Mi a sörhas kialakulásának az oka?
Ezen én is sokat vekengtem, sőt még ide is beírtam a kérdést anno.
Aztán logikusan belegondoltam.
Ezt a fajta hasat nem feltétlenül a zsírréteg okozza, hanem a hasfal előreboltosul, amit az tesz lehetővé, hogy a hasizmok rendkívül lazák, fejletlenek.
Amikor az ember egyszerre sokat eszik, vagy túl gyakran, akkor a gyomra hirtelen nagyon megnő és súlya lesz, a gyenge hasizom nem tudja megtartani, nyomja kifelé. Ez ha sokszor van, akkor a sokszori nyomás miatt a hasizom és a szalagok megnyúlnak és a gyomor is előrébb kerül.
A páromnak is van és amikor diétázik, akkor a hasa visszább megy, mert a gyomrába egyszerre kevés kaja jut és megszűnik a nyomóhatás.
A sörhöz annyi köze lehet, hogy a sörből sokat isznak és az jól megtelíti a gyomrot, jól elnehezíti és kifelé nyomja.
Én így gondolom, orvosilag nem tudom, van e hasonlóság az igazsághoz. :)
Utolsó: a kérdés hipotetikus volt. Semmi gond nincs az életmódommal, 50 kg vagyok és nő. Ahogy fentebb is írtam, egy baráttal vitatkoztunk azon, hogy anatómiailag mi okozza a sörhast. Tehát nem az volt a kérdés, hogy egészséges-e, hanem hogy a zsigerek között rakódik le valami, a belek duzzadnak meg stb, stb.
A sima elhízásnál a bőr alatti kötőszövetben gyűlik a zsír - a sörhasnál én se tudom pontosan, mi és hol gyűlik fel, ezért tettem fel a kérdést.
Várok még válaszokat.
Csak egyszer lássatok alkoholizmus miatt hasvízkórban szenvedő embert, akinek egy cső lóg a hasfalából, és rögtön meggondoljátok magatokat :/
A sör vízhajtó hatásának nincs köze a sörhashoz, az alkohol miatt szaporodik fel a víz.
Elég fura válaszok ezek. A sörhast a belső szervek között (tehát a hasfal mögött) lerakódott zsír okozza.
Kétféle zsírlerakódás létezik: szubkután (azaz bőr alatti: ebből lesz az úszógumi) és az intraabdominális vagy viszcerális (azaz hason belüli vagy zsigeri). Amiről mi beszélünk, az a második típus. Az, hogy kin hol rakódik le főleg a zsír, egyénfüggő.
Nem salakanyagok vagy folyadék okozza tehát, ha már ilyesmi van jelen, az nem hízás, hanem valami teljesen kóros folyamat jele.
Itt részletesen írnak amúgy a jelenségről:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!