Miért van az, hogy még egyik dohányzó ismerősöm sem kapta el a koronavírust (szerencsére)?
Jaj, de okos vagy... Ja nem! Ezek szerint te javaslod a dohányzást? Mert a hozzászólásaiddal ezt éred el. Nem szakmai fórumon vagyunk, hanem laikus kommunikációban. Komolyan, te tisztában vagy azzal, mit csinálsz pontosan?
Mellesleg:
"Ellentmondásos módon a szakirodalom szerint colitis ulcerosa gyakrabban fordul elő nem-dohányzók
között. Azonban a dohányzás egyéb káros hatásai ugyanúgy érintik a colitis ulcerosás betegeket, így a
dohányzástól való tartózkodás számukra is feltétlenül ajánlott. "
És újra: Aki eddig nem dohányzott, az ne kezdje el! Aki dohányzott, az próbáljon legalább csökkenteni, de leginkább leszokni!
Nagyon okosnak hiszed magad, igaz?
De honnan tudod, hogy a Kékes magasabban van, mint a Balaton. Lehet, hogy autóval, vonattal közvetlenül átmentél az egyiktől a másikig. Dombra fel, völgybe le. Közben mérted és számoltad, hogy mennyit emelkedtél és süllyedtél.
Egy paripaszerszámot. (Azt hiszem, ide legjobban ez a kifejezés illik. Csak nem akarom az eredeti formájában használni, mert törlik a kommentet.)
Azért tudod, mert mások emgmérték, leírták, elolvastad és ELHITTED.
"Ja, tényleg! Nincs is Balaton! :-D Bocs, majdnem elfelejtettem :-D"
Értem, hogy viccel akarod elütni a bírálat élét, de ebből nem tudom, hogy átment-e a lényeg: szinte minden ismeretünk másoktól származik. A mi feladatunk ezzel kapcsolatban az, hogy utánanézzünk, átgondoljuk és eldöntsük, hogy melyik forrás megbízható.
Amiről azt gondoljuk, hogy magunktól tudjuk, annak nagy részét is csak elhisszük.
#24 Tehát akkor te azt javasolnád másoknak, hogy kezdjenek el dohányozni? Most komolyan ezt nyomod? Vagy akkor mire akarsz kilyukadni mégis?
Az egyetlen értelmesnek tűnő állításodat cáfoltam a SOTÉ-s doksival. Mit akarsz elérni? Azt akarod hallani, hogy igazad van?
Ha ez a záloga az esti alvásodnak, akkor tessék: "Igazad van"
Most jó?
Nem, ne kezdjetek el dohányozni!
1: Most csak azért mert nem értesz velem egyet, még nem értem ezt a felháborodott stílust. Bőven elég ha érvelsz, nem kell még "jaj de okos vagy" és egyéb kommenteket hozzáfűzni, nem értem ezt a mentalitást.
2: Egy előző kommentemben is írtam, hogy ettől nyilván senki ne kezdjen el dohányozni, mert lehet, hogy a tünetei kevésbé súlyosabbak lesznek, csak mondjuk 20x olyan eséllyel alakul ki nála majd a későbbiekben tüdőrák.
3: A sotés doksi csak annyit mond, hogy igen, a colitis ulcerosa tünetei és lefolyása enyhe a dohányosokban, de a dohányzás egyéb káros hatásai, mint pl. az hogy remek kis COPD-t indukál még jelen lesznek.
4:
"The relationship between smoking and Crohn's and Colitis is complex. Many studies have shown that people who smoke are more likely to develop Crohn’s Disease, and research suggests that smoking increases the severity of the disease. In contrast, smoking appears to decrease the severity of Ulcerative Colitis, although it still carries many other health risks."
5: Attól, hogy laikusoknak készült az oldal, szerintem még lehet tudományos helyekről tájékozódni. És ha valaki ebből annyit fog fel, hogy akkor el is kezdek dohányozni mert lehet nem halok bele a covidba, az a saját hülyesége. Röhej ez az egész, a lakosság a megfelelő tájékoztatást hiányolja, mert neki csak úgy ne mondják meg mit tegyen, de ha van indoklás, objektíven alátámasztva, akkor meg a) ez úgyse így van (hiába ott a tudományos közlés) b) laikusok vagyunk, stb stb.
Ha te vagy a 13-as, akkor arra kommentedre rágtam be nálad, és a SOTÉs doksi éppen azt taglalja, amit a 3. pontodban leírtál.
5 - de a többség nem fog utánanézni, ezért fokozott felelősséged van, ha írsz valamit, akkor azt úgy kell fogalmaznod, hogy a zöldséges néni is megértse. Majd szakmai fórumon fogalmazhatsz szofisztikáltan.
Itt annyit próbáltam elérni, hogy a zöldséges néni véletlenül se kezdjen el dohányozni amiatt, mert úgy érti a kommentjeiteked, hogy valamiben is segít a covid-al kapcsolatban. A többség itt zöldséges néni. Nem tudom, végre átmegy-e, hogy miért akadtam ki.
Az 5. utolsó mondataival tökéletesen egyetértek. Hőbörögnek, hogy szerintük nincs tájékoztatás, de amikor már százegy orvos, kutató megfogalmazza szakmailag pontosan, de igyekezve úgy fogalmazni, hogy a kicsit igényesebb zöldséges néni is megértse, akkor a második mondat után el sem olvassák. Sajna az van, hogy akik az elmúlt 20 évben az online sajtó szalagcímein nem jutottak tovább, azoknak tőmondatokban kell megfogalmazni a teendőket. Majd a szakmai fórumon, ahol mondjuk a hallgatók képesek megérteni ennél bonyolultabb összefüggéseket, ott lehet taglalni a továbbiakat.
Most ezen nagyon sokan meg fognak sértődni, de ha jól belegondolsz, ez van.
Tehát: dohányzás = rossz, hagyd abba.
oltás = jó, eddig is jó volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!