt pedig jogilag csak korlátozottan cselekvőképesek, így a felnőtt társadalom felelőssége jóval nagyobb az irányukban, mint a nagykorúak felé.

2021. máj. 10. 21:19
 19/24 anonim ***** válasza:
0%

De nincs lehetőség. Van egy sorrend, amit be kéne tartani. Akik kitalálták ki, ők maguk rúgják fel.

"előttük az egész élet": kösz, akkor mi kérnénk is engedélyt megdögleni.

2021. máj. 10. 21:22
 20/24 anonim ***** válasza:
93%
Akik itt ezen fel vannak háborodva, miért is? Meg van tartva a sorrend, akit kellett, a nagy részét beoltották (aki idős vagy krónikus beteg, és még nem kapta meg, menjen reklamálni). Most ez a korosztály is sorra kerül, ami szintén ugyanolyan fontos, tekintve hogy ők is élnek szociális életet, ha tetszik, ha nem. Regisztráljatok az oltópontokra másik fajta oltásokra, mehettek akár holnap rá. Vagy csak pfizert fogadnátok el, és ezért néztek rossz szemmel a fiatalok oltására?
2021. máj. 10. 21:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!