Ma délelőtt mentem el a fogorvosomhoz azzal a panasszal, hogy pár napja fáj a tömött bölcsességfogam.
Mivel ma nem rendelt, az aszisztens nézett á, s azt mondta, gyulladásban van egy kicsit, de ad beutalót röntgentre a jobb alsó hetes nyolcas fogaimról. Ezzel kell holnap visszamennem. Ilyenkor mit csinálnak majd? Kiszedi a tömést és gyökér kezeli? Vagy kihúzza? Egyáltalán akkor hozzányúl ha gyulladt? Vagy még egy hét szenvedés? Volt akinek gyökérkezelték? Sokat szenvedtem vele, mert úgy vágták fel, ki tudjon bújni,. Tavaly lett betömve de érzem, hogy fáj, főleg hidegre és melegre érzékeny, belüktet. Clorhexameddel gargalizálok fogmosás után, illetve listerinnel is, ha nem bírom, algoflex.
A bölcsességfogat hajlamosak kihúzni mert sokszor kevés is neki a hely, nehéz elérni/tömni, esetleg görbe a gyökere, illetve nehéz rendesen megmosni és jó eséllyel újra kilyukad; viszont nem kell pótolni. De ha kéred akkor nem húzzák ki, viszont a bölcsességfog tömése (pláne a gyökérkezelése) vlsz jóval kellemetlenebb mint egy húzás.
2014. nov. 3. 16:43
3/13 A kérdező kommentje:
Sosem volt még gyökér kezelt fogam, sem kihúzott, eléggé tartok tőle. Majd holnap kiderül mi esz:) De ha tényleg be van gyulladva, nem nyúlhat hozzá. Holnap délután kiderül:) Köszönöm a válaszokat, ment a zöld kéz mindkettőtöknek:)
2014. nov. 3. 17:57
4/13 anonim válasza:
A bölcsességfog gyökérkezelése elképesztő problémás. Előfordulhatnak fals gyökércsatornák, amiket kitisztítani lehetetlenség, viszont a baktériumok kényelmesen elférnek bennük. A bölcsességfogak anatómiailag teljesen eltérőek, mondhatni nincs két egyforma, ezért még nehezebb a dolog. Egy röntgen alapján el tudja dönteni a fogorvos, hogy érdemes-e egyáltalán megpróbálni. Ha nagyon nagy ív van a gyökérben, akkor szinte biztos, hogy nem fogja tudni kitisztítani a gyökércsatornát. Bár léteznek már nagyon profi módszerek, lézeres fertőtlenítés, digitális gyökércsatornabemérés amik valamivel megkönnyítik a munkát, de így sem feltétlen működik minden esetben. Ha lehet ajánlani, akkor a Budapest Dental-t mondanám, én oda járok és egyrészt elégedett vagyok, másrészt nekem is hamarosan lesz egy bölcsességfog gyökérkezelésem, inlay betéttel lezárva. :)
2014. nov. 3. 23:39
5/13 anonim válasza:
Majd meséld el mi volt
2014. nov. 4. 13:24
6/13 anonim válasza:
Ha van gyulladás akkor mindenképp először antibiotikum kezelés
2014. nov. 4. 13:26
7/13 A kérdező kommentje:
Jelenleg már itt ülök,s várok.Kiváncsi leszek nagyon!Köszönöm,hogy érdeklődtök. ;]
2014. nov. 4. 13:36
8/13 A kérdező kommentje:
Igen,tartok töle be lesz gyulladva,legalábbis úgy érzem,mert lüktet.Tegnap csináltak egy röntgent,azt gondolom oda adták az orvosnak.
2014. nov. 4. 13:38
9/13 anonim válasza:
Ha gyulladt góc van a fog alatt, akkor az a röntgenen egy sötét buroknak látszik a gyökér körül, szóval azt biztos látja a fogorvos. Gondolom ha nagy a gyulladás, akkor először antibiotikum, mert minél kiterjedtebb a gyulladás annál kevésbé hat az érzéstelenítő.
Majd mesélj, hogy hogy ment! :)
2014. nov. 4. 14:32
10/13 A kérdező kommentje:
Képzeljétek,még'mindig itt ülök.Jelenleg úgy lüktet,feszül,hogy már nehezen birom.Behívhatna igazán.Én is úgy gondolom,nem nyúl most hozzá.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!