Gerincferdülés, javulhat?
Gerincferdülésem van, már elég régóta (a sok kihagyott testnevelés óra, plusz hirtelen nőttem sokat). Voltam vele ortopédusnál, kaptam házi feladatot, egy ideig csinálgattam, tornáztam, aztán abba maradt.
Körülbelül 1 hónapja dolgozom, nyári munkaként, de szeptembertől mehetnék szalagmunkára, csak az a problémám, hogy ha sokáig (10 p-nél többet)kell állnom elkezd fájni a derekam, gerincem, és rosszul lét tör rám, hányinger, fejfájás. Elég görbe vagyok, próbálgatok egyenesen ülni, állni, de egy idő után azt veszem észre, hogy ha nem figyelek oda tudatosan arra hogyan ülök, akkor visszacsúszok görbe állapotba.
Kérdésem az lenne, hogy lehet ezzel még kezdeni valamit? Valaki hasonló helyzetben? Lehetek még "egyenes"?
20L
"egy ideig csinálgattam, tornáztam, aztán abba maradt."
Nem egy ideig kell, hanem folyamatosan. Nem csinálgatni kell, hanem rendesen csinálni. És nem abba maradt, hanem abba hagytad.
Szóval, bármit is tanácsolunk, ha azt is csak egy ideig csinálGATod, aztán "abba marad", akkor annyit ér, mint halottnak a csók.
Az úszás nekem sokat segített, de sajnos ilyen korban tökéletes valószínűleg már sosem lesz. Mindenesetre a fájdalmat el tudod kerülni.
Olyasmi, mint futás, meg hasonlók, eszedbe se jussanak. Csak speciális torna és úszás.
Sajnos mostanában jöttem rá, hogy nem véletlenül és jókedvéből tanácsolta a tornát a doki anno.
Körülbelül fél éve kezdtem el tornázni (rendszeresen), csak nem igen veszem észre a változást (azon kívül, hogy néha-néha gerincfájdalommal ébredek másnap), éppen ezért is tettem fel ide kérdésem! Sajnos csak 2 hét múlva tud fogadni a doki.
Az úszásra én is gondoltam, bár nem tudok úszni és irtózom a mélyvíztől, de ha ez az ára.... :)
Szia! Nekem kisiskolás koromtól hanyag tartásom volt. 11 évesen küldtek először ortopédiára, akkor már nagy volt a baj. Megmondták, ha nem kezdek el azonnal úszni ferde lesz a gerincem és púpos leszek. Zárkozott, rossz fizikumú gyerekként sokat gubbasztottam, ücsörögtem, és sajnos nagyon puposan ültem ezek szerint.
Szóval 11 évesen elkezdtem heti 3x-4x úszni járni, de nem kipályásan, hanem versenyszerűen edzettem - értsd heti 10-12 km úszás. Az oldalirányú görbület 1 év alatt megszűnt. A púposság jobb lett, de mivel én akkor kisgyerekként nem láttam magam, nem figyeltem oda.
14 évesen abbahagytam az úszást. Kb 17 éves voltam, amikor észleltem magamon, hogy púpos a hátam. Akkor már késő volt. Hiába próbáltam figyelni, hogy egyenesen üljek, álljak, ahogy nem figyelek oda, a mai napig visszagörnyedek. Most 32 vagyok. Az évek óta tartó odafigyelésnek köszönhetően nem lett rosszabb a görbületem, de nem is vagyok egyenes ... nem veszek fel akármilyen hátul kivágott polót, ruhát, és ha bikiniben vagyok eléggé fusztrál, hogy rondán kilátszik a gerincem.
Tehát nekem megmaradt a görbeség. De nem tornáztam extrán, nem úsztam rendszeresen. Csak odafigyelek a tartásomra, mikor eszembe van.
Ha a mai fejjem ismét 14 éves lennék, nem hagytam volna az úszást abba, sőt, valami más hátizomerősítő - tartásjavító sportot is elkezdtem volna. Hiszen az odafigyeléssel is inkább jobb lett a pupom mint rosszabb. Ha bármiféle javulást szeretnél, tenned kell érte, és minél többet teszel, annál jobb eredmény várható, sajnos teljes regeneráció a te korodban nem várható!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!