Már több mint 1 éve hordjuk a maszkot, a napjaink nagy részében. Okozhatja ez az immunrendszer gyengülését, a kevesebb oxigén bejutás végett, esetleg a légzési képességet befolyásolhatja, vagy ugyan úgy működik a szervezet, kap elég oxigént?
A pszichológia hatásokról nem is kérdezek, mert elég sok stresszt tesz a nyakunkba a hordása, az nyilván nem tesz jót az immunrendszernek.
Előre is bocsánat, ha visszatérő kérdést írtam.
Én csak azt vettem észre, hogy a maszkos időszak óta állandóan ki van száradva az orrom, illetve hogy főleg szájon át veszem a levegőt. Ezt kérdezgettem is orvosoktól, hogy nem baj-e, hiszen azt tanultuk még általános iskolában talán, hogy azért érdemes orron át lélegezni, mert az orrban van már eleve egy "beépített" szűrőmechanizmus, bolyhok, ilyesmik, ráadásul azon át hosszabb az út a tüdőhöz, így sok dolgot felfog, szemben a szájon át lélegzéssel, amivel minden akadálytalanul beáramlik a testbe. Szóval amikor maszkban (főleg - természetesen szeleptelen - ffp2-ffp3) ösztönösen szájon át légzésre váltok, akkor a maszkba bejutó levegő legalább annyira szűrt-e, mint a maszk nélkül orron át belélegzett. Mert olyan maszkot még nem láttam, ami annyira tökéletesen illeszthető lett volna, hogy ne legyen mellette is áramlás.
Én ugyan egyáltalán nem hordom napjaim nagy részében, mert nem kötelező elmennem otthonról, de nem szokott stresszelni, ha fel kell vennem. Teljesen máshol van az ingerküszöböm, egyáltalán nem ilyen alacsonyan, hogy maszktól meg "korlátozásoktól" a sínekre feküdjek. :D Különösen, hogy az elmúlt bő egy évnek volt számunkra egy olyan hatása is, hogy egyszer se kellett betegszabadságra menni, mert egyszerűen nem kaptuk el azokat a szezonális náthákat, amik miatt 2-3× kidőlök egy évben.
"a maszkos időszak óta állandóan ki van száradva az orrom, illetve hogy főleg szájon át veszem a levegőt."
Lehet, hogy az ffp maszk egy kicsit összenyomja az orrcimpáidat. Tegyél rá, vagy bele egy kis merevítőt. A másik lehetőség, hogy orrsövényferdülésed van vagy az orrodban polipok vannak és ez nehezíti az orrlégzést. Ha be leszel oltva, menjél el egy orr-fül-gégészhez.
#32 #37
"Maszkban és anélkül is mindig 98 volt."
"Mert olyan maszkot még nem láttam, ami annyira tökéletesen illeszthető lett volna, hogy ne legyen mellette is áramlás."
Lehet, hogy itt a baj. Próbáld ki úgy, hogy egy zsinórral 6-8 centire összehúzod hátul a fülpántokat. (Továbbra is menjenek a fül alatt és felett.)
Hát, én is kipróbáltam. Két és fél órán keresztül volt rajtam FFP2-es maszk, mielőtt levettem, megmértem, és az oxigén szaturációm 98-99% volt. Inkább 99, néha ment le 98-ra. Mindkét kezem középső ujján mértem, 2-3 percig folyamatosan. (Maszk nélkül is 98-99%-ot mérek.)
Egyébként maszkban dolgozom, napi 8 órát, bár az nem FFP, csak sebészi. A legnagyobb hátránya, hogy pattanásos lesz tőle a bőröm. (Ami korábban nem volt.) Mivel a bőr a maszkban valóban nehezebben "lélegzik". A véroxigén szint viszont, egészséges szervezet esetén optimális szinten marad.
Szerintem, aki negatív hatásokat tapasztal, annál ez inkább pszichés okokból van.
2 órán túl steril környezetben sem ajánlott viselni, valamit, ha alá izzadsz, igen is kártékony lehet.
https://www.youtube.com/watch?v=Dgf3Z0_2oIk&ab_channel=Arman..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!