Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mióta és miért használhatják...

Mióta és miért használhatják a gyógyszerészek is a "doktor" titulust?

Figyelt kérdés
2010. febr. 3. 14:14
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
71%
Teljesen jogosan kapnak doktori diplomát! Szerinted ki készíti a gyógyszereket, orvosok vagy gyógyszerészek? Pl. a gyógyszertári krémeket sem az orvosod keveri ki neked, hanem a gyógyszerész. Szerintem mindegyik megérdemli a dr.-t a neve előtt! Amúgy neked is lehet doktori diplomád, ha nagyon szeretnéd és még orvosnak/gyógyszerésznek sem kell menni... :)
2012. dec. 19. 14:37
 12/20 A kérdező kommentje:
Nekem ez továbbra is fura, nehezen szokom meg, de ez az én privát ügyem :-)
2012. dec. 21. 11:51
 13/20 anonim válasza:
59%
Kérlek szépen gondolj bele, hogy amit az orvos felír neked gyógyszert azt ki állítja elő neked? Az orvos megvizsgál de nem az ő keze által gyógyulsz meg hanem a gyógyszerész által előállított gyógyszernek köszönhetően. Sok betegség esetében az orvosok semmit nem tudnak megtenni, hogy felépülj belőle egyedül a gyógyszerész... innentől kezdve ugyan úgy jár a doktori cím nekik mint az orvosoknak, hisz nem az orvos gyógyított meg hanem a gyógyszerész. És el lehet gondolkozni, hogy a jogásznak ehhez képest mi okból jár a doktori? Tesz ő az emberiségért is valami életmentő dolgot...?
2013. szept. 14. 14:31
 14/20 anonim ***** válasza:
48%

Hadd védjem meg a kérdezőt! Nem irigylem a gyógyszerészektől, de igenis nagyon furcsa.

Ez is egy újabb a „foglakozással együtt járó" doktori cím lett.

Egyébként ez a „dokto/os/rítás" magyar sajátosság, cirill betűs nyelvterületen például nem találkoztam dr-okkal, sem latin, sem cirill betűkkel jelölve. (Lehet, hogy egy bolgár orvos /vagy jogász/ nem is kap ilyen címet a diplomájával!(?)

Életrajza szerint az Oroszországi Föderáció diktátora is jogi végztettségű, mégsem hallottam, úgy említeni, hogy „doktor Putyin”!

2016. júl. 25. 19:34
 15/20 anonim ***** válasza:
61%

A mi jelenlegi miniszterelnökünknek is van jogi diplomája, még sem használja a dr-t, még pedig tudod, miért nem?

Mert ezek foglalkozásdoktori címek. Azaz ha az említett politikusok jogászként dolgoznának, használnák ők is a dr-t, így azonban, jelenlegi állasukban teljesen irreveláns, hogy ők jogi iskolát végeztek. Ha egy orvos/fogorvos/állatorvos/gyógyszerész elmenne pilótának, neki sem lenne már releváns a doktori cím használata. Persze megfosztani nem fosztják meg ettől a címtől, de a foglalkozásdoktori címnek az a lényege, hogy azért jár, hogy egy adott hivatásban csak és kizárólag azzal a diplomával és ezzel együtt az a doktori címmel lehet dolgozni.

Más a tudományi fokozatot jelentő doktori cím, ami a PhD-t (Doctor of Philosophy) takarja, ami a mesterképzés után végezhető. Ebből adódóan - fenti példámmal élve - akár egy pilóta is haszmálhatná a dr. -i titulust...

Ami pedig a kérdező nyugtalanságát illeti (ami remélhetőleg már elmúlt :)), a "dr" a névtáblán nemhogy nyugtalanságra okot adó tényező, hanem épp elenlezőleg, nyugodtabbank kellene lenned, amikor egy gyógyszerészdoktorral álsz szemben a patikában. A gyógyszertárakban ugyanis jellemzően 3 különböző végzettségű ember dolgozhat. A legnagyobb hatalommal egyértelműen a gyógyszerész rendelkezik. Belőle mimimum 1 ember kell minden patikába (aki ott "áll a pultban" és kiszolgálja a betegeket). Akinek nem látod a névtábláján a "dr"-t, ő gyógyszertári szakasszisztens, ami OKJ-val szerezhető képesítés. Ő is adhat ki gyógyszereket, de csak gyógyszerész jelenlétében. Egyébként bizonyos gyógyszerek előállításánál is segíthet a gyógyszerésznek. De az ő tudások korlátoltabb, mint a gyógyszerészeké. Ugyanakkor érdemes megfigyelni, hogy jóval több gyógyszerész szakasszisztenst látni a patikákban, mint amennyi gyógyszerészt. Ennek egy részről költséghatékony oka van (egy OKJ-s végzettségért kevesebb fizezés jár), másrészt pedig gyógyszerészből sosincs elég. Amúgy vannak gyógyszertári asszisztensek is, de ők csak a háttérben, jellemzően pénzügyekkel foglalkoznak, gyógyszert egyáltalán nem adhatnak ki.

2018. jan. 22. 14:40
 16/20 anonim ***** válasza:
69%
Ez nem magyar ujitas, csak sokan nincsenek ezzel tisztaban. Europaban es amerikaban mindenhol doktorok a gyogyszereszek, de kepzeljetek, Iranban is. Es tok termeszetes. Nem tudom, mi volt elcseszve h itt 2009ig nem voltak.
2019. jan. 4. 02:45
 17/20 anonim ***** válasza:
"Európán mindenhol" - nem egészen. Például az UK-ban, illetve Írországban nem.
2019. jan. 4. 18:56
 18/20 anonim ***** válasza:
32%

Kosz! Kiragadtal 2 nyomorult egymassal hataros orszagot, foleg jo pelda a Brexit ota, foleg jo pelda mert Irorszag nem biztos hogy megvan 1 millios...

Es foleg jo pelda mert NEM EZ VOLT A LENYEG.

Az volt a lenyeg, hogy ez NEM magyar ujitas, mert az USA-ban is igy van, egy NAGY HALOM europai orszagban, SOT Iránban is, mert a perzsa gyogyszereszek is doktorok.

Mindazonaltal tok erdekes figyelni a kerdezo reakciojat, a szamonkero kerdes, majd az aprocska mosolygo kotekedes a "pharm" lehagyasa miatt (ebben is osszeeskuvest lat, pedig nem az :D az orvos sem dr med.), majd kerek perec leirta a velemenyet, ami fortyongott benne, majd visszament vedekezobe mikor leszidtak miatta.

Jo nagy szrkevero lehet/ett az eletben, nem egyenes.

A gyogyszereszek orvosi egyetemet vegeznek, orvosisoknak egyutt van elettanjuk vepuk, ugyanazt a tesztet is irjak veluk, atlagos nehezsegu orvosis tadgy, atlagos nehezsegu gyogyszeresz targy. Bumm. Nincs kulonbseg a ketto kozott.

2019. jan. 9. 14:16
 19/20 anonim ***** válasza:
62%

Kedves kérdező!

Gyógyszerésznek tanulok, és ne haragudj meg, de csináld helyettem, ha szerinted nem éri meg a címet. Az orvosi egyetem hatásköre alá tartozik a szak, tanulunk anatómiát, élettant és egyéb orvosi tárgyakat. 5 kemény évet ölel fel az egyetem, rengeteg számonkéréssel és a tantárgyak sokszínű palettájával. Annyi a különbség a 2 szak között, hogy nálunk a kémia a hangsúlyos. És nem bolti eladók leszünk, hanem gyógyszereket fogunk elkészíteni, pont olyan embereknek mint te, akik lebecsülnek minket. Az orvos gyógyit, de mi dolgozunk a kezük alá. Gyógyszerészek nélkül nem lenne gyógyszer. A betegellátás fontos része minden egyes egészségügyi dolgozó. Remélem rávilágítottam arra , hogy nem csak szórakozunk az egyetemen és nem eladók leszünk.

2019. febr. 8. 12:21
 20/20 anonim ***** válasza:

Amugy pont reneszanszát eli a szakma.

Ahogy terjed az individualis gyogyszereles, igy van megnagyobb igeny gyogyszereszekre. Ezzel az a baj, hogy az elmult kb 20 evben sem tudtunk kitermelni eleget (csak kb 200 embert evente). Nemhogy most.

2019. febr. 8. 13:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!