Az agysejtek újra termelődnek?
Figyelt kérdés
mindenhol mást olvasok vhol hogy scak 20 éves korig stb..
Én eddig ugy tudtam hogy minden sejt ujra termelődik kivéve az idegsejtet tehát az agysejt is ujratermelődik ha van elég idő
2010. jan. 29. 19:28
1/14 anonim válasza:
Nem, csak igen fiatal korig, tehát 1 éves kor előtt. Utána az idegsejtek nem osztódnak, kivéve az un. nerális őssejteket. Ezek azonban csak speciális helyeken találhatóak, pl bulbus occuli vagy hippocampus, és nem feladatuk pótolni az agy minden károsodott idegsejét.
2/14 anonim válasza:
Persze, hogy újratermelődnek. Nagyon nagy gondban lennénk, ha nem...:D 20 éves kor körül van az, hogy legkönnyebben tanulunk, én így hallottam.
3/14 anonim válasza:
Jó nagy baromságot hallottál a korcsmában akkor.
4/14 anonim válasza:
Az idegsejtek darabonként olyanok mint a máj, nehéz őket kicsinálni de ha egyszer sikerült akkor kapufa.
5/14 anonim válasza:
Nem termelődnek! Egyszerű példákat említek: gondolj a kemény alkeszokra, a sok ital az agysejtet pusztítja, ez okozza náluk a fokozatos szellemi leépülést. De, ha valakit agysérülés ér, akkor max. az egyes funkciókat kompenzálni tudja az agy, de új agysejtek nem alakulnak ki.
6/14 anonim válasza:
nem
ez az az egy sejtünk ami nem termelődik újra.Szented miért olyan hülyék akik drogoznak?
7/14 anonim válasza:
Ha így lenne, nem létezne öregkori elbutulás.
8/14 anonim válasza:
az agysejtek száma kb 21 éves korig állandó. ezután elkezd csökkenni szép lassan, és nem termelődnek ujra semmikor! mitgondolsz mért vannak a mondások hogy "elitta az agyát" meg "szétdrogozta a fejét" mert tönkretette az agyát ezekkel, az agysejtek nem pótolhatóak!
9/14 anonim válasza:
Nem is tudom, honnan vették egyesek, hogy 20 éves korig újratermelődnek??? Ezt valahol tanítják, haha...
Az agy az egyetlen szerv, ami -még norml esetben is- tovább fejlődik, érik a megszületés után. De csak a már MEGLÉVŐ sejtekkel történik ez.
10/14 anonim válasza:
Születés után az agysejtek száma még pár hónapig nő de aztán sokáig stagnál majd elkezd csökkenni. Hogy milyen gyorsan csökken az életmód függő (+ kaphatsz idegrendszert butító betegséget pl parkinzon kór)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!