Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Mit fognak csinálni?

Mit fognak csinálni?

Figyelt kérdés
Sziasztok!Volt már valakinel olyan hogy a foga letört csak a gyökere volt már és a közepéből meg kinőtt a foginye?Az érdekelne hogy mit csináltak vele?Olvastam hogy elöbb el távolítják a foginyt ami bele nőtt és utána húzzák csak ki.Nagyon félek fogorvoshoz menni mert nekem is van rossz emlékem de muszáj lesz.De elötte próbálom magam nyugtatni hogy más is volt már igy mert már konkrétan halál félelmem van hogy mit fog csinálni a fogammal a doki.
2023. márc. 13. 08:06
 1/6 anonim ***** válasza:

Sokan vannak így. Nem tudni, mit fognak pontosan csinálni, sanszos a szimpla húzás, lehet kell egy kicsit vágni és varrni, ha már ennyire ránőtt az íny.

Hogy félsz, az teljesen természetes, nyilván ez nem az a beavatkozás, ami normális az ember életében, de az ugyanúgy nincs rendben, hogy az a fog idáig jutott. Megértem, hogy volt rossz élményed, de ezt neked fejben kell helyre tenned magadban, hogy nem mészárszék van ott, az orvosnak legalább annyira érdeke minél kevesebb fájdalmat okozni, mint neked, mivel úgy nem lehet dolgozni, ha 200 decibellel ordítanak az arcodba és kapkodják ide oda a fejüket. Azért a mai anyagokkal és eszközökkel közel fájdalommentes minden beavatkozás, de azt igenis el kell fogadni, fel kell tudni dolgozni, hogy alapvetően ez nem wellness, hanem orvosi rendelő, lesznek kellemetlenségek. Mint ahogy kellemetlen az is, ha a nőgyógyász vizsgálja a méhszájad/urológus a prosztatád, vagy a háziorvos lenyomja a lapocot a torkodon stb. Csak ennél még kellemetlenebb, ha az elhanyagolt fogazat talaján akut életveszélyes állapotba kerülsz, ami miatt 2 hét hospitalizáció, intravénás antibiotikum és örülsz, hogy csak a fertőzött fogadat veszítetted el műtét közben és nem mindjárt a fél állkapcsodat. Ez utóbbi is reális forgatókönyv, ha elhanyagolod. Fogorvosként egyszer kellett csak ilyen szituval találkoznom, de nem volt vidám, mivel kisgyerekről volt szó, emiatt jobbra balra dobálta őt a rendszer (még egyszer: akut életveszélyes állapot volt), a szájsebészet nem vállalta, mert gyerek, a gyerekkórház sem, mert szájsebészeti eset. 2 óra telefonálgatás után jutattam be úgy egy helyre, hogy ismerős volt az ügyeletes szájsebész, aki előtt egy flegma asszisztensnő az anyámba is elküldött, hogy mit akarok én oda bárkit is küldözgetni. Csak hogy tudd, ha ilyen helyzetbe kerülsz, egyáltalán nem biztos, hogy minden bokorban vigyázzba állva várják, hogy elláthassanak. Ettől rettegj inkább, mert ez tényleg nem vidám helyzet, ehhez képest egy mezei foghúzás, amivel már aznap tudsz enni, nem egy történet.

2023. márc. 13. 11:33
 2/6 anonim válasza:

Nekem pont 2 hete húzták ki a fogam. A leírásod alapján kb ugyanez volt nekem is. Ami a közepèből kinőtt az lehet nem az íned, hanem maga a gyökér van kint. Èn is azt hittem az ínem, de a doki azt mondta az gyökèr.

A szájsebèszeten kiszedtèk kb 3 perc alatt,kicsit fúrtak valami erősebb gèppel mint ami a sima fogdokinak van majd rángatást èreztem, ès már varrták is. Pedig tènyleg ki*aszott durva volt. Azt hittem majd 1 napig vèsegetik mire ezt kiszedik.Nem fájt, nem èreztem semmit. Viszont utána ahogy ment ki az èrzèstelenítő nagyon fájt, kb 3 óra volt a kritikus időszak, de fájdalomm csillapító ès jèg.Utána már inkább kellemetlen kènyelmetlen mint fájdalmas.Ja ès nekem előtte be is gyulladt. Amit te a fejedben generálsz sokkal rosszabb mint maga az eljárás, hidd el. Ne halogasd menny ameddig nem gyullad be, utána úgy is sodródsz az esemènyekkel. Èn ezerszer megbántam hogy nem mentem időben. Bocsi kicsit hosszú lett, de friss az èlmèny :D

2023. márc. 13. 16:40
 3/6 anonim válasza:

2es vagyok

Mèg annyi, hogy èn ma mentem vissza a fogorvoshoz, hogy minden fogamat tegyük rendbe. Lesz pótlás is, nagyon nagyon bánom,hogy nem mentem hamarabb megmenteni őket. Mindig ráfogtam a nincs időre. Most 2 hètig táppènzen voltam a gyulladás majd a műtèt miatt. Pènz kiesès a táppènz,fogpótlás is pènz kiesès. Több időt pènzt ès fogat vesztettem, mintha eljártam volna kezelèsekre ès egy kis töméssel ès félóra kellemetlensèggel megúsztam volna.

2023. márc. 13. 16:54
 4/6 A kérdező kommentje:
2 es válaszára:Köszi hogy leírtad hogy mit csináltak neked de szerintem nekem a foginy van a fog közepébe mert ugyan olyan mint az inyem.Ugyan olyan színű.Nem hiszem hogy az a gyökere lenne.Valahol olvastam meg ismerősöm is mondta hogy neki azt mondta a doki az ilyen vadhús féle.De ahogy írtad hogy fúrták nekem egyszer fúrtak fogat azt mondtam soha többet.Az valami brutál fájdalom.Nem a fájdalomtól félek hanem attól hogy mit fog csinálni.Vagy mit mond amivel a frászt hozza rám és attól bepánikolok.Rettenetesen szorongok még a gondolattól is hogy elmenjek annyira félek.De tudom muszáj elmenni mert igy nem maradhat.
2023. márc. 13. 19:33
 5/6 anonim ***** válasza:

Kérdező. Ha kapsz érzéstelenítőt és jól el is zsibbadsz, akkor nem fáj egyáltalán semmi. Ha valami valamikor fájt, akkor lehet, hogy nem zsibbadtál jól (ilyenkor nyugodtan lehet szólni!), vagy fogbélgyulladás miatti gyökérkezelés volt a terápia, na igen, olyankor előfordul, hogy nem lehet 100 %-os érzéstelenítést elérni, de mivel ez egy több lépcsős kezelés és abból maximum az első ülés lehet fájdalmas, így a többi, teljesen fájdalmatlan élménynek azt csak felül kellett volna írnia.

Első válaszoló vagyok amúgy. Megértem, hogy félsz, de inkább az az egy élmény, amire most hivatkozol volt "egyedi", én addig nem megyek tovább semmivel, amíg azt nem mondja a beteg, hogy igen, már elzsibbadt és nem érez semmit. És továbbra is érvényes, amit fentebb írtam, ez nem mészárszék, ha ránőtt az íny, ami elég mindennapos, akkor is ki lehet húzni, maximum jobban vérzik, mivel ezek érdús szövetek, de erre is vannak már megoldások. Épp ma az utolsó betegem egy ilyen szitu volt, még annak ellenére sem siettem el a kezelést, hogy lett volna miért hamar hazaérnem, igenis addig nem álltunk neki a húzásnak, amíg el nem értem a teljes zsibbadást, a vérzés miatt pedig egy sebpakolást használtam, ami segít a véralvadékot stabilizálni. Ha erős a vérzés, akkor össze is varrom, de még erre sincs sokszor szükség. A műszerem kimondásától addig, amíg rá nem harapott a hölgy a bucira (nyomókötés) kb 40 másodperc telt el. Ezek a húzások sokszor ennyire gyorsak.

2023. márc. 13. 21:19
 6/6 A kérdező kommentje:
Első válaszoló:De miért nő ki vagy bele a lyukas fogba az iny?Attól picit meg nyugodtam hogy nem én vagyok csak igy mással is volt már ilyen olvastam ,hallottam.De ez miért van?
2023. márc. 13. 21:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!