Hizàs jàrhat haj vesztèssel? (29/F)
28 vagyok, 2 hèt mulva leszek 29, mindig is sportos voltam, sportoltam sokat, most egy olyan 3-4 honapja nem csinàlok semmit, stresszes helyzet van, felesègem most szult, keveset alszom, sokat zabàlok meg ilyenek. Az a lènyeg hogy 4 honap alat 10 kg-hiztam. S most veszem èszre hogy brutàl elkezdtem megkopaszodni is.
Az a kèrdèsem hozzàtok: a hizàs az van hogy kiprovokàlja a kopaszodàst is? vagy kèt kulombozo folyamat, s nincs kozuk egymàshoz? (tehàt ha visszafogyok akkor ugyanugy kopaszodom).
koszonom a vàlaszt:
a bioritmus az teljesen felbomlot, 6-kor fekszem le ès 12-ig alszom. Ezen szerintem most sokàig nem lehet vàltoztatni.
mi az, amibol kevesebet egyek? cukrok? pl: napi 5 kàvèt iszok most, annak lehetnek negativ hatàsai?
Attól is függ, hogy milyen erős az a kávé, és hogy mennyi (fél dl vagy kettő...), meg persze nem egyforma mindenki szervezete, szóval ez elég egyéni, hogy neked mi sok és mi nem.
Mindenesetre én inkább természetes anyagokat próbálnék bevinni a pluszkávék helyett, amik energiát adnak vagy segítenek a stresszel szemben: pl. magnézium, B-vitamin, Omega3, vastabletta C-vitaminnal, és D-vitamin még most is.
A cukor sokak szerint nagyon nem jó, én meg nem értek hozzá, de hajlok afelé, hogy tényleg nem. Az biztos, hogy attól nem lesz senkinek baja, ha lecsökkenti a cukorfogyasztást. (A mesterséges édesítők nem jók helyette, inkább méz vagy sztívia.)
Egyébként pont nemrég olvastam, hogy a rendszeresen kevés alvás is lehet a hízás oka.
Nem érdemes keresni az összefüggéseket, mert nem ez a dolog lényege. Ha egy hajhagyma kopaszodásra hajlamos, akkor az egy kb. 5 éves folyamat alatt elgyengül. Ha már el van gyengülve, akkor bármilyen apróbb élettani változás, hőmérséklet-változás, betegség, vagy csak egy alaposabb fodrászati fejmosás/fésülés hirtelen tömeges hajhullást eredményez. Ha nem az az oka, ami, akkor hidd el, lett volna szeptemberre vagy épp novemberre másik három ok rá, hogy hirtelen hullásnak induljon. Ha úgymond szerencséd lett volna, és nem hullik ki most egyszerre sok, akkor is kihullott volna az fokozatosan év végéig, ez teljesen biztos. Pár hónap, fél év pihenő után az ilyen hirtelen hajhullás még vissza szokott nőni (átmeneti javulásnak tűnik), de már egyre elgyengültebb, "kezeden a szőrszál"-hoz hasonló vacak haj fog csak nőni, míg egy 10 év múlva már az sem. Igen, a legtöbb kopaszodó ember megél ilyen hirtelen hullásos periódust, meg vannak szerencsésebb időszakai, amikor 1-2 évig stagnál vagy nem feltűnően gyors a változás. De összességében, hosszabb távon nézve a kopaszodás üteme adott. Nem érdemes ilyen tanácsokat adni, hogy hogyan éljél, mit ne egyél, stb, mert nem működik. Ami kihullik valami hirtelen sokktól, az kihullik fokozatosan magától is, max ha nagyon szerencséd van, akkor fél évvel tovább húzza, de a sorsa elrendeltetett.
Magam tapasztalatát leírom: Nekem is voltak 29-33 év környékén hirtelen kopaszodások, és tulajdonképpen pont ebben az időszakban híztam is rendesen, meg visszafogytam, újból híztam... összességében úgy 15 kilóval nehezebb vagyok, mint 20-as éveimben. Most megpróbáltam visszaemlékezni, mikor mi volt pontosan, de nem fedezek fel összefüggést.
Egyik télen pl. különösen sokat, 11 kilót felszedtem, majd nyárra a fele lement, de akkor a hajammal semmi nem volt, következő évben jött egy erősebb kopaszodási hullám, amikor emlékeim szerint nem nagyon változott a súlyom. Azóta is inkább az a jellemző, hogy a téli hónapokban felmegyek 80-85 kilóra, nyárra visszafogyok 75-80-ra, a legtöbb hirtelen kopaszodás meg inkább ősszel volt, amikor nagyjából stagnál a súlyom. De volt már január tájékán is, akkor hátul hullott ki feltűnően sok hajam, és tény, hogy akkor épp erősen hízásban voltam. Igazából nem látok összefüggést. És ne kérdezd, hogy mi mással látok, mert meg nem tudnám mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!