Komolyan ilyen szintű erősséggel kell fogat mosnom?
Oral B IO 3-as fogkefém van. Elvittem a dentálhigiénikushoz, aki megnézte és azt mondta, hogy megfelelő a nyomás érzékelő, amikor zöldet jelez, akkor jó a nyomás. Viszont nagyon erős nyomást kell kifejtenem ahhoz, hogy zöld legyen.
A fent linkelt cikkben pl. pont arról beszélnek, hogy nem szabad túl erősen rányomni. ("finoman, körkörös mozdulatokkal") Amióta a dentálhigiénikus tanácsára a zöld nyomásra hagyatkozok, azóta vérzik az ínyem (igaz, hogy tegnap volt fogkőlevételem és azért lehet érzékeny, de akkor is), érzem még fogmosás után is, hogy nagyon megnyomta a fogmosás a fogaimat (ez talán még rosszabb, enyhe nyilaló érzések jelentkeznek a nyomástól fogmosás utáni órákban is), de ami a legrosszabb az az, hogy a körkörös fogmosási technikát nem tudom ezzel megvalósítani, mert fizikailag egyszerűen nehéz ilyen erős nyomást úgy kifejteni, hogy körkörösen mozgatom a fogkefét, tehát a fogmosási technikámat nem tudom tartani. Komoly fizikai kihívásnak tűnik ilyen erősséggel mozgatni a fogkefét.
Viszont a dentálhigiénikus kipiszkált valami kis ételmaradékot a fogom közül tegnap és közölte, hogy ezért probléma, ha nem nyomom rá elég erősen a fogkefét. Mert kb 2 napja ott van az a kis darab azt mondta. Meg azzal példálózott, hogy a cipőről se jön le a sár, ha csak finoman kapargatjuk, kell egy nyomás. De ez a nyomás nagyon erős nekem és ösztönösen se tűnik normálisnak. Hozzáteszem azt is, hogy ezzel az erős nyomással a fogkefefej keféi meghajlanak már. Fura, hogy ezt az erősséget optimálisnak érzékeli a nyomás érzékelő és a dentálhigiénikus szerint is ez rendben van. Pláne, hogy a linkelt cikk, ami egészségügyi szakmájú ember írásának tűnik pont arról beszél, hogy finoman, körkörös mozgásokat végezzünk. Januárban garanciaidő alatt visszavittem a szervízbe a fogkefét, akkor kicserélték a panaszomra. Viszont a cserélt termékkel is ugyanilyen erős nyomást kell kifejteni az optimális nyomáshoz. Ezért a csere terméket is vissza vittem és kértem a javítást/cserét. Ezt viszont nem fogadták el, pedig ugyan úgy működött, mint az előző. És mondom a dentálhigiénikus szerint is jól működik a nyomás érzékelő és nyugodtan hagyatkozhatok rá. De nekem nagyon erős továbbra is. Kissé kétségbe vagyok esve emiatt, nem tudom most mit tegyek.
Személyes tapasztalatom nincs ezzel a fogkefével, én a Sonicare keféket ajánlom a betegeknek, mert észtevételeim alapján alaposabban tisztítanak.
Így látatlanban nehéz megmondani, hogy mennyire nyomod erősen a kefét a fogaidra. Használni ezt a kefét is úgy kellene, hogy kb 45°-ban megdöntöd az ínyed felé, a sörte végeknek az ínybarázdába kell feküdniük. Ezután lassan végig vezeted a kefét a fogakon és ügyelsz rá, hogy beforgasd a fogközökbe is. Nem kell vele körkörös mozgást végezni. Azért használsz elektromos fogkefét, hogy ezeket a mozgásokat megoldja helyetted. A nyomásnál ha szétterülnek a sörték az nem jó, ugyanis a sörték vége tisztít, nem az oldala.
Emellett kellene valamilyen fogköztisztítót is alkalmaznod, mert a fogkefe a fogaidnak csak 3 felszínét mossa meg. A fogközkefe erre egy jó megoldás lenne. A forgófejes fogkefék egyik hátránya a szónikussal szemben, hogy a fogközi részeket nem tisztítja ki annyira alaposan.
Sajnos műszakilag nem tudok hozzászólni a kefédhez, mert nem ismerem a típust.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!