Ha úgyse kaptam el a covidot, hogy a covidos családtagom egy veszekedés során leköpött (sajnos ez a szintje), akkor lehet antitestem korábbról? Vagy csak szerencsém volt?
Lehetett igen, de a covidot elkapók kb. 20%-a tünetmentesen hordja ki.
Tehát, lehet elkaptad, csak nem lett tüneted.
Mivel a vírus először e felső légutakban (szájüreg, orr) szaporodik el, a köpésnél sokkal veszélyesebb, ha két ember egymáshoz közel állva hosszasan veszekszik vagy akár csak beszél. Ekkor az egyik kis cseppeket bocsájt ki, miközben a másik jellemzően szájon át belélegzi.
Hasonló esemény után érdemes CPC tartalmú szájvízzel (pl. Oral-B) öblögetni és gargalizálni, ami kémcsőben végzett kisérletek szerint 30 másodperc alatt elöli a COVID vírusok 99,99 százalékát.
Én is szoktam Curasept szájvizet és fogkrémet használni, de csak akkor, ha valami kezdődő ínygyulladást érzek. Hosszú távon megváltoztatja a száj baktériumflóráját és ennek rossz szájszag lehet az eredménye.
Emellett egyes kisérletek szerint a klórhexidin nincs hatással erre a vírusra. "Chlorhexidine or ethanol alone had little or no ability to inactivate virus in this assay."
www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.11.13.381079v1.full.pdf
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!