Fitymaszűkületre jó lehet ez a kenőcs?
Fitymaszűkületem van, de több okból sem tudnék jelenleg orvoshoz menni, csak legfeljebb másfél év múlva. Viszont találtam itthon egy irritációra használt krémet, aminek a hatóanyaga, a mometazon furoát használt fitymaszűkület kezelésére is. A benne lévő dózis is megfelelő, hiszen 0.1%-os, pont, mint amilyet a fitymaszűkületre ajánlanak. Vajon használhatom ezt? Más hatóanyag nincs a krémben, a többi összetevő a következő: hexilénglikol, víz, foszforsav, propilénglikol sztearát, fehér méhviasz és vazelin.
Amennyiben használható, pontosan hogyan kell alkalmazni? A leírásban, amit találtam, úgy szerepel, hogy a fitymára kell aplikálni, kicsit beledörzsölni, majd nem túlfeszítve visszahúzni a fitymát ameddig jön. Azt is írja, hogy ha már látható, akkor a pénisz hegyére is lehet tenni. Ez alatt vajon mit ért? Gondolom nem a húgycső nyílást, hanem a makkot, ugye?
Itt, Romániában nem vényköteles, vagy ha igen, akkor allergiára lett felírva.
Pontosan milyen mellékhatásokat okoz?
Nekünk BetaGalen krémet írt a doki, a hatóanyaga betamethasonvalerat 0.1%.
Egy borsónyit kellett a fütyire kenni, és az előbőrt mozgatva a fityma és a bőr közt eloszlatni. Közben finoman, ahogy engedi, hátrahúzni. Egy hónap múlva mentünk kontrollra, nem szükséges műteni, szépen megoldódott a probléma.
A páciens 5 éves, tehát nem kizárt, hogy felnőttként másképp hat, pl tovább kell alkalmazni.
"A következő mellékhatások jelentkezhetnek: csiklandozó érzés, viszketés, a bőr elvékonyodása - emiatt feltűnőbbé válhatnak a bőr kis erei -, a feszülésnek kitett helyeken csíkos rajzolat (stria) keletkezhet a bőrön, bőrpír (eritéma), a bőr bíbor-vörösesbarna elszíneződése, bőrgyulladás, szőrtüszőgyulladás, a bőr festékanyagának csökkenése, túlzott szőrnövekedés, homályos látás.
Az Elocom kenőcs alkalmazása égő érzést válthat ki és bőrirritációt okozhat.
További, szisztémás (a szervezet egészét érintő) mellékhatások is felléphetnek, ha a kezelt bőrfelszínt a bőr szellőzését akadályozó módon befedi és/vagy nagy kiterjedésű bőrfelszínt kezel hosszú időn keresztül. Ezekben az esetekben kérje kezelőorvosa tanácsát."
Bár ezek a mellékhatások valóban nem hangzanak jól, de a gyakoriságukat nem írja le, nem hinnék, hogy komoly kockázatot jelentene és gondoltam is, hogy nem lehet teljesen veszélymentes a kenőccsel történő kezelése, ha az orvosok gyakran inkább a körülmetélés, egy sokkal drasztikusabb megoldás mellett döntenek.
16 éves vagyok, így urológushoz nem tudnék elmenni egyedül, hiszen nem beszélek tökéletesen románul és a városba is be kellene jussak valahogy. A szüleimmel meg kínos lenne ezt megbeszélni.
Ez a krém elvileg jó rá, egy próbát megér, használják is, úgyhogy annyira nem lehet kockázatos. Csak rövid ideig kéne alkalmazzam, hiszen nem vészes a szűkület mértéke. Lankadtan teljesen, mereven nagyjából a makk 2/3-áig tudom lehúzni a bőrt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!