Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?
84%-os 1000. Válaszoló!
Hidd el ennek van értelme,mert a mai napig folyton mind lányok,mind fiúk,de még munkába lépő felnőttek,vagy régóta dolgozók körébe is folyton előjön ez a kérdés,tehát aktuális és fontos.Milyen vizsgálat lesz,mennyire kell vetkőzni,egyesével megy e stb?
Folyton előjönnek a kérdések.És nagyon hül ye magyarázat,hogy túl lehet élni,mert anno ők is túlélték.Erre a válasz az részemről,hogy anno meg rengeteg helyen nem is volt.És nem a sôtét középkorban élünk.
Orvosokra nêzve is vannak előírások,mikre kell figyelni,tapintatosnak,diszkrétnek kell lenni.
Le van nekik írva hogy a vizsgált szemêly csak annyira és annyi időre kell hogy megszabaduljon a ruhájától amit a vizsgálat megkövetel.
Tehát egy vérnyomás mérêshez sem kell levetkőzni,de lúdtalphoz is csak cipőből,zokniból kell kilépni,vagy ha felül megvizsgálnak bárki(gerinc,tüdő megtekintése) és a vizsgálat a felső testet nem érinti már akkor felül már fel lehet öltözni,ez a lányokat érinti.Senkinek nem kell egy bugyiba\boxerba állnia egész vizsgálat alatt.
És van bele szólás a vizsgálatokba,mert meg lehet tagadni vizsgálatot(persze ész nélkül mindent ne tagadjon meg),többen megtették,ekkor egy papírt íratnak alá,hogy a vizsgálat ezen részén nem vett részt az adott személy,ekkor vagy végleg elmarad a vizsgálat,vagy ha úgy gondolják választott orvossal később azt elvégeztetheti.
Gondoljunk bele sok helyen eleve ezen vizsgálat nincs is jelen.
Ha valaki saját orvossal,szakorvossal akar elvégeztetni bármilyen vizsgálatot van rá lehetősége.
Egyenkénti vizsgálathoz,csak az adott,szükséges mértékig levetkőzni vizsgálathoz mindenkinek joga van.
Sok lehetőség van,csak meg kell tanítani a gyerekeket hogy azzal ésszerűen élni is tudjanak.Tehát mindent ne tagadjanak meg észnélkül,de ha valami nem diszkrét,számára elfogadható módon zajlódna akkor tudja hogy elvégeztetheti megfelelő körülmények között és módon általa választott orvossal.
A szülőnek nagyon is van beleszólása,de ideje lenne hogy foglalkozzanak is ezzel.
Lehet változtatni,de ha mindenki csak hallgat,nem mer kérdezni,megszólalni,a dolgok után nézni akkor nem lesz változás.
Volt itt aki középiskolai tanárként az Ombudsmanhoz is írt ezzel a témával kapcsolatban.
Lehet tenni,de nem hallgatni kell.
Itt nem arról van szó,hogy ész nélkül mindenki mindent megtagadjon.De tűrni se kell.
Te tudod a legjobban mire gondolok!
Remélem ha gyereked lesz kiállsz majd a srácaidért!
38%-os!
Azt hiszem kicsit "elbeszéltünk egymás mellett" itt az utolsó néhány kommentben, de a lényegi véleményünk hasonló, szóval igen, pontosan értem, hogy miről beszélsz. :) És ha lesznek majd gyerekeim, egyrészt ki fogok állni mellettük az biztos, másrészt igyekszem majd úgy nevelni őket, hogy erre ők maguk is képesek legyenek ;)
Igen sok mindenben egyetértettünk.
A 48%-ossal ne foglalkozz mert nagyon sok mindenkinek kiadta már magát.Neki az a lényeg legyen kivel vitázni.
Igen, azért látom amit látok így visszamenőleg... Szóval tudom, igazad van.
Inkább úgy fogalmaznék, hogy ez utóbbi hozzászólásával (énjével?) egyet értek.. ;)
Valahol közben meg is értem, hiszen vitázni jó dolog. :) Talán nem úgy a legideálisabb hogy az ember egyszerre több nézőpontot képvisel, de az már más kérdés.. :D
ismét a személyeskedés, király. végül is, ha nincsenek észérvek, akkor muszáj vmivel csesztetni a másikat.
Nos itt minden mondatot cáfolni lehetne, de tényleg fárasztó már ez a cirkusz.
Röviden a lényeg: 18 év felett eldönt mindent, azt is, ha éppen tönkre vágja az egészségét, 18 alatt viszont más felelőssége sajnos az ő egészségi állapota, így szépen részt vesz az iskolai szűrővizsgálatokon.
Ha 20-asával akkor úgy, ha 50-esével akkor úgy, ha pedig egyesével, akkor úgy. Jól nézünk ki, hogy lassan az óvodás is kikéri magának, hogy ő nem akarja a védőoltást mert neki jogai vannak. Komolyan megáll az ész na.
Majd 18 év felett eldönti mindenki, mit szeretne, addig ne vezessük félre itt is a gyerekeket mindenféle maszlaggal.
De azért feltenném a kérdést, hogy a mi időnkben miért nem siránkozott senki azon, hogy úr isten, a saját nembéli osztálytársai meglátták őt ruha nélkül? ja persze, akkor még nem volt internet, nem volt ennyi hülyítés, ellenben volt két olyan egyforma, ha ellentmondott az ember, hogy ez meg se fordult senki fejében. És lám, mindenki túlélte, senki nem halt bele. Nehogy már azt mondja valaki, hogy a mai tizenévesek annyira nyápicok lettek, hogy az évenkénti 5-10 percet nem bírják ki ruha nélkül is akár, ha éppen úgy alakul.
Ja és nálunk még csak meg se tudták a szülők, hogy volt egyáltalán vizsgálat, vagy ha netán megtudták volna, hogy nem voltunk hajlandók bármire, tőlük kaptuk volna a másik két egyformát. Ennyi.
Ekkorát változott volna a világ? Bízom benne, hogy nem, és csak pár ember szítja itt a feszültséget, hát ennyire már csak nem veszett ki a tartás a mai fiatalokból! Hát mi lesz így ezekből? A tusolóban meg nagykabátban állnak a víz alá, nehogy az osztálytárs meglássa őket?
Komolyan, egy vicc ez az egész, hát lassan még az Amnesty Internationalhoz is képesek lennétek fordulni e "szörnyű jogtiprások" miatt ....
Üdv mindenkinek!
Ez a topic még él? :) Néhány éve olvastam....
Az utolsó hozzászólót (tehát az 1006-osat) könnyű felismerni valóban! Mármint azoknak, akik régebben rendszeresen olvasták a topikot.
Ő az akit sokan "Nyuszi doki"-nak hívtak,mert azt állította magátról, hogy ő pszichológus és szerinte 2 pofont kéne adni minden diáknak aki megtagadja az iskolaorvosi vizsgálat "megalázó" menetét...és, hogy ő híve a testi fenyítésnek..
A soraiból sütött mindig a nagyfokú primitívség és a "jó érzés" teljes hiánya.
Ő is nyitott különféle topikokat.Az egyikben ezt a témát fejtegette és gúnyolta az általa "nyusziknak" nevezett diákokat....
Egy másik topikban pedig a főiskolás beavatásokon megesett megalázó helyzeteken gúnyolódott!
Pl, hogy egy fiút meztelenül kikötöztek a WC-ben a radiátorhoz....ezt ő rettentő "jópofa" viccnek találta és eről témázott, hogy biza "az ő idejében ez hatalmas poén volt"....
Önmagát pedig felsőbbrendűnek tartja....mindig mondogatta, hogy "ő az más"....neki JÁR a diszkréció, de 18 éven aluli diákoknak nem jár....
Valakinek írt egy e-mailt és ott "Bence" néven mutatkozott be és leírt egy UNDORÍTÓ történetet (amit ő rettentő jópofának talált)...hogy egy főiskolás fiúnál az volt a beavatás, hogy némelyik hímnemű társa meztelen nemiszervéről kellett volna megenni a ráhúzott fánkot!!
Értitek?? Egy férfi nemiszervére ráhúzott fánkott MEGENNI egy másik fiúnak!!!!!!!
EZ AZ EMBER EGY ELMEBETEG!! Fölösleges reagálni az írásaira! Ő magát a vitát élvezi és őt ez a "közös mezteoenség" téma izgatja.
Beteg lelkű barom állat! NE foglalkozzatok vele!
mint említettem, az a bizonyos személyeskedés ugye ... most már nem csak az is van, hanem csak az van. egyébként nem vagyok semmiféle Bence ... viszont az a fánkos sztori meg olvasható volt akkoriban több helyen is, valamelyik egyetemi kollégiumi beavatási ceremónia részeként.
Túl élénk egyesek fantáziája, de én továbbra is kerülöm a személyeskedést.
70%-os teljesen egyetértek veled,én is felismertem ezt a válaszolót.Olyan storykat költött régebben is.
De nem tudom miről is ír a 48%-os,mert 50-60 év feletti rokonaim,szüleim vannak és sehol se volt meztelen vizsgálat,semmiféle nemiszerv vizsgálat,semmi.
Abban az időben védőnő jött azniskolába,orvosi vizsgálatra kijelölt helyre mentek a kezüket megmutatták,hogy tiszta a körmük,megnézte a hajuk,szemet,arcot.Elvétve volt felső test sztetoszkopos meghallgatása,nêha a szájba bekukkantás és adiosz is volt.
Mindenkit megillet a korrektség,diszkréció és tapintat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!