Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Mit tegyek? Ha nem kötelező,...

Mit tegyek? Ha nem kötelező, akkor miért "kényszerít" rá az orvos?

Figyelt kérdés

19 hetes vagyok és nagyon nehezen kaptam időpontot fogászati ellenőrzésre (mivel csak ellenőrzésről lett volna szó, gondoltam most a körzetihez megyek). Törvény szerint már nem kötelező terhesgondozás szempontjából, de gondoltam elmegyek,tudtam hogy nagy bajom nincs.12 éve volt egy balesetem ahol "kicsit"összetört az arcom emiatt sok helyen sérült a fogazatom, ami akkoriban meg lett csinálva amennyire lehetett.A dokinál jól pofára estem,azt hitték viccelek,hogy kismama vagyok. Mondtam,hogy 19.hét, azt mondta a doki hogy akkor még sehol sem tartok. Fogkövem az van,arról tudtam is, de szó sem volt róla,hogy nekiesik leszedni,mert akkor szóltam volna előre hogy nagyon érzékeny vagyok.Nagy szenvedés árán,leszedte amit tudott és közölte, hogy további kezelésre szorulok mert iszonyúan be van gyulladva az ínyem. A baleset óta voltam többször is fogorvosnál, egyszer nem mondták hogy gond van. Nem is érdekelte a mostani dokit, hogy mi történt akkoriban, viszont okozott némi gondot/kárt most nekem. De nem pecsételte le a könyvemet, majd csak akkor fogja ha decemberben visszamegyek.

Gondolom, mit akar még annyira csinálni (hiszen most kárt okozott), és hiszem azt hogy sok pénzbe fog kerülni (mert az nem lesz TB támogatott). Ezt pedig most nem nagyon engedhetem meg magamnak mert augusztus végén elveszítettem a munkahelyem.

okt. 11. 16:50
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Ilyen nincs. Jelentsd a betegjogi képviselőnek hogy nem pecsételt, és vissza se nézz.
okt. 11. 17:17
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Lepecsételheti, csak akkor annyit kell beírni a kiskönyvbe, hogy “kezelésre szorul”. Ezt nyugodtan kérheted tőle.

A fogkőben viszont nincs igazad. Ha még te is tudtál arról, hogy van fogköved, az azt jelenti, hogy még számodra látható felszínen is látványos és egyértelmű volt - hát akkor mi volt ott, ami számodra nem látható és ahol az esetek nagy részében a legtöbb fogkő fel is rakodik. Terhesség alatt az íny sokkal érzékenyebb minden ilyenre, és sokkal hajlamosabb a gyulladásra. Terhességi gingivitis. Erről nem hallottál még? Pont, hogy ilyenkor kulcs fontosságú, hogy le legyen szedve alaposan, részint, hogy ne legyen rácsodálkozás majd szülés után, hogy hány fogad ment tönkre, részint meg az előrehaladott gyulladás koraszüléshez vezethet. Erről sem hallottál? Értem, hogy érzékeny vagy, de hát bakker, orvosi rendelő, ott vannak kellemetlen dolgok, azért egy fogkövet illő lenne kibírni. Ez most nagyon túlreagált és igazad sincs.

okt. 11. 17:39
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Semmilyen orvosi beavatkozásra nem lehet kényszeríteni senkit.
okt. 11. 19:15
 4/12 A kérdező kommentje:

Ma csak vizsgálatra voltam bejelentkezve semmi másra.

Ha túlreagálom ha nem, nem bírom a fájdalmat és ha szégyen ha nem, sírtam mire kész lett. Rendben, hogy baj van, de akkor a saját orvosom miért csak annyit mondott, H majd akkor megcsinálja mikor már megvan a baba? Egy szóval sem mondta,hogy gyulladásban vagyok.Nagyon nem bírom a fájdalmat és azt az érzéstelenítőt nem adhatja amit szokott mert várandós lettem.De ma megnyomták az első fogaimat,amik csak pár éve rögzültek, és ugyan mondta ma a doki hogy össze vannak törve, de az nem érdekelte, hogy valójában a pótlást látja,vagy hogy mi lett csinálva elől, hogy legyenek egyáltalán fogaim a baleset után. Hátul is leszedte az egyik épített fog borítását egy kis részen, de csak annyit közölt hogy azt elvesztettem. Ha érdekelte volna, elmondtam volna, hogy azok gyökérből lettek újra építve, tehát az hogy ő belemart nem jelenti azt hogy ki kell húzni.

El fogok menni a saját orvosomhoz is, nézze meg ő mit lát.

Elég lett volna ha ma csak elmondja mit kellene tenni, nem pedig egyből nekilát. Én azt hittem még néz majd valamit.Azt tudta,hogy nem voltam még náluk, tehát meglehetett volna beszélni a részleteket. +1 észrevétel: miért majd 2 hónap múlvára kaptam a következő időpontot azzal a tanáccsal hogy használjak szonikus vagy io fogkefét?

okt. 11. 20:04
 5/12 anonim ***** válasza:

Hát én ezért nem járok körzetihez :/ Inkább magán és inkább fizetek mindenért. Persze elveszítetted az állásod az más..

Várandósság alatt semmilyen érzéstelenítőt nem kaphatsz? Pl fogkőleszedéshez használnak spray-t vagy zselét ami csak az ínyed felszínét érzésteleníti, de az éppen elég.

Nyilván nem lehet kényszeríteni senkit semmire.

Menj el magánba ott kérj konzultációt az általában ingyen van, max a röntgenért kell fizetni.

okt. 12. 04:37
 6/12 A kérdező kommentje:
A magán orvosom az használ zselét is és utána injekciót, de azt mondta hogy injekciót most nem adhat. Ismer, hogy mennyire nem bírom, és ezért járok hozzá de sajnos eléggé drága,de kénytelen leszek.
okt. 12. 07:32
 7/12 anonim ***** válasza:
79%
Nem kell terheseknél másfajta érzéstelenítő. Lidocain és articain is használható.
okt. 12. 14:51
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Vihar a biliben. Most komolyan egy fogkőleszedés miatt kell ekkora hűhót csapni? Nem csak neked érzékeny ám, mindenkinek az. Minél több fogköved van, annál kellemetlenebb leszedni. És hiába lett lepontozva a 7-es válaszadó, bizony ő tudja jól. Terhesség alatt még lidocain is adható, azt egyedül szoptatás alatt kell kerülni, mert kiválasztódik az anyatejbe. 6 éve végeztem egyetemen, ezt már akkor évek óta tudták. Magyarul az az orvos, aki még mindig ott tart, hogy lidocain nem adható (más kérdés, hogy minden rendelőben kell lennie alternatívának - articain - az érzékenység miatt, tehát még ez sem lehet kifogás), az vagy gúvadt szemekkel vakarja a s3ggét továbbképzéseken és minden elhangzott infó egyik fülén be, másikon ki, vagy egyszerűen nem akar bajlódni problémás betegekkel, márpedig a kérdező problémás beteg. Igen kérdező, az vagy. Kicsit gondold már végig, hogy lényegében azért hisztériázol mert az orvos - helyetted - megtisztította a fogaid. Érzékeny? Eszem a húsodat, érzékeny az mindenkinek, ki jobban, ki kevésbé bírja, de akinek 2-nél több szinapszisa van, az kibírja és összerakja, hogy ha jár rendszeresen, akkor nem rakódik fel annyi, hogy fájdalmas legyen. A privát orvosodhoz te most csak azért akarsz menni, mert azt mondta, amit te hallani akartál: most nem. Csakhogy ugyanezt fogja mondani, ha lesznek objektív, fájdalommal járó panaszaid is, akkor már nem leszel ennyire boldog és akkor már az a válasz lesz felpontozva, aki elmondja, hogy nyugodtan lehet érzésteleníteni és elindítani egy komolyabb kezelést is, egyedül a radiológiai kontroll fog elmaradni - kultúr országban már ez sem gond, hiszen annyira kicsi a sugárterhelés, mint 2 banánban, ráadásul ólomkötényt is adnak, de mint ahogy ugye a lidocainról is ilyen elmaradt tudása van egyes kollégáknak, meg az átlag gyakorin portyázó jó akaróknak, úgy nyilván nem egy ilyen dologban fogunk majd uptodate-ek lenni.

Mint írtam: kezelésre szorul. Ezt kell beírni, aláírni, lepecsételni. Hogy ki mit kezd ezzel az ingóval, egyéni szociális probléma. Még akkor is jár az egyszeres anyasági, ha nincs végül bepecsételve, semmi SEMMI következménye nincs annak, ha úgy mész szülni, hogy több füled, mint fogad. Ez a te érdeked lenne. Menj el, pecsételje le, azt felejtsétek el egymást. Ő fog jobban járni, nem te.

okt. 13. 10:54
 9/12 anonim ***** válasza:

Utolsó, jól összefoglaltad, amit en nem birtam volna. :D

Egy apró megjegyzés; szoptatás alatt is adható lidocain is. ;)

okt. 14. 00:37
 10/12 A kérdező kommentje:
Tudom hogy problémás vagyok, gyerekkorom óta csak rossz tapasztalataim vannak a fogorvosokkal, kivéve azzal az eggyel akihez járok. Igaz hogy,hosszú ideig tartott a kezelés de rendbe tudott hozni a baleset után,ezért nem értem így a fogkő leszedés részét, mert az könnyebb művelet lett volna elvileg,mint amiket eddig csinált nekem. Mindenesetre visszamegyek hozzá, és inkább vele csináltatom meg,mert ő nem kínoz meg.De azért az érzéstelenítőt meg fogom kérdezni, hogy miért mondta hogy nem adhat.
okt. 14. 07:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!