Gyulladt fogat kihúznak?
1. Az a fog valamiért egyszer már begyulladt és gyökérkezelni kellett, mert az évek alatt nem mentél el betömetni.
2. A gyökérkezelésnek vannak kockázatai (de még így is jobb, mint bármilyen műfog), ezt nem lehet elkerülni. A röntgenen is csak általában 1-2 csatorna látszik, pedig az alsó nagyőrlőknek 3-4 csatornájuk van. Magyarul csak saccolni lehet hogy van-e görbület, mennyire zárt az apex (főleg fiatal fognál - 20 éves kor alatt gyökérkezelésig elhanyagolni a fogakat hatalmas katasztrófa). Felülnézetből nem látsz bele a csatorna aljába (hacsak nincs egy milliárdos értékű endo mikroszkópod - de a nagyobb görbületeket még ezzel sem tudod végiglátni), így szinte lehetetlen megmondani pontosan hogy mennyi lesz a munkahosszom.
3. A fogorvosi rendelő nem egy piac, ahol megmondod hogy két kiló krumplit lesz és kész. Ahogy az ujjadat sem fogják amputálni a sürgősségin, csak mert te azt akarod. Ha ő orvosi szemmel úgy látja hogy menthető a fogad, akkor nem kötelezheted rá hogy kihúzza. A másik dolog, hogy egy fogászati ügyelet nem szájsebészet. Nem kezdhet bele egy fél-egy órás kezelésbe (márpedig egy gyökérkezelt fog eltávolítása elég komplikált, szinte mindig darabokban jön ki), ha közbe jönne valaki, akinek sokkal nagyobb problémája van.
4. A 4 szurival kapott 240 pontot, ezzel forintban valamivel többet a fogorvosod. De ebből ki kell fizetni az ampullák árát, a steril fecskendőt és tűt, a gumikesztyűt és maszkot, a fertőtlenítő szereket (külön felület és eszközfertőtlenítés, majd sterilizálás), az asszisztens munkabérét és még a veszélyes hulladék feldolgozását is. A maradékot teszi zsebre, ha marad.
Ezzel szemben egy magándoki szó nélkül (vagy egy kis rávezetéssel) kihúzza a fogadat, előjegyez egy fogpótlásra és negyedmilliót lekaszál tőled. Persze a fogpótlás sikeressége hosszú távon még kevésbé garantálható, mint a gyökérkezelésé (sokszor nem is véletlenül).
Köszönöm szépen ezt a hosszú választ. Segítettél jobban megérteni a helyzetet, belátom, hogy igazad van. Így, hogy már nem lüktet annyira a fogam jobban átlátom, hogy nem úgy működik minden, ahogy én akarom, csak már épp hogy nem másztam a falra a fájdalomtól és hihetetlen volt, hogy semmit sem csinálnak, holott telefonáltunk előtte és az orvos mondta, hogy menjek be. De a stílust úgy sem értem meg, mert nem normális, hogy ordít velem és csapkod össze vissza. Az is csoda, hogy nem ütött meg, pedig már számítottam rá. Komolyan mondom, hogy 20 éves vékony lány létemre féltem tőle, mert egy magas, kövér pasas volt,és üvöltött mint egy elmebeteg, meg letépte azt a maszkot a szájáról stb. Pedig igyekeztem "jól viselkedni", még az injekciót is simán be tudta adni, pedig már attól el tudnék futni, ha meglátom a tűt.
Mindegy, ezzel annyit ért el, hogy akinek csak tudom elmondom, hogy nehogy betegye oda a lábát. Tudom, hogy neki ez nem oszt, nem szoroz, de legalább az ismerőseim nem kell elviseljenek egy ilyen embertelen "orvost".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!