A panelházak szellőzőrendszerén át is terjedhet a koronavírujs?
Ugye ez úgy néz ki hogy van egy kürtő az 1. től a 10.-ig, és minden lakásban van egy nagy rácsos lyuk. Ha azt lehet érezni hogy a szomszéd odaégette az ételt, akkor a koronavírus is elvileg tud terjedni a szellőzőn keresztül.
Mi a véleményetek? A koronavírus fertőzöttek hatósági házikaranténját a panelházakban nem kellene inkább mellőzni és kórházban elkülöníteni az illetőket? Erre miért nem gondol a kormány?
Cseppfertőzéssel terjed, nem a levegőben.
Legyen már eszetek emberek!
#1 Bírom amikor a hülye okoskodik 😃
Cseppfertőzés amikor a nagy levegőben szálló folyadékcseppek apró .3 um körüli aerosolokká bomlanak és akár 2-4 óráig is képesek a levegőben lebegni.
...
Kérdező mivel úgy sem tudsz ellene mit tenni, ezért reménykedj benne, hogy az az elszívó nem a szomszéd levegőjét szívja be 1:1-ben.
A házak általában nem szigeteltek jól, (főleg nem hermetikusan) ezért a főzés szaga mindig átterjed. Akkor is ha nincs szellőztető.
Eddig akárhol laktam a szomszéd döglött macska és mosogatórongy levesét mindig megéreztem. Nem volt pedig sok helyen közös szellőzőrendszer.
...
Tehát nyugodj meg, erősen kétlem hogy ezek a befújócsövek a szomszéd levegőjét fújják át. Ha igen, akkor is kicsi ennek az esélye.
A hajókon már más a helyzet, ott számoltak vele hogy lehet a szellőzön kereaztül is terjedhetett. De ott sokkal zártabb az egész rendszer.
Szerintem ne félj ettől. Minimális az esélye. Különben Kínában milliárdnyi beteg lenne a fél négyzetméteres kislakásos tornyokban.
Aerosolos terjedésnél nincs másfél méter... ha a fűtésrendszer felkeveri a részecskéket 2-4 óráig is lebeghetnek.
Lásd kínai esettanulmány a buszról és a légkondis fűtésről. Szétszórtan megfertőzött az illető egy rakás embert.
....
Na de panelokban szerintem ilyen nincs és lényegesen nagyobb légtömegekről van szó mint egy buszban. No para...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!