Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Foghúzás után hanyadik naptól...

Foghúzás után hanyadik naptól lehet öblögetni?

Figyelt kérdés
2016. aug. 6. 22:25
 1/9 anonim ***** válasza:
32%
Óvatosan már másnaptól lehet és kell is öblögetni. A fertőtlenítés miatt szükséges.
2016. aug. 6. 23:54
 2/9 anonim ***** válasza:
50%

Nem lehet és főleg nem kell öblögetni. Fertőtlenítés? Gondolkozz már logikusan: ha a véralvadék megvan a seben, akkor az alatta lévő rész steril, azaz baktériummentes! Mi a fenének kéne fertőtleníteni? Csak kimosnád vele a véralvadékot és az eddig steril seb megnyílna a baktériumok számára és befertőződne. Közvetlenül a foghúzás után sem fertőtlenítik a sebet, csak véralvadást segítő anyagokat használnak (pl. gelatamp, dicynone, steril gézlap). Sőt minden alapfokú egészségügyi oktatáson/előadáson azt tanítják még az ovisoknak is hogy nyílt sebhez nem szabad hozzányúlni, csak vérzéscsillapítás céljából és akkor is lehetőleg steril gézzel.

Amíg érezhetően nem forr össze a seb 3-4 napig, addig semmivel se öblögess (még vízzel se!).

2016. aug. 7. 00:49
 3/9 anonim ***** válasza:
Ha már összehúzódott a seb és kiesett a vérdugó.
2016. aug. 7. 08:02
 4/9 A kérdező kommentje:
A "vérdugó" nem esik ki! Azon fibrin képződik, s pár nap után elkezd hegesedni. Na mindegy, fogmosás után óvatosan öblítek a kihúzott fog helyén is, ugyanis valamivel ott is tisztítani kell körülötte az inyet, s fogkefével nem igen tudok a közelébe jutni.
2016. aug. 7. 10:08
 5/9 A kérdező kommentje:
Nekem fertőtlenítette a doktor nő. Világosan elmondta, "most fertőtlenítem", s utána valami csípős dologgal bekente. Utána kaptam a steril gézt a számba.
2016. aug. 7. 10:11
 6/9 anonim ***** válasza:

Akkor azt vagy te hallottad félre, vagy ő mondta félre. A dicynone lehet csípős, de ahhoz érezned kellene (gondolom nem zsibbasztás nélkül húzattad ki a fogat). Néha van hogy csíkozzák a fog helyét, ha olyan mértékű gyulladás van, de az sem fertőtlenítő anyag, hanem gyulladáscsökkentő (van különbség) - ez is lehet csípős.

És még egyszer mondom, hogy ne öblögess, mert kimosod a véralvadékot. A seb környékét kell tisztítani, nem a sebet. Ráadásul nincs is mivel tisztítanod, hiszen nincsenek steril orvosi műszereid hozzá - márpedig a seb tisztítása a seb megnyitását és a káros szövet eltávolítását jelenti. Az egyszerű szájöblítőknek pedig nem elég széles a hatássprektuma a sebfertőtlenítéshez, amire egyébként egy gyógyulófélben lévő sebnek nincs is szüksége. A szervezet maga is ki tudja irtani a káros baktériumokat, csak akkor van szükség külső beavatkozásra, ha a helyzet azt kívánja (tulajdonképpen ez a foghúzást jeleni és esetleg a csíkozást). Minden egyéb beavatkozás, piszkálás csak lassítja és nehezíti a természetes sebgyógyulást.

2016. aug. 7. 11:29
 7/9 A kérdező kommentje:
Nem öblögetek, hanem fogmosás után öblítem ki a számat óvatosan! Vad öblögetés és óvatos öblítés között hatalmas különbség van! S nem hallottam félre semmit, a doktornő meg gondolom tudja mit beszél!!!
2016. aug. 7. 11:34
 8/9 anonim ***** válasza:

Az öblögetés az öblögetés, ne hülyéskedj már! A doktornőd meg lehet hogy azért mondta hogy számíts a kellemetlen ízre. Semmelweis óta a hülyének is tanítják hogy ne nyúlkáljon a sebbe, ha nem muszáj.

Azt nem mondta a doktornőd, hogy nem piszkálhatod, nem öblögetheted a sebet? Vagy külön kérte hogy otthon majd legyél szíves valahogy dörzsöld le a véralvadékot?

2016. aug. 7. 13:23
 9/9 A kérdező kommentje:

Sok a funkcionális analfabéta sajnos, aki nem tud szöveget értelmezni!

Világosan leírtam, az ínyemet szeretném megtisztítani a kihúzott fog körül. Olvass inkább és értelmezz, ne blődségeket firkálj, ha hasznosat nem tudsz! Szép napot!

2016. aug. 7. 13:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!