Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Ha valaki lecsiszoltatja az...

Ha valaki lecsiszoltatja az összes fogát kb. felére, hogy mindegyikre feltegyék a szép új fogakat rendezetten, kb. mennyi ideig nem lesz probléma így? 10-15 év? Kevesebb/több?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nagyon sok frontális fogam már mindkét oldalról tömve volt, sajnos gyerekként már rosszak voltak a fogaim. Most 29 vagyok, és elfogadható állapotban vannak, viszont azon gondolkodtam, hogy lehet, ideje lenne lecsiszoltatni őket, és feltenni rájuk a szép, rendezett fogakat. Egy munka miatt is előnye lenne, és jó lenne, ha végre nyitott szájjal tudnék beszélni, mert már teljesen kialakult bennem az a szokás, hogy zárt szájjal beszélek, csak hogy a fogaim ne látszódjanak.

Viszont a kérdésre visszatérve: ha valaki minden étkezés után naponta 3-4-szer fogat mos, és 3-4-szer fogselymez is, és minden egyéb más javaslatot betart, mennyi ideig tarthat ez a helyzet, hogy a szép és rendezett fogak megmaradnak?

És a másik kérdés, ha tegyük fel 20 évig is tart, utána mi lesz a következő teendő, úgy értem, ha valamelyik vagy több fog is elkezd szuvasodni a műfogak alatt, azzal mit tudnak majd kezdeni?

ma 10:28
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon függ attól, hogy ki és hol csinálja, milyen fogtechnikával. Rendszeresen kell járni kontrollra (fél-1évente), és akkor jelentősen meg lehet növelni az élettartamát a helyes fogmosási technikával.
ma 11:00
 2/7 anonim ***** válasza:
Valóban nagyon fontos az, hogy ki és hogyan csinálja. Kolléganőmnek annyira le lett csiszolva elől a foga, hogy be is gyulladt, nem lehetett rá tenni műfogat egy jó darabig. Így enni és beszélni sem tudott rendesen.
ma 11:04
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Biztosan nem csiszoltatnám le addig, amíg nem muszáj! Főleg ilyen fiatalon. Tuti, hogy nem fog egy életen át tartani!
ma 11:09
 4/7 Katona Dius ***** válasza:
Nekem ilyenkor mindig eszembe jut, hogy mi történik, ha begyullad alatta a fog valami miatt? Lehet leszedni az egészet és gyökérkezelni. Nekem is nagyon romlékonyak, hiába tisztítom őket megfelelően. Nekem egy ilyen felhelyezett fogam van, de az gyökérkezelt, így amiatt nem aggódom. De én nem merném olyan fogra feltetetni, ami még él.
ma 11:12
 5/7 anonim ***** válasza:

Épeszü ember nem csináltat ilyet, lényegében az össszes fogát tönkreteszi minden ok nélkül. Egy lecsiszolt fog 5-10 év múlva általában elkezd romlanni, akkor jobb esetben csak le kell szedni a rárakott akármit, a fogat kezelni, újracsiszolni, rosszabb esetben viszont ki kell húzni.

A fogat ugyanis a fogzománc védi, ha ezt eltávolítják, garantáltan romlani fog, csak az a kérdés, hány évig alatt megy teljesen tönkre.

Ha több fogat is ki kell húzni, akkor marad a müfogsor.

ma 11:17
 6/7 anonim ***** válasza:

Ugyanezzel a szöveggel vettek rá, hogy lecsiszoltassam, és koronával-híddal gyönyörű rendezett fogsorom lesz.

Lett is, de mindig idegennek éreztem, és a látvány sem tetszett: a két első fogam "szép" rövidre lett csinálva, az eredeti nagy helyett. Egy-két hónapig olyan feszítést éreztem amikor felrakták a hidat, hogy majd' megbolondultam. Csak addig nem fájt, amíg valami keményet rágtam. Kb 20 évig tartott, de állítólag 10-15 év az átlag. Ezt a hidat még magánorvos csinálta, ő beszélt rá.

20 év múlva leszedték a hidat. Állami, körzeti fogorvosnál, tb alapon de csak legfelsőfokban tudnék az orvosról beszélni. A legmodernebb eszközökkel is eltartott egyik is másfél-két óráig. Nem fájt, 8 injekciót is kaptam egy alkalommal. Nem kellett jelezni, ha észrevette, hogy megrezdülök, már adta a következőt. Nemcsak én, az orvos is nagyon kimerült mire lejött. Több fogat ki is kellett húzni. Az új fogsornál ragaszkodtam ahhoz, hogy egyenként legyen megkoronázva, ne híddal összefogva az egész sor, különben, ha egy fogat ki kell húzni, le kell szedni az egészet, és kuka, lehet újat csináltatni. Részleges kivehető pótlást kértem, szép nagy első foggal, amilyen az igazi volt, és ez valódinak is látszik. Gyönyörű lett, maximálisan elégedett vagyok vele, már 8 éve.

Én azt tanácsolom, hogy amit lehet szépen tömjenek be. Csak azt csiszoltatsd le, amelyik nagyon indokolt, és egyenként tegyenek rá koronát. A korona alatt nem szuvasodik, ha jól van megcsinálva, de ínybetegség miatt mozogni kezdhet, gócos lesz, és azon csak a húzás segít.

ma 11:22
 7/7 anonim ***** válasza:

Annak idején a katonaságnál a reggeli fagyos párizsi és tűzforró tea meglehetősen megviselték a fogainkat és akkoriban csak húztak. Így két év alatt eléggé megritkultak a fogaim.

Végülis a felső maradék fogsoromat olyan 45 éve csiszolták le és ragasztottak rá új fogsort, az alsó fogsoromat olyan 20-25 éve, azóta nincs gond vele leszámítva azt, hogy mire megfellően összecsiszolták pár mm-rel kisebbek lettek a fogaim, egy ha rendesen összezárom a fogaim eléggé "öreges" az arcom.

Persze 76 évesen ez már nem sokat számít.

ma 11:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!