Húgom fogai rosszak, mondjam el a szüleinknek?
Ma úgy adódott hogy el kellett vinnem a húgomat(14 éves) az orvoshoz, mert beteg, meg van fázva, bementem vele én is a rendelőbe, és mikor megnézte az orvos a torkát akkor mondta neki hogy nagyon rosszak a fogai és el kellene menni fogorvoshoz, innen tudtam meg én is. És tényleg az összes hátsó foga lyukas, fekete vagy le van törve. Azt mondta hogy csak elől szokott fogat mosni, mert ha hátul megmossa akkor fáj neki. Megkért hogy ne mondjam el anyuéknak, mert nem akar fogorvoshoz menni. Mit csináljak?
Ha elmondom akkor a húgom utál meg, ha nem és esetleg később kiderül akkor meg én leszek a hibás hogy nem mondtam el. Ti mit tennétek?

Valószínűleg egyrészt akkor azért titkolja, mert fél a fogorvostól, másrészt pedig azért, mert szégyelli a dolgot.
Mondd neki, hogy nem kell szégyellnie, nem feltétlen az ő hibája.
Mondd neki, hogy nagyon sok korabeli így jár, ahogy ő is, és nem az a szégyellnivaló, amilyen állapotban vannak most a fogai, hanem az lesz az, ha nem tesz ellene semmit.
Nem engedi hogy lefényképezzem.
Leírom körülbelül melyikkel mi a helyzet. Ezt a képet vettem alapul: [link]
Felül az első 6 foga egészséges (11,12,13,21,22,23), a 24-es belső fele le van törve és ott ahonnan letört az fekete, a 14-nek semmi baja, a 15,25ös fogain kisebb lyuk van, a 16 és 26os fogai teljesen le vannak törve, alig látszik belőle valami, a 17 és 27es is elég rossz, a külső oldalából van meg egy kis darab. Alul bal oldalon a hátsó 3 foga teljesen le van törve, a jobb oldal nagyjából jó, csak ott is ki vannak lyukadva. Szerintem sok fogát már tömni se lehet, nem tudom miért hanyagolta el így. Beszéltem vele, azt mondta hogy majd mondani fogja anyának hogy rosszak a fogai.

Hát, így nehéz megítélni, de akkor a 24-es szinte biztos, hogy menthető, a továbbiakat röntgen alapján lehetne leginkább megmondani: lehet, hogy ha szerencséje van és nem túl nagy rész tört le, egyszerű töméssel kipótolható. Ha nagyobb, de a fogbelet nem érinti a szuvasodás, akkor koronával lehet orvosolni. Ha a szuvasodás elérte a fogbelet, akkor sajnos gyökérkezelni kell. A fog állapotától függően lehet, hogy kell bele egy egy ún. csap is, hogy a minél tovább bírja. Ha gyökérkezelni kell és hiányzik a fog fele, utána mindenképp koronát javaslok.
15,25-ös fogait ha minden igaz, elég tömni,
a 16 és 26-os fogát a leírás alapján valószínűleg nem lehet megmenteni, de röntgen kellenne ehhez is, ha a gyökér körül nincs gyulladás, és a fog oldalából megvan legalább 1 mm, akkor csappal és koronával meg lehet menteni a gyökereket.
A 17 és 27-es is röntgen függvénye, ha szerencséje van, meg lehet menteni.
Alul bal oldalon a hátsó 3 foga: szintén sokat számítana a röntgen....
Jobb oldalon ha szerencsés, megúszhatja tömésekkel, a többi fogából következtetve viszont lehet, hogy szükség lesz 1-2 gyökérkezelésre.
Persze ez mind csak elmélet a te elmondásod alapján, lehet ettől sokkal jobb vagy sokkal rosszabb is a helyzet.
Na hagyd annyiban a dolgot, hagyj neki időt, hogy szól-e, de ha nem szól a szüleiteknek, akkor rágd a fülét.

Szólj a szüleidnek, adtál elég időd a húgodnak.
Mondd meg neki, hogy vagy ő mondja el, vagy te szólsz nekik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!