AstraZeneca most, vagy Pfizer később? Érdemes várni?
Fiatal vagyok, 30 év alatti, nincs alapbetegségem. A háziorvosom jelezte, hogy választhatok AstraZeneca és Szputnyik oltások közül (utóbbiért utazni kellene pár órát, és egyébként sem szeretnék oroszt több okból sem, de ez mindegy most).
Eléggé aggódom a vérrög dolog miatt (tudom, kb 1 a millióhoz az esély, de mégis..), ezért arra gondoltam, hogy inkább megvárnám, míg kaphatnék Pfizert. Egyébként is otthonülő életmódot folytatok, így kicsi a valószínűsége, hogy elkapom a betegséget.
Reálisan nézve mikorra érkezne annyi Pfizer vakcina, amiből nekem is juthatna? Tudom, sokan vannak előttem a sorban, akik Pfizerre várnak (kismamák, idősek, más aggódó emberek), de lassan minden regisztrált polgár be lesz oltva, és Pfizerből még várható jó pár millió embernek elegendő adag, kérdés, hogy mikorra.
Ti mit tennétek?
Hiába fiatal,ha olyan szerencsétlen a genetikája,hogy észrevétlenül rámegy a tüdejére. Nálam ez történt, nincs alapbetegségem, mozgó, egészséges életmódot folytattam.
Azt hittem már túl vagyok a covid nehezén pár napig nyomott voltam, étvagytalan aztán ennyi. És egyik reggel kikellett hívni a mentőt. Tüdőgyuszival bevittek.
"Én egészséges 37 és ma kapom a Pfeizert,h.o szólt. Másnap vissza is telefonált,hogy nem e kér a férjem mert még mindig van. Nem is értem hogy van ez akkor. Város függő? Megyeszékhely nagyváros."
Igen. Nálunk BP-en még mindig 50-60+ időseket oltanak. Vajon van benne politika? Mindenki döntse el...
Kollégám heves megyei huszonéves, tőle nem azt kérdezték, hogy akar-e oltást, hanem hogy akár választhat is, hogy milyet kér.
"Utolsó: Valószínűleg ez több dologtól függ. Egyrészt attól, hogy a háziorvoshoz hány beteg tartozik (kevesebb beteg közül hamarabb sorra kerülsz). Attól is függ, hogy a háziorvoshoz tartozó betegeknél milyen a koreloszlás (ha mondjuk a háziorvoshoz tartozó betegek 70%-a 60 év feletti, akkor később kerülsz sorra, mint ha a háziorvos betegei közül csak 20% 60 feletti). Attól is függ, hogy az adott praxisban hányan kérnek oltást (ha egy orvoshoz tartozik pl 700 beteg, és mindenki kéri az oltást, akkor később kerülsz sorra, mintha a 700 betegből 300 nem kérné...)."
Szerintem nem így kéne működnie, nem kéne számítania, hogy hányan vannak a praxisban, tehát:
1. Praxis, vidéki településen 200 "fővel"
2. Praxis, Budapesti kerületben 1000 "fővel"
A logikus az lenne, hogy a 2. Praxisban dolgozó orvos 5x annyi oltóanyagot kap, és 5x annyi embert tud oltópontra küldeni, mint az 1. Praxisban dolgozó háziorvos. Sajnos szerintem ez korántsem így van.
Nekem azt mondta a háziorvosom, hogy Pfizert vagy Modernát lehet, hogy csak egy hónap múlva kaphatnék, mert most oltják ezekkel kampányszerűen a kismamákat és a tanárokat. Utóbbit nem értem, hogy ők miért csak ezeket kaphatják. Na mindegy. Én kértem most az Astrát, mert számos ok miatt elég sürgős, hogy védettebb legyek már végre.
Tőlem csak annyit kérdezett a doki, hogy nem szedek-e fogamzásgátlót, vagy nem alacsony a vérlemezke számom.
Rendkívül ritka esetben fordul elő a vérrög képződés az oltás után. Azt se felejtsük el, hogy az EU hajlamos rossz híreket terjeszteni a Britekről a brexit miatt. Na meg azt se, hogy maga a koronavírus fertőzés is okozhat vérrög képződést, jóval nagyobb arányban. Sokan amiatt halnak meg.
Én Astrát kaptam tegnap, úgy voltam vele, hogy a Pfizerre még heteket kellene várnom, és mivel a járvány legdurvább napjait éljük, nem kockáztattam. A háziorvosommal egyeztettem, azt mondta, semmi értelme válogatni, mindegyik vakcina jó, de a Pfizer-t annyira ügyesen megmarketingelték, hogy most tulajdonképpen mindenki arra vár, miközben lenne 3-4 másik oltóanyag, de az emberek válogatnak.
Nekem is voltak fenntartásaim, nem örülök, hogy 12 hét telik el a két oltás között, de mivel ezt ajánlották, elfogadtam. A vérrögök ellen sok helyen olvastam, és nekem is ajánlották az Aspirin Protectet 3 hétig (fogamzásgátlót szedő hölgyeknek különösen), és akkor semmi baj nem lesz.
Fogadd el, amit kínálnak, ne válogass, inkább legyél lázas 3 napig az oltástól, mint ne adja Isten lélegeztetőgépre kerülj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!