Aki nem hisz el mindent kritika nélkül, az ellenség?
#19: "HA hordanák is az emberek a maszkot nem lenne baj."
Te tényleg képes vagy magaddal elhitetni ezt a zöldséget? Ha minden ilyen demagógiából - amit most leírtál - maszkot lehetne készíteni, akkor nem szorulnánk Kínából importra. :D
Akkor miért nem így védtük ki eddig is a múltbéli években azokat az influenza járványokat, ahol az influenza több embert ölt meg, mint eddig most a korona?
Németország nemzetközileg elismerten a legfegyelmezettebben védekezett kezdetben, de akkor se úszta meg a dolgot. Hogy lehet ez? És manapság náluk is rohamosan terjed a vírus, és a fegyelem egyszerűen fellazult. Nem bírták tovább. Minden cikk náluk most követeli a lazuló fegyelem megtorlását, az egységes védelmi rendszerek kidolgozását, mert a módszerek akár tartományonként eltérnek, de valójában nincs egy olyan tanulmány se, ami mindezekkel ígérni tudná a végső és megnyugtató megoldást. Ki nem mondottan mindegyik cikkből kiolvasható, hogy bármit is teszünk, a vírust nagyfokú fegyelmezettséggel csak kordában tudjuk tartani, de eltüntetni nem, vagyis ha vége a fegyelemnek, akkor minden kezdődik előröl. És lehetetlen megállás nélkül mindig fegyelmezett maradni hosszabb távon. Ráadásul az ügyben megkövetelt fegyelmezettség a gazdaságot elkerülhetetlenül lejtőre kényszeríti. Németországban néhány hónapja a gazdaság helyreállását októberre ígérték, de aligha lesz abból valami, sőt, szvsz. a helyzet összességében ott is romlik folyamatosan:
Lehetetlen elvárni a fegyelmezettséget, főleg vészesen romló gazdasági helyzetben, úgy hogy semmit se tudunk arról, hogy meddig kell fegyelmezettnek maradni. Nincs arról se semmi tanulmány, hogy segít-e a maszkhordás tényleg annyira, hogy a normális élet visszatérhessen. Az emberek elsöprő többsége a fertőzöttek esetén semmivel se lát nagyobb betegségre utaló jeleket, mint egy komolyabb influenzajárvány esetén, vagy egyszerűen akár tünetmentesen lezajlik az ügy. Van néha, hogy komolyabban megszenvedi valaki a dolgot, de erre is nyugodtan lehet állítani, hogy ilyen is van minden évben mindenféle egyéb okokból, és meg is halnak néha emberek, mint régen is. Borzalmasan nehéz így hónapokon keresztül állandóan elhitetni mindenkivel, hogy a koronavírus sokkal rosszabb, csak ez jellemzően sehol se látható magunk körül. Ezért a fegyelem mindenképpen és kivédhetetlenül állandóan és állandóan újra lazulni fog, ahogy a cigizésről se lehet leszoktatni az embereket az állandó ijesztgetések dacára, mert a többség egyszerűen nem lát a dologban akkora tragédiát.
Nem elhanyagolható probléma az is, hogy az állandó, mondjuk évekre kitolódó világszintű maszkhordás óhatatlanul másféle betegségek megjelenésének lesz a melegágya, mivel rengetegen lesznek, akik ugyanazt a maszkot hordják akár hetekig, és rengeteg kórokozó fog felhalmozódni a szája és orra előtt, és ez egyre és egyre több lesz a világban. Ha viszont rendesen hordják, cserélik, akkor a maszk nem csak a korona ellen véd majd, hanem akár az influenza és minden más ilyesmi ellen is, és az emberiségnek ezzel intézményesen ellustul az immunrendszere. Amint arra jut a világ, hogy levehető évek múltán a maszk, akkor azok a kórokozók kezdik hirtelen megtizedelni majd a népességet, amelyekre korábban fittyet hányt a szervezetünk.
Értsd már meg kedves vitapartznerem, hogy megfelelő végső megoldás igérete nélkül, és tényleges katasztrólátvány hiányában, mindenképpen az emberek előbb vagy utóbb le fogják tojni a védekezési módszereket, és elkezdenek gúnyoldni, kb. így:
https://www.youtube.com/watch?v=zTrRJxQsLTE
De ha annyira komolyan veszed a szakértők véleményét: [link]
Idézve: "Meglátása szerint ezért a kedvezőtlen trendet nem lehet kompenzálni a határzárral, ideje lenne most a belföldi terjedésre fókuszálni. Kiváltképp mert indul az iskola, ami növelni fogja a reprodukciós számot. A nemzetközileg elismert magyar matematikus arról is beszélt, hogy egy összetett járványügyi intézkedéscsomagra van szükség, ugyanis a tavaszi járványhelyzet óta tudjuk, hogy a kontaktusszám csökkentése (pl. kijárási korlátozás) nagyon költséges társadalmilag."
Tehát nem kellene bezárni a repülőteret, ellehetetleníteni hazánkba a bejárást, mert a bajok összegződése nagyobb kárt okoz a magyaroknak, mint a teljesen átgondolatlan azonnal mindent bezáró politika, ami lehet, hogy tényleg a politikusok részéről csak a népszerűségi indexük növeléséről szól, és semmi köze a sok baj között az értelmes arany középút kereséshez.
Légyszi! Mondjad már el a saját véleményed a demagógiagyártáson kívül! Továbbra is szerinted elzárva kell tartani pl. a repülőterünket, határainkat? Ha igen, mitől tartod azt hasznosnak, ha valójában a szakember is azt állítja, hogy a nyitottságából származó veszélyforrás (ebben mindenféle veszély, a gazdasági romlás is benne van) kisebb kockázati tényezőt jelent, mint annak bezárása?
Icipici O-F-F -olás következik:
A sulikban nagyon jól mutatja magát, hogy azok a gyerekek, akik a járvány előtt is komolyabban akarták venni a tanulást, na ők még komolyabbak lettek,
ellenben azok, akik a járvány előtt nagyobbrészt rongyalkodtak, na ők viszont még rosszabbak lettek, még kevésbé tűrik a sulit, mint előtte.
Szörnyű.
#14: " ezt gondolom egy jo pelda erre a kresz es a piros lampan atmegyek mert ugysem jon semmi...haltak meg mar igy jonehanyan vetlenul is. De lehetne sorolni."
Én is felhoznék erre egy sokkal jobb példát. A KRESZ, tudod, olyan helyzetekről szól, amikor a dolgok tökéletesen jól működnek, de a koronavírus jelenleg éppen mindent felborít, és ismeretlen területekre visz. A KRESZ nem feltételezi pl. hogy a lámpa úgy romlik el, hogy beragad a piros jelzés folytonosan.
Nos, egy emberrel ez történt, és csak várta, csak várta a zöld jelzést, de az nem jött. Körülötte mások már elkezdtek elégedetlenkedni, majd végül más megoldást nem találva, valaki felemelte a kezét, jelezve a gépjármű forgalomnak az átkelési igényét. Ez sem jelentett megoldást, de a többiek is mellé álltak, és idővel csak átjutottak a tilos jelzés dacára... Nem volt a megoldás biztonságos egy cseppet se, de egyszerűen nem volt más lehetőség, más kompromisszum.
Ám a mi emberünk nem tartott a többiekkel. Ő egyre csak a maga igazában és a szabálykövetés mindenhatóságában bízott. Talán még most is ott áll...
Tudod, te egy kissé rá emlékeztetsz.
Kedves @Kérdező!
Hogy azért végül neked is válaszoljak...
#4: "Mert egyfelől megy ez a maszk és távolságtartás dolog, de ellentmondásosak még az intézkedések is. Szerintem is az veri ki sokaknál a biztit..."
Nos, ne értsd félre, de nem tudok veled teljesen egyetérteni. Alaphelyzetben igazat adok, de gondold tovább a gyakorlatot. Ha ezt írod, akkor azt feltételezhetnénk, hogy tudsz jobb megoldást.
Helyzetemből adódóan van szerencsém több cég belső világába bekukkantani. Egy cég (külkereskedelem és külföldi turizmus) három szintes kisebb irodaházának egyik szintjén egy dolgozónál kimutatták a koronát.
Jellemző, hogy amikor megtudták a dolgozók a kolléga fertőzöttségét, akkor csak mindenki azon sopánkodott, hogy a kiesését mivel lehetne pótolni Senkinek egy pillanatra eszébe nem jutott, hogy a kollégának komolyabb egészségügyi problémái lehetnek (mint kiderült így is volt, mert az első lázas időszakon is gyorsan átlépett, és már jól van, bár a felesége és gyereke is elkapta tőle, de ők se különösebben...). Nem érzéketlenek voltak, csak egyszerűen mindenki automatikusan egy sima influenzás kategóriába sorolta magában az egészet, mi tagadás, a statisztikák alapján jogosan.
A dolgozók nem a vírustól rémültek meg, hanem attól rettegtek, hogy mit fog művelni majd itt a koronavírus tesztet végrehajtó hivatalosan kirendelt társaság. A tesztelők egyszerűen közölték, hogy a cégnél 16 embert kell tesztelni kétszer (egy teszt kiszállással együtt 35000 ruppó), vagy ennyi dolgozónak kell karanténba vonulni. A cég jelenleg a minimális bevételek miatt kétségbeesetten próbál a felszínen maradni, és ennyi ember kiesése, jórészt a gazdasági osztályról, aláírta volna a halálos ítéletet, így a tulajdonosok kényszerűen belementek a tesztelésbe, amibe gyakorlatilag kényszerítették őket. Kiderült, hogy még egy ember koronás, de ő teljesen tünetmentes volt.
Több mint egy millát kaszáltak be a tesztelők azon a cégen, amelyik amúgy is az utolsókat rúgja, és a dolgozók nem tudták feldolgozni, hogy minek hurcolják meg őket egy sima influenza szerű megbetegedésért (ami amúgy is volt náluk minden évben akár több is), meg egy olyan tünetért, ami nincs is. Azt meg aztán végképp nem értették, hogy ez a 16 vizsgálat mire volt jó, amikor ott kétszer annyian dolgoznak, és bármelyikük megfertőződhetett a szintek állandó átjárása közben, magyarán a tesztelő brigád gond nélkül egy csomó koronagyanús embert lazán szélnek eresztett.
Óhatatlanul mindenkinek az jutott az eszébe, hogy ez az egész cirkusz és porhintés egészen másról szólt, mint a védelemről. Szerintük a tesztelő brigád felmérte, hogy mennyi pénzt tud kicsikarni még a tulajdonosokból, és kb. ehhez kalkulálta a 16 tesztszámot. A cég másik részlegénél viszont egy kevésbé fontosnak minősíthető dolgozónál a tesztet inkább nem fizették ki, így az ment karanténba, vagyis otthon kellett maradnia, ám sem a feleségére sem a két gyerekére a karantén nem lett kiterjesztve, vagyis ők meg mehetnek amerre a szemük lát. :)
Hajmeresztő hülyeségnek tűnik, ahogy a fertőzésveszélyt lekezelték, de gondolj bele, hogy ha tényleg mindent ésszerűen csináltak volna, akkor az egész cégnek lőttek, és minden koronagyanús felesége, férje stb. is munkaképtelenné válik, vagyis a láncreakció más cégeket is keményen érintett volna, és...
Azért követhetetlen sokszor a védekezés gondolatmenete, mert ami egy eset kapcsán minden szálat logikusan lezár, alkalmasint olyan mértékű elzárást eredményezne, ami eszkalálódva egyszerűen hatalmas veszteségeket okozna az egész országnak. De éppen ezért nem lehet számítani arra se, hogy a vírustól egykönnyen meg tudunk szabadulni, hacsak őkegyelmessége úgy nem dönt, hogy idővel a virulenciáját (több értelemben is) takaréklángra teszi.
Na, tényleg csak még erre... @Kérdező
@Kérdező: "Mármint a covid propaganda terén."
Talán emlékszel az első fertőzéses időszakokból arra (mindenki maradjon otthon), amikor minden média-felület harsányan hálálkodott azoknak az embereknek, akiknek mindenképpen szükséges volt a munkahelyén dolgozni (pl. pékek, áramszolgáltatók..stb).
Annak idején a munkahelyem rólam is kiállított egy igazolást, hogy nekem is be kell járnom dolgozni (de már akkor nem járt mindenki körülöttem ilyen szerencsével). Reggelente az autóban ülve vég nélkül sütkérezhettem a dicsőségben, mert megtudtam a rádióból, hogy én egy hős vagyok, hiszen én, a munka frontjának élharcosaként, az emberiség fennmaradásáért küzdök fittyet hányva arra az iszonyú kockázatra, amit a vírusterhes külvilágba való kilépés jelent.
Nem tudom, hogy ezeket az ömlengéseket ki tudta röhögés nélkül végighallgatni (néhány kivétel persze tényleg volt, mint pl. a betegellátók/ápolók stb.), de én egészen konkrétan tudtam magamról, hogy egyáltalán nem vagyok hős, hanem csak egy olyan kisszerű, szürke minipolgár, aki hálát adott az égnek, hogy be kell mennie dolgozni, akinek a fizetését nem csökkentették a felére, mint más otthon maradni kényszerült emberét, és közben nagy ívben tojtam az emberiségre. Olyan voltam, aki megkönnyebbülten lélegezhet fel, mert nem tették ki az utcára, azzal a felkiáltással, hogy otthonról nem tudják a hasznát venni.
A propaganda azt sugallta, mintha mindenki rettegne, és a hideg futkározna a hátán, ha be kellene mennie a munkahelyére, és ha mégis megteszi, az a hősök non plus ultrája személyesen, mert egyébként köztudottan mindenki maga magától szeretne otthon maradni, de nagyon... :D
Megint hozzá kell tennem, hogy itt is ambivalens érzetek tölthetnek el minket, és nem feltétlenül kell gondolnunk rögtön elítélésre. Akkoriban amúgy tényleg nem lehetett még tudni, hogy a korona mire képes, így nem lehet azon csodálkozni, hogy mindenképpen ezzel az amúgy eléggé infantilis fényezéssel (is) próbálták manipulálni az embereket, hogy azok tényleg zárkózzanak el, legalább addig, amíg a vírusról komolyabban nem szereznek be ismereteket.
Igen 26-ős, nekem is ilyen érzéseim voltak,mintha csak azok lennének a hősök, akik még abban a helyzetben is dolgozhattak. Biztosan emlékszel, hogy sokan ki is tették magukról ezt a szlogent:
"Én nem maradhatok otthon. ..... vagyok." (pl. vasutas, vagy kereskedő, vagy stb.)
Szerintem viszont nem ők, vagy ti vagytok a hősök, hanem pont fordítva: mi, akik otthon kellett, hogy maradjunk!
De a fenti mechanizmussal is csak még jobban megosztották az embereket.
És amikor tavasszal ezt szóvá tettem itt a GyK-n, kaptam is a fejemre (gondolom azoktól, akik dolgozhattak), hogy mit képzelek, mert ők márpedig igenis az életüket kockáztatták, blabla.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!