Altatás közben létezik olyan, hogy " bemozdul" a beteg? Nem felébredtem, mert semmi kép vagy hang inger nem maradt meg. Egyszerűen bemozdul a beteg?
Ilyen kis cakkos :) .....
Szép munka... vérellátás ide, vagy oda.
Lehet hozzá szabhatnák a másik felét is....legalább egyforma legyen :((((
Nem akarok vigasztalódni. Azzal már tele a padlás.
Nagyon gáz, ami történt. Mondjon bárki bármit.
Meg, hogy hiába akar az ember utána olvasni, pl aneszteziológiai szemmel, laikusként: ha beírja akár neten: Altatás közben bemozdul a beteg - egy árva mukk annyit nem talál, hogy legalább megértse, hogy igen: van ilyen. Olyankor van ilyen, amikor... ( és magyarázat: ha túl sok gyógyszer, ha túl kevés, ha intubálás van, ha nincs) Minden amit itt most egy anesztes leírt. Többet segített megérteni, hogy is történhet ilyesmi. De miért kell a nethez fordulni? Nyilvánosan feltenni ilyen kérdéseket?? .... Mert a betegek nem kapnak nem hogy felvilágosítást, lassan már ágyat se :(((
De köszönöm, hogy leírtad : altató orvosi szemszögből, hogy miért történhetett. Persze. Sose tudjuk meg, valóban így történt e. Meg mennyi dolgot hallgatnak el. Aki ezutáni műtétekre készül: hát... sok sikert. :(((
Kedves kérdező, a műtéted előtt gondolom volt egy preoperatív vizsgálat, ahol találkoztál egy anesztessel (nem feltétlenül azzal aki altatott), egy ilyen vizsgálat során a betegnek joga van bármit kérdezni az altatással kapcsolatban, ami őt érinti. Az orvosnak pedig KÖTELESSÉGE válaszolni a kérdésekre. Az a baj, hogy a legtöbb beteg félválról veszi ezt a vizsgálatot, kell a műtéthez, legyen túl rajta aztán csá. Pedig az altatás legalább olyan fontos, mint a sebész tevékenysége. Igazából egy kezemen meg tudnám kérdezni, hogy hány beteg kérdezett bármit is nőgyógyászati kisműtét előtt. Sőt igazából úgy általában ritkán kérdeztek én elmondogattam azt ami szerintem fontos, meg megkérdeztem ami nekünk fontos, de akkor sem nagyon szokott kérdés lenni, ha direkt rákérdeztem. Ha kérdés volt az meg szinte mindig olyan volt amit igazából nem tőlem, hanem a sebésztől kellett volna megkérdezni, de azért válaszoltam rá.
Azt mondjuk kicsit gáznak érzem, hogy az anesztes kolléga nem keresett meg műtét után, mert ha szövődmény van szoktunk szólni a betegnek. Nálam is volt kisműtét alatt, hogy perforálta a nőgyógyász kolléga a méhet, pedig ott tényleg nem volt mocorgás, de ez benne van a pakliban egy ilyen műtétnél, szépen közösen elmondtuk a hölgynek, hogy mi volt, és mi a további teendő.
A 73%-os válaszait olvasd át még egyszer, figyelmesen!
Ilyen jellegü mütétnél nem mély altatást választanak, az altatás miatti komplikációk elkerülésére. Az esetek nagy részénél ebböl nem származik semmiféle probléma, te vagy az a ritka eset, amikor a páciens mégis megmozdul és pont rosszkor.
Adott esetben, ha mélyebben altattak volna, akkor nem történt volna ez meg, viszont legalább annyi esély lehetett volna arra, hogy az altatás miatt van valami gond utána.
Szóval ök az elvileg kisebb kockázatot választották a te érdekedben, viszont nálad éppen az a kis %-nyi probléma került elö, amit valószínütlennek lehetett elöre venni.
Ebben az esetben az egyetlen, ami tényleg elítélendö, hogy nem szóltak idöben neked, hogy mi történt, ezt kellett volna.
Idövel a fájdalomnak meg diszkomfortérzésnek meg kellene szünnie, az optikai eltérés is visszafejlödik nagyrészt.
Ha mégsem, akkor jöhet szóba a plasztikai javítás, de az a te döntésed, hoyg neked mennyire zavaró a dolog.
" Kedves kérdező, a műtéted előtt gondolom volt egy preoperatív vizsgálat, ahol találkoztál egy anesztessel (nem feltétlenül azzal aki altatott), egy ilyen vizsgálat során a betegnek joga van bármit kérdezni az altatással kapcsolatban, ami őt érinti. "
KI a fene gondol arra a kérdésre, hogy doktor úr, lehet, hogy bemozdulok ám, és akkor mi lesz?
Mindenki arra gondol, ki van fektetve, sőt!! ki van szíjazva keze - lába. Még sincs ezek szerint biztonságban.
Mert ha nem az intubálás miatt kapar a torka, max, keresztbe vághatják, ha véletlen kevesebb gyógyszert kap... Na érzitek az abszurditást.
És persze... mit mond mindenki, aki hozzáértő:
Háááát.... Aláírtad.... kedves beteg.... Szóval, se egy " sorry" , se egy felvilágosítás. A beteg el van hallgattatva. Aláírta - megjárta. És persze senki nem felelős, mert mindenki mindent jól csinált. Lehet az orvosnak kellett volna számon kérni a betegtől: " Mit csinálsz, tee?" Elgörbül a kés hegye, még a végén...
Hát igen.... Októberben hasonló jó döntések miatt, szintén így jártam... Szülés után, őrületes hematómát kaptam: amit az orvos is azzal indokolt, hogy mee a vérhígító... Nem csinált gátmetszést... mert gyorsabban gyógyul majd a beteg... helyett... a baby feje átszakított valami eret, mert nem fért ki... ebből lett a végén a hematóma.. Akkor éjjel 2x altattak vissza. Szóval... kezdem azt hinni... velem van a baj.... lehet ha lesz következő műtét, bármikor, bármiért, .... szerintem bemenetkor feketébe öltözöm.
De azt tuti fix, meg fogom kérdezni, akármi műtétem is legyen, hogy ... mozoghatok e. :)))))
Vagy ha netán felébrednék mert viszket az orrom....
szóval.... mindenre legyenek felkészülve. :)
De azért ne vágjanak se át, se le... semmit, ha lehet.
Hátha még szükségem lehet rá.
Nevetséges, hogy ilyeneket írok. Szarkazmus a javából.
De nem tudok napirendre térni, amíg érzem a diszkomfortot, amíg látom... hogy néz ki...
( Hát majd nem nézegetem)
Szexelni meg sötétben is lehet.
Végül is.... Nincs itt probléma!!! Seeeeemi a világon.
"Mert ha nem az intubálás miatt kapar a torka, max, keresztbe vághatják, ha véletlen kevesebb gyógyszert kap... Na érzitek az abszurditást."
Senki nem állítja, hogy a műtő egy veszélytelen hely. De mégis szerinted mit lehetett volna máshogy csinálni, azon kívül, hogy műtét után normálisan téjékoztatnak a történtekről?
Bemész egy műtétre. ( Nőgyógyászati)
Kikötik kezed - lábad.
Eszméletlen vagy.
Volt előtte altató orvosi vizsgálat, hematológia stb.
Minden.
Azt hiszed a nagy nyomorodban, ez a műtét egy szükséges rossz. Mert vagy kiderül, hogy rákos vagy, vagy nem. ( De fontos a diagnózis szempontjából)
Azt mondják, kis műtét.
Rutin.
A nagy nyomorodban, ez van. Muszáj, nehogy daganatos bajok legyenek, de a sok rossz közül, ez a kis szövettani műtét, csak egy szösszenet, bármi más műtéthez képest.
Nem lesz baj. Biztonságban vagy. Legalább attól, hogy komoly szövődmények legyenek.
Hát mi ez egy szívműtéthez képest.
Mit lehetett volna másképp csinálni??? Ha ilyen megtörténhet, sőt, meg is történik, akkor még mindig nem vagyunk elég fejlettek... ügyesek...??? Vagy szóval nem tudom. Egyszerűen nem tudom, hol a hiba. Vagyis tudom mert az aneszteziológus hozzáértő leírta. Kevés altatót kaptam, mozogtam. Miért kaphattam keveset? mert az orvos nem jól kommunikálta le.. hol tart a műtét kapcsán... Aztán megszaladt " az olló". Közös koprodukció.
De nem fogok elégedett képet vágni. Aki meg nem érzi ezt át, " miért nem kérdezted ki az altató orvost" - kommentek. " Miről?? Mi van ha műtét közben elszaladok??? " .
Azt hittem ez a kis műtét egy biztonságos dolog. Mi történhet? Lassabban ébredek? ... Netán ébredés után hányok? .. És egyéb szövődményeken kutya se csodálkozna... de hogy keresztül vágják a kisajak egy részét, még a hüvelyfal hagyján, nem látszik, ... de az egyebek, igen...
Na hát mivel én egy ritka szövődmény vagyok... De vagyok!!
Addig ne mondja senki, hogy ez egy tökéletes iparág. Ha nem megy egy ilyen kisműtét sem... ha netán rossz a szövettan és netán újabb konizáció szükséges, vagy egyebek.... ha nem tudnak vigyázni a betegre egy ilyen kis... műtét alatt sem, komolyan mondom, dühítő. Nincs olyan, hogy biztonságos műtét. Lehet kis hányás, kis rosszul lét, lassan ébredés, megvagdosnak itt ott. Hát ilyen ez a show biznisz.
Nincs ezen mit szépíteni.
Le vagyok törve.
...ééésss.... még meg sincs a szövettan... hehe... nekem.
:(((
Közben eszembe jutott a válasz.
Felteszik a betegnek a kérdést.
Orvosilag, műtétileg, mit lehetett volna másként csinálni?
Akinek ez a szakmája: ebből diplomázott:
Szülész nőgyógyász
Aneszteziológiai szakorvos
ezt csinálják 10 éve, meg 30...
Mondják meg ők, mit is lehetett volna másként csinálni.
Ebből élnek.
Csak tudják...
A betegnek kell megválaszolni lassan azt is: miért okozott orvosi szövődményt... netán fejfájást... egy műtét alatt.
Hát bocs már... Szánom bánom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!