Általános iskolában a nemi szerv vizsgálatakor egyenként kell bemenni vagy a minden fiú bemegy? Ha minden fiú bemegy akkor az alsógatyát is le kell venni vagy csak amikor vizsgálnak?
Biztos csak viccelt az utolsó előtti, ne vedd komolyan! Majd biztos egymást fogják vizsgálni... :)
A dokikba meg szorulhatna némi emberség, hogy nem egymás előtt vetkőztetik le őket.
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__egyeb-kerdesek__8127..
Ez neked is aktuális lehet.Itt minden le van írva,a témával kapcsolatban
14 éven aluli személynél a szülőnek kell nyilatkoznia hogy az nemiszerv vizsgálatát nem engedi,de 14 éves kortól saját magad megtagadhatod úgyanis ezek nem kötlező vizsgálatok,csak elfelejtették közölni.(24 oldal komment)
14 éves kortól azt tagadsz meg amit akarsz és sok helyen csoportosan végzik fiúknál,lányoknál is az ilyen jellegű vizsgálatokat,de szólhatsz,hogy te egyedül szeretnél bemenni,és ha nem akarsz levetkőzni azt is megteheted,és simán bemehetsz ruhában és elég ott levenned,és nem muszály felő nélkül sem bemenni,csak szólni kell,nem hagyni magadat.
Na de mi volt,hogy zajlott,volt egyáltalán?
És tényleg nem kötelező,én nem engedtem,kicsit csúnyán nézett a doki,ez legyen a legkevesebb.
Nállunk is anno morbid volt...
Mi minden évben jártunk iskolaorvohoz (1-8), ugy zajlott az egész, hogy 5össével behívtak minket a fiuöltözőbe, és megkértek minket, hogy vetkőzzünk meztelenre (NEM, NEM IRTAM FÉLRE, MEZTELENRE), amikor ez megvolt, behívtak minket, egy orvosi ágy elé kellett álnunk, és egyessgével hivott minket az ágyhoz, ahova fel kellett feküdnünk, és az orvos megvizsgált minket (fityma hátra megy-e, herék jol állnak-e stb.) Az egész anyibol vol kellemetlen, hogy egy idegen fogdossa a nemiszervedet, mindőnk láttja egymás fitymáját, és a vizsgálást végig kell néznünk. Ez 8.-ig igy zajlott minden évben. Pontosabban 5 vagy 6.-ig, mert utánna már külön-külön kellett bemennünk, de az öltözőbe már meztelenül kellett lennünk...
Így 16 évesen belegondolva elég kellemetlen érzés, ha a dokit meglátom az utcán, fix hogy sosem köszönök neki. Egy pedofil ember volt az a #&>Ä@&$ß, aki még mindig ezt a módszert alkalmazza a gyerekeknél.
16F, Kg.
Kedves kérdező!
A te kérdésed, a hozzászólások és több más kérdés hatására március 10-én levelet írtam az állampolgári jogok biztosának (közismert nevén az ombudsmannak). Egy részlet a levelemből:
"A www.gyakorikerdesek.hu oldalon több olyan kérdést olvastam, amelyben a gyerekek azt tudakolják, hogy miért kell egymás előtt levetkőzniük az iskolaorvosi vizsgálaton, illetve válaszolniuk a kérdésekre, és mit tudnának tenni ezellen. A kérdésekből kiderül, hogy a gyerekek nincsenek tájékoztatva a vizsgálat céljáról és menetéről, és megalázónak érzik, hogy csoportosan vizsgálják őket, illetve az orvosok és védőnők nem adnak nekik rendes tájékoztatást.
Mint középiskolai tanár tudom, hogy a kamaszok a felnőtteknél sokkal szégyellősebbek, felnőtt számára sokszor érthetetlen mértékben is, de ez egyszerűen a korukból adódik, és fejlődéslélektani okai vannak. Nemcsak az zavarja őket a kérdéseik szerint, hogy egymás előtt kell vetkőzniük, hanem hogy egymás előtt kell válaszolniuk az orvos kérdéseire, pl. hogy mikor volt az első mensesük. Ezek magántermészetű információk, és egy iskolában könnyen tehetnek gúnyolódás, heccelés, akár mobbing tárgyává is tanulókat. Az egyszer már elhangzott információ nem titkosítható újra.
Tanárként azt is tudom, hogy így is átlagosan osztályonként két tanóra megy el egy orvosi vizsgálatra, ami a tanítás szempontjából értéktelen, és ha egyenként hívnák be a tanulókat, akkor ez még sokkal tovább nőne, ami kérdésessé teszi, hogy a tanulók tudják-e gyakorolni a tanuláshoz való jogukat."
A probléma bemutatása után ezeket a kérdéseket tettem fel:
"Kérem, szíveskedjenek vizsgálatot végezni a következő témákban:
1. Mennyire általános ez a gyakorlat, hogy az iskolaorvosok csoportosan vizsgálják a tanulókat?
2. Megfelel-e a gyakorlat a jogszabályoknak, sérti-e a tanulók emberi méltósághoz való jogát?
3. Megfelelő-e a tanulók tájékoztatása az orvosi vizsgálatok tartalmáról, céljáról, menetéről?
4. Amennyiben szükséges a tanulók egyenkénti vizsgálata, tartható-e a tanuláshoz való jog sérelme nélkül, hogy a vizsgálat tanítási időben történjék, a tanórák rovására?
5. Amennyiben szükséges a tanulók egyenkénti vizsgálata, rendelkezésre áll-e a megfelelő személyi háttér az iskolaorvosok és védőnők létszámát, munkaidejét, díjazását tekintve, hogy ne ez legyen a jogszabályoknak megfelelő vizsgálat akadálya?"
Tegnap kaptam meg a levelet az ombudsmantól, hogy a kérdéseimet elfogadták, és az ombudsman vizsgálatot indít az ügyben. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyi ideig fog tartani, mivel ennek nincs törvényes határideje, és azt sem, hogy mi lesz a kimenetele. A legvalószínűbbnek azt tartom, hogy végül egy állásfoglalást fog kiadni, hogy ez a gyakorlat sérti a tanulók emberi méltóságát és az egészségüggyel kapcsolatos törvényeket, és javasolni fogja, hogy a minisztériumok rendezzék a kérdést a törvényeknek megfelelően. De ez csak egy tipp. Egy pár hónapig még biztosan marad minden a régiben.
Üdvözlettel:
egy gimnáziumi tanár
Kedves egy gimnáziumi tanár!
Azért nem hinném,hogy bárkit is meztelenül kellene vizsgálgatni,még ha más az orvoson és a diákon nincs is bennt.Szerintem nem tartozna a nemiszerv vizsgálata az iskolaorvosokra.Korábban ez nem volt évtizedekig bevett szokás,mi az hogy lányok mellét fogdosák és a nemiszervüket nézegetik kívülről,ha eljön az ideje az édesanyjuk úgy is elviszi őket majd nőgyógyászhoz,de általuk választott orvoshoz és saját döntésükből.Ez nagyon sértő szerintem,bár én már nem vagyok diák,és nem érint a dolog,örülök is hogy nem vagyok iskolás,ilyen megalázó dolgokban nem szerettem volna részt venni.De biztos,akár milyen nemű gyermekem lenne tudni szeretném milyen vizsgálatok is vannak és nem iskolaorvos által szeretnék ilyen jellegű vizsgálatokat elvégeztetni.Még felnőttként is nagyon megalázó lenne ha meztelenül vizsgálgatnák az embert és a fejlettségükre megjegyzést tennének,főleg ha még más kollága előtt tennék ezt,hisz az osztálytárs az a diák kollégája,ezt nem merik felnőttekkel megcsinálni.A nemi fejlettségre meg ne fogjanak rá semmi féle vizsgálatot,hisz más ütembe fejlődnek a gyerekek,valaki már szőrősődik 12 évesen ,valaki meg csak 14 évesen.A genetikai adottságokon meg nem lehet változtatni.És senkinek semmi köze hogy ezekhez a dolgokhoz.Csupa szorongást váltanak ki a gyerekekből és azért túlzás amiket néhol végeznek,mi az,hogy meztelenül vonuljanak fel a diákok és mi az hogy a szülők sincsenek értesítve ezekről.Meg azt is hallottam,nem is kötelezőek ezek a vizsgálatok,akkor meg tájékoztatni kellene erről is a diákokat és szüleiket is,mert sok szülő azért nem mer tenni ellene,mert fél hogy megbüntetik őket.
De legalább egy tanár foglalkozik végre a helyzettel.De nem hiszem,hogy érthetetlen lenne a szégyenlősségük,a felnőttek sem mutogatják és vizsgáltatják intim testrészeiket mások előtt,ahogy sok felnőtt nő sem mászkál még melltartóban sem a kolleginák előtt,akkor a diákoknál mért lenne ez másképp.Iskolában nem egy lány vagy,aki tesin sem veti le a polóját,mert nem akarja hogy más lássa melltartóba,ilyen felnőtteknél is van.Ezt el kell fogadni,de senkit nem szabadna méltatlan helyzetbe hozzi és kényszeríteni ilyen vizsgálatokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!