Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Miért fáj a térdem 13 évesen?!

Miért fáj a térdem 13 évesen?!

Figyelt kérdés

2 éve fáj a térdem. Van, hogy csak sétálok, és hirtelen megfájdul, ilyenkor pár másodperc pihentetés után újra renben van. Pár méter futástól is nagyon megfájdul, van, hogy több napig fáj még, van, hogy csak pár óráig. Mindig sportoltam valamit, majd egy fél évre rá, hogy röplabdázni kezdtem, elkezdett fájni a térdem. Akkor az orvos gyógyszert adott, aztmondta majd elmúlik. Egy fél év után se múlt el, ezért kaptam felmentést fél évre testnevelés és minden egyéb sport alól. Ezért nagyon legyengültem, a térdem semmit nem javult, voltam masszőrnél, raktam a térdemre pakolást, kentem kenőccsel, semmi nem használ. Az orvos aztmondta, hogy ez a probléma gyakori a 12-14 éveseknél, mert ilyenkor a térd és a térdszallag nem egyszerre nő, és a térdszallagom feszül, ha a térdem behajlítom. Nagyon sportos voltam, jó volt az erőnlétem, most szinte 0, nem tudok 5 kilómétert futni, meg is híztam picit, nem lett volna szabad hallgatni az orvosra és abbahagyni mindent, hanem csak óvatosabban terhelni a térdem. Nagyon nehéz visszaállni a régi kerékvágásba, de szeretnék visszamenni röplabdázni, mert nagyon szerettem csinálni. Pár napja gyakoroltam, talán egy fél óráig passzolgattam egy barátommal, és azóta szörnyen fáj a bal térdem, a lépcsőn alig tudok feljönni. Nem tudom mit tehetnék, teljesen el is van gyengülve. (Itthon szoktam mostmár erősíteni néhány gyakorlattal majdnem minden nap, emellett nyújtani is szoktam.) Valaki tudna segíteni? Mit tehetnék?

13/L

2014. jún. 15. 18:44
1 2 3
 11/22 Csincsy válasza:
100%

Nekem 15 éves koromban kezdett fájni. Előtte kézilabdáztam 5 évig, és nép táncoltam 7 évig. Aztán ahogy gimibe kerültem, ott nem folytattam egyiket sem. Először csak az egyik térdem, aztán mindkettő. Azt mondták porckopás. Kaptam gyógyszert, kenőcsöt, tesiből felmentést... nem sokat segített! Másodikban elkezdtem újra táncolni. Rosszabb nem lett. Volt olyan orvos, aki magánrendelésen, kőkemény ezresekért azt mondta, hogy szimulálok... a mai napig fáj a térdem, ha egy helyben ülök 1/2-3/4 órát, vagy többet. 3 nappal ezelőtt úgy elkezdett fájni, hogy nem bírtam behajlítani, alig bírtam a WC-ről felállni... ma reggel már sikerült majdnem teljesen leguggolnom. 27 éves vagyok.

(bocsi, ha hosszú lett)

Ja! Szóval szerintem nem mindig az segít, ha elhagyod a mozgást. Futni szoktam, akkor nem fáj... Talán keress egy másik orvost, aki normálisan foglalkozik a betegekkel. Sajnos tudom, hogy az ilyen tünetekre, mint "fáj a térdem", "fáj a fejem"...stb. sok helyen csak legyintenek, pedig néha komoly dolog is lehet a probléma.

Öcsémnek pl. nem vették észre, hogy szalagszakadása van... :/

2014. jún. 15. 20:01
 12/22 anonim ***** válasza:
Mindenképpen menj el másik dokihoz, ha a rtg nem mutatott ki semmit, vagy az uh, vagy ct esetleg mri kimutathatna pontosabb eredményt. Nagyon sok esetben a rtg nem mutatja ki azt amit esetleg más kimutatna, de van olyan is hogy a röntgendiagnoszta nem veszi észre amit észre kellene. A térdrögzítőt mindenképp kellene hordani, és fel kell polcolni amikor csak tudod, estére mindenképp, valamint hideg vizes borogatás. megeshet, hogy ha hirtelen megnőttél mostanában, a szalagok feszülhetnek. ebben az esetben amíg a fugák nem záródnak le (kb 18éves korod környékén) ez a fájdalom biztosan megmarad ha nem kezelik rendesen. A térdízület egy nagyon bonyolult és összetett ízület, és mindenképpen ki kell vizsgáltatni hogy mi okozza a gondot... Illetve azt kellene megfigyelni, hogy normál helyzetben amikor nem fáj, a térdkalács milyen pozícióban van, illetve amikor elkezd fájni, szintén megvizsgálni, hogy változik e a térdkalács pozíciója.
2014. jún. 15. 20:42
 13/22 anonim válasza:
35%
LoL ez miért baj idős hölgy?
2014. jún. 15. 21:52
 14/22 anonim ***** válasza:
89%
nekem is volt, 10 évesen kezdődött, csak néha fájt, futás/ugrás után, mindkettő. de nekem idővel rosszabbodott. 3 év múlva már kezdett gond lenni a lépcső, és a futás-ugrás csak ritkán ment, és éreztem az időjárásváltozást is. orvosok meg sem röntgenezték, megmondták, hogy hisztis vagyok szimulálok. Nyáron németbe költöztünk, megröntgenezték, deformált a térdkalácsom s nincs középen, próbáltam térdvédőt, nem használt, gyógytornász meg azt mondta, olyan izmaim vannak, mintha sportolnék. mri-n derült ki, hogy kevés porcom van, s ennek következtében kis kinövések lettek rajta. januárban nem bírtam már járni, összeestem, mindkettő meg lett műtve (vmi új módszer). egyik februárban, másik áprilisban lett műtve, de már jól vagyok, kicsit mankó nélkül is járok. ezt nem azért írtam, hogy ijedj meg, nem is azért, hogy sajnáltassam magam, hanem hogy lásd: akármi van is a térdeddel, ha rájönnek mi a baja, akkor rendbehozható :D és kérlek, ne hagyd annyiban, ha azt mondják, csak szimulálsz!
2014. jún. 15. 23:08
 15/22 anonim ***** válasza:
ja, és 15/L. s bocsi hogy hosszú lett :D
2014. jún. 15. 23:08
 16/22 anonim válasza:
100%
Próbálj meg egy fizikoterapeutához fordulni, vagy ha nála voltál anno, akkor újra. Nekem mikor elszakadt a térdszalagom, fizikoterápiára kellett járnom. Egy hétig naponta kb 10 percig elektromos árammal kezelik az ízületeket. Azóta nagyon ritkán fáj. Van, hogy havonta, de olyan is előfordul, hogy három hónapig nem. :)
2014. jún. 16. 16:52
 17/22 anonim válasza:
Nakem is fáj pihetetni kell állítólag, da ha csak nagyon fáj
2015. febr. 25. 21:59
 18/22 anonim válasza:
Ha még nem múlt el akkor javasolnám azta fajta tèrdvèdőt amit a röpisek viselnek ès pihentesd kb. 2-3 hètig.😎
2015. márc. 14. 23:37
 19/22 anonim válasza:
Nekem is ilyenem van. 14 èves F. A doki azt mondta, hogya egyszrer meg lehettem fazva es az atment aterdemre. Belső streil gyuulladas. Most meg van 7-8 honap a terdvedo hordasabol. Ha nincs javulas mutet vagy gipsz.
2015. ápr. 20. 22:43
 20/22 anonim ***** válasza:

Ne irjatok mar hulyesegeket. Terdrogzito? Uristen. Legyengit. A terdrogzito mutet utani felepules miatt van. Roplabdasoknak szivacsos terd vedojuk van. Nekem szalagszakadasom volt, fel evig nem ropizhettem, de, egy ev mulva mar nagyjabol ment. Amugy meg, versenyszeruen ropizel? Ha nem, akkor meg felesleges a terdvedo. Elhiszem hogy faj, mert en is ateltem, meg csak nem is altattak, de ki lehet birni. Tul fogod elni, ne aggodj:)

Ha elmesz orvoshoz, es felhoznad a terdrogzitot, kinevetne. Mert tenyleg nevetseges. Nekem se volt meg mutet utaan se mert nem mozogtam nagyon. Ja, es a fasli is szar otlet, amugy meg minden 2.fiatalnak ilyen problemaja van, es huu, mindenki tul elte

17/L

2018. máj. 23. 18:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!