Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Műfogsor/protézis?

Műfogsor/protézis?

Figyelt kérdés
23 éves vagyok, és a korom ellenére nagyon romlanak a fogaim.Rendszeresen mosom őket, szájvizet is használok, és mégis..Nagy része tömve van, viszont a tömés mellett romlik tovább.Doki azt mondta hogy gyengék a fogaim..Ha teljes vagy részleges műfogsort csináltatok az megoldaná a gondot? Amúgy nem, nem tartom cikinek hogy ilyen korban protkóm legyen

2021. júl. 29. 16:54
 1/4 anonim ***** válasza:

Milyen gondot akarnál vele pontosan megoldani? Teljes protézishez ugyebár az kellene, hogy egy fogad se legyen. Nem arról van szó, hogy ez ciki-e vagy sem. De azt tudnod kell, hogy ahol nincsenek fogak, ott az állcsont elkezd lebontódni. Logikus, a szervezet nem fogja olyan részét táplálni a testednek, aminek nincs funkciója. Ez évek, évtizedek alatt bekövetkező elváltozás. Ez azt jelenti, hogy tegyük fel, találsz valakit, aki kihúzza az összes fogad (nem fogsz), majd kapsz egy protézist, ami most jó lesz, mert most még van állcsontod, amin megtámaszkodik. Aztán eltelik 10-20 év, és az ország, de a világ legjobb profetikusa sem fog tudni abba a szájba neked hordható pótlást szerkeszteni - nem lesz mire ugyanis. Implantátum sem jön szóba nyilván, hiszen ahhoz is csont kell. És ekkor alig vagy 40 éves, még az életed fele hátra van.

Részleges kivehető: itt a probléma az lesz, hogy egy így is gyenge , agyon tömött fogazaton akarsz elhorgonyozni egy pótlást. Nem tudom hány fog hiányzik (vagy hány lenne kihúzva), de azt kell itt megértened, hogy innentől kezdve egy fogra jóval nagyobb terhelés jut - lehet 3-4 fogat kell egyszerre helyettesíteni. Tehát ez megint akkor kellene opció legyen, ha más megoldás nincs, mindamellett, hogy az ilyen pótlásokat egyébként még nehezebb tisztán tartani, hiszen örökösen megakad benne minden étel, arra meg szerintem senkinek nincs kapacitása, hogy minden (tehát MINDEN) étkezés után kivegye és tisztogassa, tehát még inkább tovább romlanának a fogaid. Félre ne érts, nagyon jó konstrukció, ha és amennyiben erre van szüksége valakinek. De ha nálad van más megoldás, akkor ne válaszd ezt csak azért, mert azt hiszed, hogy műfogakkal jobb az élet, mert éppen ellenkezőleg, még annál jobban is oda kell figyelni, még gyakrabban kell fogorvoshoz járni.

A szájvíz használatról csak annyit, hogy sokan valami csodát várnak tőle, de az tény, hogy legjobb esetben is csak kiegészítő lehet egy korrekt mechanikai tisztításnak, de általában véve teljesen felesleges. Aki jól tud fogat mosni és fogselymezni, ott nincs semmi szükség szájvizezésre, csak hamis tisztaságérzetet ad azáltal, hogy felfrissül a leheleted, de a plakkot nem mossa le a fogaidról és a fogközökből sem. Van az a szituáció, ahol van értelme, de speciel a gyorsan szuvasodó fogak pont nem ez a kategória.

2021. júl. 29. 17:13
 2/4 anonim ***** válasza:

A kérdésből nem derül ki, hogy van kihúzott / kihúzni való fogad is? Ha igen, akkor természetesen ajánlott pótolni őket!

Ha arra irányul a kérdés, hogy nem lenne indokolt foghúzás, de te már inkább szabadulnál tőlük a francba és viselnél fogpótlást, akkor erről lebeszélnélek (bár amúgy se hiszem, hogy bevállalna ilyet egy fogorvos). Sokan úgy képzelik el, hogy kapnak egy hollywoodi fogsort, és az majd örök életre eltart. Aha, alatta sorvad a csont, a porcelán előbb-utóbb letörik, a műanyag elkopik, a meglévő fogak tovább romlanak és 5-10-20 év múlva kell egy tök új.

2021. júl. 29. 20:07
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat sokat segítettetek!
2021. júl. 29. 21:15
 4/4 anonim ***** válasza:
55 éves nő vagyok. Hasonló voltam fiatalon mint te. Nekem törtek a fogaim. Azt mondta az orvos kalcium hiányos fogak. Amikor jöttek a tejfogat után hiány volt a szervezetemben. Nekem egy jó fogorvos koronákattett. A felső fogsoromrol van szó. Tehát tömés, tores/Csak a fog gyökér maradt/ hiány. Azt mondta így sokkal jobb lesz mint hibákkal potolgatni. Lereszelte a fogalmat, ahol gyökér volt abba egy "csavart" tett. Erre jött rá a porcelán korona. Két részben felragasztva a lereszeltekre + hiány pótlás. Innét kezdve nekem megszunt a problémám a felső fogsorommal. Soha senki nem mondta meg, hogy koronázta fogaim vannak. Mint írtam most 55 éves vagyok.
2021. aug. 1. 07:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!