Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Hogy optimálisabb elaludni? ->

Hogy optimálisabb elaludni? ->

Figyelt kérdés
Tegyük fel hogy reggel 6kor kell kelnem. Felnőtteknél 7 óra a minimális alvás igény. És pl én egy későn elalvó típus vagyok és későn kelő is, mégis edzések, munka miatt megköveteli a napirendem hogy korán keljek és korán feküdjek. Na most pl hiába fekszem le este 10kor, nagyon ritka az olyan hogy el is tudok akkor aludni. Ha meg csak ott fetrengek órákon keresztül attól csak nyűgösebb és kevésbé kipihent leszek. Melyik az optimálisabb ha később fekszem le kb. éjfélkörül vagy később és alszom 4-5 órát vagy ha lefekszem korábban és csak fetrengek és próbálok elaludni ? Vagy esetleg hogy lehet ezen segíteni valamiféleképpen? Ha jól gondolom amúgy is az alvás minősége fontosabb mint a mennyisége. Ötletek? Köszi.

2015. szept. 25. 11:58
 1/6 anonim ***** válasza:

Próbálkozz azokkal amiket említettél. Nekem ez vált be, hogy kb 10 körül fekszem, mert annál előbb úgyse tudok elaludni.

Próbáld meg a 11 órát először. Igyál meg 10-körül egy kis nyugtató teát, pl borsmenta vagy levendula, esetleg keveréke ezekek. Esetleg olvasgass vagy csak beszélgess lefekvés előtt a pároddal-szüleiddel, ha nem egyedül élsz.

2015. szept. 25. 12:11
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Optimális azt jelenti, hogy a legjobb, ezt tovább nem lehet fokozni. Nyilván azt akarod tudni, mikor jobb. Mindenkinek magának kell kialakítania a megfelelő elalváshoz szükséges külső körülményeket, ami tulajdonképpen egy ritusnak tekinthető, amihez hozzászokik az idegrendszer. A napirendedből adódik, hogy este 10-11 között lenne tanácsos elaludni. Ehhez azonban meg kell teremteni a feltételeket, ami az életmóddal és életritmussal is kapcsolatos. Lefekvés előtt 3 órán belül nem tanácsos enni és inni is csak koffeinmentes folyadékot. Ugyanakkor a szükséges folyadék mennyiséget inkább napközben érdemes meginni, mert a késői ivás az esti görögdinnyézéshez hasonlóan az éjszaka fellépő vizelési inger miatt szaggatott alvást eredményez. Nem ajánlatos ágyban tévézni, legfeljebb nyugtató ill közömbös dolgokat kell nézni, amik álmosítóak kicsit. Sokan olvasnak elalvás előtt, mint az esti ritus része és ez is szolgálhat feltételes reflexként az elalváshoz. Lényeg tehát az elalvás előtti időszak nyugodt volta, mert amikor az ember gondolatai felpörgőben vannak, az nem tesz jót.
2015. szept. 25. 12:13
 3/6 anonim ***** válasza:

1-es vagyok.

Ha épp elaludt a párom előttem, akkor imádkozni szoktam, Istennel "beszélgetni".

27/N

2015. szept. 25. 12:13
 4/6 anonim ***** válasza:

Ez nekem is fontos kérdés most. Csak egész más időpontokról van szó, rendszeresen fél12-kor kelek és nem tudok kitörni belőle, ami tönkreteszi a napom. Tegnap végre sikerült fél 1-kor ágyba kerülnöm, de ez sem ért semmit, sokáig nem ment az elalvás (a legrelaxálóbb zenék ellenére sem. ha túl gondolkodós vagyok, zenére még el tudok aludni, ha magamtól nem is), utána pedig hiába aludtam 9 órát, még mindig nem tudtam felkelni, olyan álmos voltam.

Annyira jó azoknak, akik nem szenvednek évtizedekig a felkeléssel...

No de megoldásokat keresünk. Nos, szerintem el kéne érned, hogy könnyebben elaludj. Extrém esetre van a melatonin tabletta formája, azt inkább éjszakai műszakosoknak szoktam ajánlani, aki nem tudnak aludni nappal, de muszáj. Bizonyos ételek is segíthetnek, de ehhez nem értek. S nekem akkor ment a gyors elalvás manapság (mert ifjan azonnal elaludtam bármikor és szinte bárhol), ha kifárasztottam magamat, szellemileg vagy főleg fizikailag, utóbbiból nem kell ám sok.

Hogy a 2 esetből, amit vázoltál, Neked mi a jobb,. nem tudom. Nekem katasztrofális lenne 4-5 óra, mivel 6 óra alvás alatt nem működöm és azonnal elalszom bárhol. De hánykolódni sem jó, ezért gondolom, hogy meg kéne oldani a könnyű elalvást. Bizonyára meg tudod szokni, viszont ha későn fekszel, akkor maximum a kialvatlanság vesz rá a korábbi elalvásra... Végülis az is jó irányba visz...

Hosszabb távon mindenképpen többet kell aludnod, ha nem vagy extrém kevés alvással működő ember.

2015. szept. 25. 12:21
 5/6 A kérdező kommentje:
Hát sokszor van az hogy 4-5 órát alszom és kipihentebben ébredek mintha alszom 10-11et. Ezért gondolom én hogy a minőség sokkal fontosabb a mennyiségnél alvásban. Másrészről a 4-5 óra alvás csak pár napon keresztül megy , utána kimerülök. Nyilván nagyon sok tényezője van ennek is.. Ha esetleg vmi tényleg hasznos cikketek van róla netes akkor küldjétek légyszi !
2015. szept. 25. 16:13
 6/6 anonim ***** válasza:
52%
Tekerd előre 2 órával az órádat, így majd nyugodtan feküdhetsz éjfélkor és kellhetsz 8 után.
2015. szept. 25. 20:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!