Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Mit gondoltok erről? (AstraZen...

Mit gondoltok erről? (AstraZeneca oltás)

Figyelt kérdés

Angliában élek ahol éppen kevés a fertőzött, az emberek 60%-a be van már oltva. Pár napja bejelentették, hogy az AstraZeneca oltás helyett a 30 éven aluliaknak mást fognak adni, mert jelen körülmények között annak, hogy az oltás miatt lép fel komplikáció egy kicsivel több az esélye mint annak, hogy covidban meghaljon valaki ebből a korosztályból.

Ezután viszont azt mondták, hogy az AstraZeneca oltás nagyon biztonságos. Akkor a covid ezek szerint még biztonságosabb, legalábbis az én korosztályomnak, ekkor egy kicsit elszomorodtam, hogy emiatt nem találkozhatok a barátommal, aki Amerikában él már több mint egy éve. Persze tudom, hogy a lényeg az, hogy a veszélyeztetettebb embereket megvédjük és hogy ne terheljük túl az egészségügyet. De ha itt ezeket már mind beoltották, akkor miért van még lockdown? Persze annyira nem zavar, és Júliusig mindenkit beoltanak itt addig meg várok szívesen, csak mégis viccesen hangzott, hogy az oltás biztonságos de a covidnál azért veszélyesebb (persze ez már nem igaz idősebb embereknél).

Egyébként szeretném beoltatni magam ha rám kerül a sor, meg még az AstraZenecát sem utálom direkt, sok embert ismerek aki ezt kapta, fiatalabbakat is és persze semmi bajuk. De akkor is bizarr szituáció egy kicsit. Ráadásul ezzel a bejelentéssel a fiatalabb 30-as korosztályt nem nyugtatták meg, mivel az én korosztályom meg a 30-as is még vár egyelőre (kivéve persze a krónikus betegeket meg azokat, a munkájuk miatt kaptak már), akkor már lehetett volna, hogy amikor ránk kerül a sor akkor egyszerűen mást adnak.

2021. ápr. 9. 11:33
 1/7 anonim ***** válasza:
67%

"hogy az oltás miatt lép fel komplikáció egy kicsivel több az esélye mint annak, hogy covidban meghaljon valaki ebből a korosztályból."

Ezt nem tudom ki mondta, de egyszerűen nem igaz. Magyarországon már naponta halnak bele 20-as, 30-as emberek koronába, intenzíven is sok fiatal van tüdőgyulladással.

2021. ápr. 9. 11:38
 2/7 anonim ***** válasza:
64%

Mindegyik oltás után csökken a covidban meghalás esélye.

(Az más kérdés, mennyivel. De mindegyikkel jelentősen.)

2021. ápr. 9. 11:41
 3/7 A kérdező kommentje:
[link] ezt az MHRA mutogatta, tehát hivatalos. Itt lehet látni, hogy a 30 alatti korosztálynak akkor, ha kevés fertőzött van, akkor a vakcina egy kicsit rizikósabb. Persze ez most nem vonatkozik Magyarországra, ahol sokkal több fertőzött van jelenleg. Ebben az esetben a vakcina a biztonságosabb, mint ahogy itt is ábrázolva van: [link]
2021. ápr. 9. 11:44
 4/7 A kérdező kommentje:
[link] bocsi ez akart lenni a 2.
2021. ápr. 9. 11:45
 5/7 anonim ***** válasza:
51%

Úgy is abban fogsz hinni, amiben akarsz. Neten meg mindenre kapsz visszaigazolást, amire rákeresel.

Minden vakcina biztonságosabb, mint a covid fertőzés.

2021. ápr. 9. 11:48
 6/7 krwkco ***** válasza:

kérdező

"viccesen hangzott, hogy az oltás biztonságos de a covidnál azért veszélyesebb"

Elvileg ez is lehetséges. Azért, mert az oltás mellékhatásai mindenkinél jelentkezhetnek, akit beoltottak. A mellékhatás valószínűségét a korosztály teljes létszámával kell felszorozni.

A COVIDban fellépő súlyos, maradandó, esetleg halálos kimenetel valószínűségét meg csak annyival, amennyien megbetegszenek. De itt felmerül a kérdés, hogy mennyi idő alatt. Szerintem az volna a reális, ha az oltásból származó védettség teljes időszakára számolnák ki a megbetegedések számát, ha mindenki oltatlan. Az ábrán ez mintha csak 16 hét lenne, ami szerintem kevés.

És emellett vannak más hatások is. Ha egy korosztályt nem oltanak be, mert számukra kockázatosabb az oltás, akkor a körükben fennmarad a járvány. És vagy maradnak a korlátozó intézkedések, vagy más korosztály oltatlanjai is megbetegszenek.

Szóval ez megint egy újabb angol járványkezelési marhaság.

2021. ápr. 9. 14:28
 7/7 anonim ***** válasza:
#2 feltéve, hogy egyáltalán elkapod a vírust.
2021. ápr. 9. 14:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!