Igaz-e az, hogy termelődhetnek új agysejtek, és idegsejtek, vagy pedig nem igaz?
Figyelt kérdés
Régen, ha jól tudom, úgy tudták, hogy nem termelődhetnek új agysejtek és űj idegsejtek, de mostanában hallotam olyat, hogy termelődhetnek.Mi az igazság?2011. ápr. 22. 17:31
1/6 anonim válasza:
Én úgy tudom, nem termelődnek, csak új "kötések" jönnek létre köztük, illetve a meglévők átvehetik az elpusztult agysejtek funkcióit.
Valahol neten olvastam, szóval nem vagyok "hiteles" forrás. :D
2/6 anonim válasza:
Nem termelődhetnek, mivel az idegsejtekből hiányzik a sejtközpont - ami a sejtosztódáshoz szükséges. Ez a dolog nagy valószínűséggel azóta sem változott, maximum őssejt-beültetés révén lehet valakinek több idegsejtje.
3/6 anonim válasza:
Ez volt a vélemény kb 10 évvel ezelőttig, amikor több tanulmány leírta, hogy agykárosodottaknál termelődnek új agysejtek. Ekkor kezdték újra vizsgálni ilyen szmpontbólaz agyat és kiderült, hogy termelődnek új agysejtek az elpusztultak helyébe.
tehát nem egyre "nő" az agyunk, hanem az elpusztult sejtek helyett hoz létre új sejteket.
Mostani tudásunk szerint ez a folyamat az élet végéig tart.
4/6 anonim válasza:
Az idegsejtek nem tudnak osztódni. De regenerálódhatnak, és új szinapszisokat is kialakíthatnak. Az egyetlen idegsejt típus, ami megújul, az az orrban lévő, szaglásért felelős neuronok:)
5/6 anonim válasza:
18:01 Forrást légyszíves kíváncsi vagyok :-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!