Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Ehhez hasonló fura, indokolatl...

Ehhez hasonló fura, indokolatlan rettegés érzést éltél-e át?

Figyelt kérdés

Racionális, ateista csákó vagyok! Ez tehát nem egy ezo kérdés lesz. :-) Gyerekkoromban volt egy fura félelemérzetem olykor, és most nagyon érdekes és kicsit meghökkentő módon ez előjött egyszer egy tök ártatlan szituációban, sétálás közben.

Pár hónapja volt, úgyhogy már nem is emlékszem, hogy mi hozta elő, valami felirat, vagy különös formájú kerítés, de ez szerintem nem is lényeges. A lényeg az, hogy azt éreztem, mintha létezne egy végtelen gonosz erő, ami fenyeget engem is. Fura érzés volt, el tudom képzelni, hogy aki vallásos, az ha ezt érzi, akkor megbizonyosodik, hogy létezik a Sátán. Én nem ilyen vagyok, és még így is csábító volt ez a magyarázat. :-) De én a jelenlegi tudományos paradigmáknak híven :-) azt gondolom, hogy az agyam csinálta ezt velem. A kérdésem nem is annyira az, hogy vajon miért, meg, hogy mi a bajom (bár ha valaki felismeri, hogy ez valami végzetes agybaj, akkor azért említse meg!), mert ez az utóbb 30 évben most az egyszer fordult elő, hanem hogy másnak volt-e hasonló élménye esetleg?

Gyerekkoromban voltak elalvás előtti tudatállapotban hasonló rettegéseim, de ezek jellegükben markánsan különböznek attól, amikor valaki simán csak szorong a világvégétől, vagy a munkájának elvesztésétől. Ezek sokkal plasztikusabb, "több dimenziós" félelmek voltak, s olyan furán tűntek "igazibbnak", más típusúnak. Akkor is egy ilyen végtelen gonoszságot éreztem, ami minden konkrétum nélkül csak gyűlölt. S nem egy késsel kergetett valaki, hanem csak erőteljesen éreztem egy gonosz erő jelenlétét. Mint a mesében. Azt mondják a kreatív emberek hajlamosabbak nagyon furcsa dolgokat is elképzelni, lehet, hogy nálam is simán csak ez az oka ennek.

#démoni erő #irracionális rettegés #gyerekkori félelem #transzracionális
2021. jan. 15. 11:08
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Ezt nevezik pánikrohamnak
2021. jan. 15. 11:18
 2/11 Wadmalac ***** válasza:
71%

"azt gondolom, hogy az agyam csinálta ezt velem"

Így van.

Az már kiderült, hogy külső elektromágneses ingerléssel egy bizonyos agyterületen el leeht érni az "istenélményt", vagyis azt az érzést, hogy nem vagy egyedül, egy felsőbbrendű jelenlét érzését.

Ilyet bizonyára nem csak elektromágneses, hanem alkalmi biokémiai ingerlés is létrehozhat, akár ilyen negatív verzióban is.

Pár neuron "unalmában" vagy valami alkalmi kémiai késztetésre valahol beindított egy láncreakciót, ami ezt az élményt produkálta.

Gond akkor van, ha ismétlődően előfordul, az már valami agyi problémára utal. Akkor érdemes neurológushoz fordulni.

2021. jan. 15. 11:19
 3/11 A kérdező kommentje:
Lehet, bár kisebb pánikrohamom asszem volt, akkor nem ezt éreztem, illetve ebben a helyzetben tudtam kontrollálni magam, nem lettem rosszul, az egész csak a fejemben játszódott le.
2021. jan. 15. 11:20
 4/11 A kérdező kommentje:
#2 szuper válasz, köszi!
2021. jan. 15. 11:21
 5/11 anonim ***** válasza:
Egyszer azt hittem, hogy meg fognak támadni a nyusztok az erdőben. Sokáig tartott míg elmúlt.
2021. jan. 15. 11:57
 6/11 anonim ***** válasza:
#transzracionális. Krisztofer, te 30 éves vagy?!
2021. jan. 15. 11:57
 7/11 A kérdező kommentje:
Krisztofer 48 éves, de a vezetékneve Béla! :-)
2021. jan. 15. 12:05
 8/11 anonim ***** válasza:

Ez tipikus pánikroham (neurológiai háttértől függetlenül). Korábban valószínűleg csak enyhébbek voltak.

Ne ide írd ki, hanem jelezd mondjuk a körzetinek, és valószínűleg el fog küldeni pszichiáterhez.

2021. jan. 15. 12:32
 9/11 A kérdező kommentje:
Akkor lehet, hogy félreérthető voltam. A kérdésben a lényeg nem a félelem vagy a félelem hatása volt, hanem a félelem minősége. Tehát ez nekem nem okoz problémát, akkor sem okozott, nem befolyásolja az életminőségemet, már el is felejtettem, csak most eszembe jutott, hogy hátha itt tud rá mondani valami okosat. Amúgy régebben voltam több pszichiáternél is. Gyerekkoromban is lehet, hogy jó lett volna, mert akkor azért nagyon féltem. Ettől még lehet hogy ennek tényleg van köze a pánikrohamhoz, bár nem tűnik igaznak, de azért észben tartom, kösz.
2021. jan. 15. 13:05
 10/11 Wadmalac ***** válasza:

A kiindulási ok is lehet közös, ha a végeredmény kicsit el is tér.

Ha az ok "hardveres", pszichiáter nem oldja meg, de neurológus talán.

De mondom, ha nem ismétlődik, nem kell vele foglalkozni.

2021. jan. 15. 13:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!