Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Fogmesterek! Egy állapotfelmér...

Fogmesterek! Egy állapotfelmérést szeretnék a képek alapján, mit nézel ki a fotókból? Mi lenne a javaslatod?

Figyelt kérdés

Szóval a következő a szitu:

Ma letört a fogam, és fontos lenne számomra, ha véleményt kapnék.

[link]

az 1-es karikával jelölt helyen ma letört a fog negyede, már hiányos.

a 2-es helyen 2* raktak bele gyógyszeres tömést, ami miatt feszült, meg állandóan begyulladt, meg fájt is az, ami most letört. Meg nem éreztem szükségesnek a tömést, és nem mentem vissza, így nem lett feltöltve a 2-essel jelölt kráter. Ez mekkora baj szerintetek?

a fogorvos bácsit hiába kérdezgetem, nem ad felvilágosítást... semmiről.. semmi tanács hogyan ápoljam a fogakat, egy mukkot sem szól, hiába kérdezek

Esténként mosok fogat, és Listerinnel öblítek. Mégis ilyen állapotban vannak a fogak. További képek:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

ezen a képen van valami az ínyen is:

[link]

és nagyon hálás lennék a segítségért

2020. ápr. 3. 20:44
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:

Töméssel is felépíthető az, gyökérkezelés után.

Én jobban aggódnék azért, hogy két fogad egymás után van. Az ott húzás lesz, valszeg mind a 3 fog.

2020. ápr. 4. 00:49
 12/39 anonim ***** válasza:
Ne használj listerint. Bevan gyulladdva az ínyed iszonyatos. Cserszömörcés szájvizet használj illetve betadin oldattal ecseteld az ínyed.
2020. ápr. 4. 00:50
 13/39 anonim ***** válasza:
100%

Na jó, akkor őszinte leszek veled: a képek alapján láthatóan soha nem állt szándékodban a fogszabályzás. Ez az első, ami feltűnik egy fogorvosnak a fogaid alapján - innentől fogva aztán nem csoda ha nem tud mit mondani rá a fogorvos (maximum csak némán sikít). A fogszabályzás ugyanis nem a szép mosolyról szól, hanem az egészséges és kompakt fogérintkezésekről mind a szomszédos fogakkal, mind az ellentétes fogsorral. A torlódott, össze-vissza álló fogakon sokkal könnyebben és nagyobb mennyiségben tapad meg a lepedék, plusz letisztítani is sokkal nehezebb. Erre a te eseted a legjobb példa, mert az látszik hogy ugyan van igényed a fogmosásra, de ennek ellenére pont a legkritikusabb, legtorlódottabb helyen szuvasodott el két fogad is (egyébként a másik oldat is ugyan ez lesz a helyzet, azt a négyeset is fix, hogy gyökérkezelni kell). Ilyen esetben még a fogselymezés sem segített volna - ettől függetlenül fogselyem nélkül nincs fogmosás!

Aztán a másik dolog ami egy fogorvosnak az eszébe jut: ha torlódott fogat kell gyökérkezelni, akkor jó nagy sz*rban van. Itt ugyanis garantáltak az anatómiai görbületek a gyökércsatornában és ha egy röntgenen meg akarná nézni, akkor pisloghat hogy most melyik gyökér melyik foghoz tartozik - ugyanis a másik fog belerondít a képbe. Rosszabb esetben az is lehet hogy a gyökér egy 45 fokos kanyarral belóg a másik fog gyökerei közé - így aztán tutira nem látszódna se röntgenen, se CT-n. Márpedig gyökérkezelésnél kulcsfontosságú, hogy valahogy ellenőrizzék a gyökércsatorna végét.

Ha meg mégis eszedbe jutna a fogszabályzás, most már túl késő. Bár felnőtt korban is lehet fogszabályozni, 18 éves kor alatt az állcsont sokkal alkalmasabb - sőt a te esetedben inkább 13-14 éves kor lett volna a legjobb (vagy akár előtte tejfogazatban kivehető fogszabival), mivel a kisőrlőid gyökerei ilyenkor a fogelőtörés után még bő egy évig fejlődésben vannak. Vagyis a fog és az állcsont fejlődésének irányításával sokkal egyszerűbben lehetett volna egy sokkal korrektebb fogszabályzós eredményt elérni. Ha most kezdenél bele, itt először is egy nagyon komoly ívtágítást kéne csinálni és csak aztán lehetne a fogszabit felrakni, ami aztán legalább 10 évig fenn is maradna.

Ugye érted már, hogy miért nem tud mit mondani erre a fogorvosod, csak némán sikítani? Ez egy elég patthelyzet. Még a foghúzást sem lehet jó megoldásnak mondani, mert sem implantátumot, de még hidat sem tudna csinálni, amíg ott van az a szájpadlás felőli fog (az az ötös). Egy normális fogpótláshoz mind a három fogat ki kellene húzni. A négyes amúgy is menthetetlen, mert íny alá törött (szerintem szuvas is), a hatoson meg akárhogy is fotóztad pont a lényeg nem látszik. Bár mivel egy jó ideje úszik a baktériumokban, nem adnék sok esélyt neki. Az ötös meg egyszerűen mindenféle megoldásnak az útjában áll.

Az ínyeddel meg az a helyzet, hogy darálod a fogkeféddel. Nagyon akarod mosni, ez látszik is, viszont vízszintesen súrolsz a fogkefével és túl erősen rányomod, amivel irritálod az ínyedet, ettől veszít a tapadásából és lehúzódik a fogról. Fogmosáskor mindig egyszerre csak 2-3 fogat mosunk (elektromossal egyszerre csak egyet!) és pici körkörös mozdulatokkal. Bővebben a fogmosási hibákról: [link]

2020. ápr. 4. 02:25
 14/39 A kérdező kommentje:

én azmiatt aggódok, hogy az 1-essel jelölt fog szélén, kívülről már eléggé elvékonyodott a megmaradt rész, és nehogy letörjön az is.

Amúgy nagyon ellentmondásos a kommented. most akkor kihúznák mindet, vagy felépítenék? Mert nagyon nem ugyanaz a kettő

2020. ápr. 4. 10:18
 15/39 A kérdező kommentje:

köszönöm szépen a kommentedet. Téged is arról kérdeznélek, hogy nem törhet e le a fog

meg nem szeretném, ha ezt az 1-es jelűt kigyökereznék, mert megint meg fog halni az a fog is

meg azért fúrták szét ennyiszer, mert mindig begyulladt.

a doki is béna lehet, meg kesztyű nélkül turkál a számban stb.

2020. ápr. 4. 11:58
 16/39 anonim ***** válasza:
Már leírták: Letörhet. De ez legyen a legkisebb bajod, mert azokat a fogakat ki kellene húzni, mindet és újat csináltatni.
2020. ápr. 4. 15:40
 17/39 A kérdező kommentje:

fölösleges kihúzni. teljesen jólvan így

minek kéne kihúzni?

2020. ápr. 4. 17:45
 18/39 A kérdező kommentje:
vagyonba kerülne...
2020. ápr. 4. 17:46
 19/39 anonim ***** válasza:
100%

Miért kéne kihúzni? Mert így is úgy is elveszited mind a 3 fogadat mind a két oldalt. És, ahogy azok egymásban vannak az nem normális állapot. Se a harapásod nem jó se semmi. Előbb utobb állkapocs problémád is lesz belőle na meg később a harapásod még jobban tönkre menj amihhez nem lesz elég fogszabályzás, hanem állkapocs műtét is.

Nézz már meg egy fogsort, hogyan kéne lennie a fogaknak és hasonlítsd már össze a tieddel.

Nem gúnyolódásból mondom, de ezt régen helyre kellett volna rakni, már évekkel ezelőtt...

2020. ápr. 4. 18:25
 20/39 A kérdező kommentje:

Értem, de 28 éves vagyok már

Van egy jobb fotóm is, készült röntgen:

[link]

Nyilván tudom, hogy nem így kellene kinéznie, de ez van.

Tehát itt sokkal összetettebb a dolog.

Én azt szeretném, hogy minél tovább kihúzná a fogaim húzás nélkül. Addig, ameddig csak lehet.

Meg egy vagyonba kerülne a fog készíttetés, az meg a másik. AMeddig működnek a fogak én legszívesebben megtartanám. A helyén, nem a fiókban.

2020. ápr. 4. 19:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!