Most jól olvasom, hogy az AstraZeneca 60-65%-os védettséget ad mindössze? Ez nem majdnem olyan mintha be sem oltatnám magam? Oltás nélkül is 50-50% az esély, hogy elkapom vagy sem.
Minek oltassam be magam, ha kimegyek az utcára és elüthet egy busz?
Na kb. ilyen szintű a kérdésed.
Amúgy a te logikáddal végigvezetve is hasznos, mert ha már be vagy oltva (akkor az 60% eséllyel véd, tehát 40% eséllyel kapod el mégis), akkor
0,4*0,5 eséllyel leszel beteg. Az Az csak húsz százalék. A megbetegedés kockázata tehát kevesebb, mint a felére csökkent.
Persze ez sem matematikailag, sem biológiailag nem állja meg a helyét.
Minek beoltatni magad influenza ellen? Hisz az is csak 50% körül véd. Vagy éppen pneumococcus okozta tüdőgyulladás ellen? Az is csak 50-60% körül mozog. Sőt, a legtöbb kötelező oltás illetve egyéb oltások sem lépik nagyon túl az 50-60%-ot.
Nem ez az oltás lényege. A számok, amiket mindenhol látunk, lényegesek, de annyira nem fontosak.
A szám, ami az oltásokhoz fel van tüntetve, csak annyit jelent, hogy hány %-ban véd a tünetmentes fertőzéstől, azonban ami ennél jóval lényegesebb, hogy MINDEGYIK oltás megvéd 100%-ban a súlyos, kórházi ápolásra szoruló lefolyástól, haláltól és a szövődményektől.
Értsd:
Astrazeneca oltás esetén: Ha elkapod, 65% az esélye, hogy tünetmentesen megy át rajtad, és 35%, hogy enyhe tünetekkel (mint egy átlagos megfázás, kis orrfolyás, kicsi köhögés, 2-3 nap és kutya bajod).
Pfizer oltás esetén: Ha elkapod, 95% az esélyed, hogy tünetmentes leszel és 5%, hogy enyhe tünetes.
Szóval a te logikád szerint 50 % a valoszínűsége, hogy megnyerem ma a lottót. Hiszen vagy megnyerem, vagy nem.
Meg arra is 50 % az esély, hogy húsz percen belül elkészítem és megiszom a kávémat. Mert az is vagy megtörténik, vagy nem.
Én valahogy mégis nagyobb esélyt látok a kávém elfogyasztására, mint a lottó megnyerésére :D
Köszönöm aki korrektül válaszolt.
Olvasgattam cikkeket, de így nem igazán részletezték. Csak, hogy hány százalékban véd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!