Ha ez új variáns a fiatalabbakra is veszélyes, akkor nem kéne őket is oltani?
Ha ez tényleg rosszabb, meg a vakcinák állítólag hatásosak, akkor miért csak főleg az otthon ülő 70-es 80-asokat oltják?
Ha az orvosok szerint a legnagyobb rizikófaktor az elhízás, akkor a komoly túlsúllyal küzdők miért nincsenek előrevéve?
Ha - állítólag - sokaknál súlyos szövődményeket okozhat a vírus (gyengeség, fáradékonyság, szellemi képességek csökkenése, amikről senki sem tudja, hogy valaha elmúlnak-e), és ez sokkal több embert érint, mint a halálozás, akkor ezt miért nem veszik figyelembe.
Próbáltam erről beszélgetni egészségügyis ismerőseimmel, de nem tudtam velük zöld ágra vergődni. Egyikük csak ennyit mondott: Ha nem értem miért az időseket a legfontosabb beoltani, akkor nincs is miről beszélgetnünk.
Persze a legjobb az lenne ha mindenki minel hamarabb kapna oltast. De ez lehetetlen. Fiatal nagyobb esellyel el túl. Persze nem mindíg. Lehet agyalni hogy lenne jobb, de olyan sajna nincs ami mindenkinek egyformán jó.
A 70 éves is élhet 20 évet is siman, meg a 45nek is lehet h csak 5 eve van hátra. Milyen jogon döntünk ugye?
Az mondjuk elgondolkodtató hogy az idősek zöme otthon van( aki intézménybe van az mas, nekik kell az oltas) a fiatalabbak meg többet érintkeznek másokkal.
Úgy tűnik, hogy az európai kultúrkörben ez egyfajta evidencia. Más országokban, pl. Távol-Kelet egyes országaiban az aktív dolgozókat oltják először.
#4: A Nagymamám 87 éves, de 1 éve otthon van, nem jár sehova. Csak úgy találkoztunk vele, hogy kertben 5 méterre állva egymástól maszkban. Persze, ez egyikünknek sem jó így. Szerencsére teljesen önellátó, tud főzni, takarítani. Már megkapta az első Pfizer-védőoltását, aminek persze örülünk, de ő is azt mondta, hogy még simán kibírna pár hónapot otthon és a fiatalabbakat kéne először oltani. A fiataloknak muszáj bejárniuk a munkahelyre, felülni a tömött BKV-buszra.
Az idősotthonok már tészta, azokat én is előrevettem volna, mert ott nagyon könnyen terjed a vírus.
#13: mármint más tészta
Szóval, azokat az időseket, akik önellátásra képtelenek, emiatt muszáj találkozniuk emberekkel, mert mondjuk egy idősotthonban élnek, őket én is előbb oltanám be.
Még egy dolog: Én azt vettem észre, hogy az idősebbek általában jobban bírják az egyedüllétet, pszichésen. A fiatalabbakban még "tombolnak a hormonok", ami miatt nem bírnak a fenekükön megülni. Mégha home office is van munkahelyen, elmennek találkozni barátokkal, boltba vásárolnak rendelés helyett, hogy legalább kimozduljanak. Aki meg otthon ül 30 éves létére, az elkezd begolyózni.
A saját családomban is ezt látom, én és a testvéreim késő 20-as, kora 30-asok vagyunk, a szüleink kora 60-asok. A szülők home office-ban, ki sem mozdulnak sehova, és egész jól bírják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!