Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mennyi idő alatt halmozódhat...

Mennyi idő alatt halmozódhat fel egy gyengébb szervezetben a túlzott mennyiségben szedett nyugtató, és altató?

Figyelt kérdés
A barátnőm kb. 1 hete rabja lett a 0.5-ös Xanax-nak, és (állítólag) egy körzeti orvosa által felírt, feltételezhetőleg gyengébb altatónak. A Xanaxot kettesével, hármasával szedi naponta többször, esténként beveszi hozzá az altatót is. Szinte állandóan alszik. Nagy veszélyt jelenthet ez rá??
2010. jún. 5. 23:41
 1/7 anonim ***** válasza:
Nem nagy dózisú nyugtató, ha csak o,5-ös! De ha naponta ennyit vesz be, ez már abszolút nem egészséges. Próbáld róla lebeszélni, lehet nem is orvos írta fel neki, bár ilyen gyógyszereket nem igazán adnak ki recept nélkül. És ha valóban fiatal, nem írnak neki ekkora adagot. Én reggel beveszek egy fél Frontint és kész. Ha pedig frontosabb napok vannak, legfeljebb reggel este felet.A Xanax-tól láttam már rosszul betegeket. Figyelj rá légyszi, és ne engedd ennyi gyógyszert bevenni.
2010. jún. 5. 23:53
 2/7 anonim ***** válasza:
Ha "akut" probléma van, akkor nem baj, ha pár hétig, amíg nem lesz túl rajta szedi. De a gyógyszer semmire nem megoldás, csak mankó. Meg kell oldani a problémát, az okot megszüntetni, különben hiába szed bármit, csak konzerválja jelen állapotát. Sok gyógyszer hosszútávon semmiképp se jó, és nem a felhalmozódás a baj, hanem a mellékhatások, amiket okoznak. És hamar rájuk lehet szokni. Leszokni nagyon nehéz róluk.
2010. jún. 5. 23:57
 3/7 A kérdező kommentje:
Kicsit azért megnyugtattatok, köszönöm! Nem tudom, honnan szerezheti be a Xanaxot, altatót a családjukban tudtommal nem szed senki, elmondása alapján az orvosa írta fel.. Annyit tudok, hogy egyedül csak az apukája szedi Frontint. Attól tartok, hogy nála ez a gyógyszerezés nem átmeneti időszakot képez, utóbbi napokban meglátásom szerint növelte az adagot.. Teljes érdektelenséget mutat a külvilág felé, egyre jobban magába fordul, alig lehet vele kommunikálni, kimozdítani otthonról pedig lehetetlenség..
2010. jún. 6. 00:25
 4/7 anonim ***** válasza:
Nem halmozódik fel, ellenben függőséget okoz és úgy látom, hogy ebben az esetben már erről van szó. Már egy hónap alatt is rá lehet szokni és egyre több fog kelleni. Egyenes út a gyógyszerfüggőséghez, túladagoláshoz, depresszióhoz, gyomormosáshoz...
2010. jún. 6. 13:07
 5/7 anonim ***** válasza:
A Xanaxnál nem az az elsődleges veszély,hogy "felhalmozódik"(kb. 72 óra alatt teljesen kiválasztódik,80%-ban vizelettel),és még az sem igazán,hogy álmos tőle,hiszen nyugtató-altató szerről van szó,és különösen a szedésének kezdeti szakaszában gyakori tünet az álmosság,sokkal inkább az a gond,hogy altatóval kombinálja,illetve,hogy a Xanax függőséget okoz,ráadásul elég hamar,akár pár hét alatt!Ha már most ilyen nagy adagban szedi,az később csak egyre komolyabbra fordul majd,mert egyre több tablettára lesz szüksége a hatás eléréséhez.Ha tényleg orvos írta föl neki,és az előírtnál nagyobb adagban szedi,gyógyszerrel való visszaélést követ el,az esetleges későbbi komolyabb következmények (mondjuk túladagolás) megelőzése érdekében mielőbb szakemberrel (pszichiáter,pszichológus) kellene konzultálni az ügyben!Mindenképpen odafigyelésre és szakszerű segítségre szorul a barátnőd!A legjobb lenne megpróbálni a gyógyszer szedését kiváltó okokat orvosolni!
2010. jún. 6. 18:06
 6/7 A kérdező kommentje:
Nem tudom mit csináljak, teljesen tehetetlen vagyok... A szüleit egyértelműen nem érdekli, hogy mi van vele, csak épp ne legyen rá gondjuk,-így állnak hozzá, a rokonai szégyellik Őt.. Én egymagam kevés vagyok hozzá, meg sem hallgat, tudomást sem vesz rólam.. Szóval nem tudom, hogy mit tehetnék érte...
2010. jún. 7. 00:38
 7/7 anonim ***** válasza:

Valamit pedig sürgősen tenni kellene,még mielőtt komoly baj történik!Elég szomorú,hogy a saját szülei így állnak hozzá,ezzel saját magukat minősítik...Mint a barátjának,aki segíteni szeretne rajta,nagyon nehéz lehet most Neked!Elég komoly helyzet,de esetleg annyit tehetsz,hogy megpróbálsz a szüleivel beszélni erről,felhívni a figyelmüket a veszélyre.Vagy ha nem velük,mert az értelmetlen,akkor felkeresni a barátnőd pszichiáterét(ha orvos írta föl neki a gyógyszereket,kell,hogy legyen pszichiátere!),és szólni neki,hogy visszaél a gyógyszerekkel(nem az előírt adagban szedi őket),és attól tartasz,hogy ez árthat neki,vagy később nagyobb baj történik.Mint orvos,szerintem kötelessége lenne ilyen esetben cselekedni.Nem ártana beutalni a barátnődet egy időre a pszichiátriára,ahol kontrollálják,illetve lecsökkentik a gyógyszeradagját,és különböző terápiákon vehet részt,szakemberekkel beszélhet.Oda viszont szintén a pszichiátere adhat beutalót.Próbáld meg őt felkeresni.Tényleg nehéz lehet most neked,de ilyen helyzetben én minden követ megpróbálnék megmozgatni,hogy valamilyen módon kirángassam a barátnőmet egy ilyen helyzetből.

Sok szerencsét,remélem sikerül valamit tenni!

A 18:06-os

2010. jún. 7. 16:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!