Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Az öreg nénik miért alacsonyak?

Az öreg nénik miért alacsonyak?

Figyelt kérdés
régen ennyivel kisebbek voltak az emberek? Mert nekem nehéz elképzelni egy 180 centis öreg nénit, pedig én nyilván akkora leszek ha megöregszem (mert most is akkora vagyok :D)
2009. dec. 28. 19:25
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
90%
ahogy öregszünk ugy megyünk össze!
2009. dec. 28. 19:33
 2/12 anonim ***** válasza:
93%
Sorvadnak az izmok ahogy öregszik az ember és a gerinc is hajlottabb. Te sem 180 centis öregnéni leszel:)
2009. dec. 28. 19:33
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Szia.

Hát, ez nagyon aranyos kérdés.:-)

Amúgy már én is gondolkoztam ezen, mert egyszer láttam egy olyan magas nénit, hogy szinte ámultam-bámultam, mert nem hittem a szememnek!

Az tuti, hogy az emberek "összemennek" az idő előrehaladtával, de nem hiszem, hogy 10-20 centiket...

Szóval, tényleg csak az lehet a magyarázat, hogy régen sokkal alacsonyabbak voltak a nők.

De én is kíváncsian várom mások válaszát.

2009. dec. 28. 19:35
 4/12 anonim ***** válasza:
76%

Húénegy olyan alacsony nénit láttam a minap.. Majdhogynem fele akkora volt mint én, pedig 14 éves vagyok:D

Többnyire, ha nénit látunk a barátaimmal felkiáltunk, hogy vigyük haza:P de nála elakadt a lélegzetünk:D Ő még fiatalkorában sem lehetett valami égimeszelő, szegény:D

2009. dec. 28. 19:44
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

ennyivel kisebbek voltak.

Én 172 cm vagyok, s 1983-ban még a járda lejtős felén mentem, mert a 160 cm-es barátnőimmel hórihorgasnak éreztem magam. Aztán 2000-ben meg örültem, hogy kaptam egy holdjáró cipőt, s a fiatal lányok közt megint embernek éreztem magam.

1980-ban a cipőboltokban a legnagyobb polc a 37-es volt. Sajnos, most is az, de a legtöbb cipő 40-41-esben fogy. Pedig egyes dédik még 34-est hordtak.

Ez az akceleráció. Egyrészt. Másrészt, aki a gazdasági világválság idején, vagy a háború alatt volt kisgyerek, nem biztos, hogy elérte a várható magasságát a hiányos táplálkozás miatt. Kicsit töppedünk is, de az nem ekkora különbséget adna magában.

[link]

[link]

2009. dec. 28. 19:51
 6/12 anonim ***** válasza:
75%

AKCELERÁCIÓ!!!

"A fejlődés, növekedés folyamatának gyorsabbá válása a huszadik században, melynek legjellegzetesebb tünete, hogy a szexuális érést jelző első menstruáció évekkel korábban tapasztalható, mint a múlt században. Együtt jár vele a testi fejlődés ált. felgyorsulása, mellyel az érzelmi-pszichológiai fejlődés nem jár együtt."

"Magasságunk, testalkatunk és táplálkozásunk között tehát komoly összefüggés van. A jelenség magyarázataként szolgáló hiánytáplálkozás, bár mennyiségében valóban meghaladja a múlt emberei által elfogyasztottakat, minőségében, vitamin-, ásványisó-, nyomelem-, azaz vitálanyag-tartalmában messze alatta marad. Ez gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt a csontrendszer károsodásához vezet, amelynek egyik jellegzetes megnyilvánulása a csöves csontok megnyúlása.

érdekes: [link]

A magasságnövekedés okait keresve ütközünk Katase japán kutató vizsgálataiba, ....a cukor hatásait a fiatal, fejlődésben lévő szervezetre. ... A kísérletek 146 napig tartottak, amely idő alatt a fiatal állatok naponta annyi cukrot kaptak ráadásul normál táplálékuk mellé, ami 40-60 g-nak felelne meg egy 20-30 kg-os gyermeknél.

Ez a cukormennyiség a 146 nap alatt az egész csontrendszer súlyos, beteges elváltozásához vezetett. A csont anyaga annyira puha lett, hogy késsel vághatóvá vált. Spontán töréseket diagnosztizáltak. Mikroszkóppal megfigyelhető volt, hogy a csontok mészkimosódás folytán porózussá váltak. Tehát ... a csöves csontok megnyúltak."

"fehérje: ....egy holland vizsgálatban a vegetáriánusok gyermekeit alacsonyabbnak találták a normál népesség gyermekeinél, amelyből a vizsgálatot végző kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a vegetáriánus gyermekek táplálékából a fejlődésükhöz szükséges valami hiányzik. Ennek a fentieket ismerve éppen az ellenkezője igaz. A vegetáriánusok gyakran egyéb szempontból is tudatosabb étkezési magatartása statisztikusan bizonyítható jobb egészségi állapotot eredményez. A gyermekeknél tapasztalható alacsonyabb testméret nem valaminek a hiányára utal, hanem az életfontosságú anyagok meglétére, amely a fentieket ismerve magasságukban is tükröződik."

2009. dec. 28. 19:57
 7/12 anonim ***** válasza:

Az apámék 8-an voltak testvérek.

Ő az utolsó kései gyerek. A többiek mind 170-180 cm-esek voltak, a lányok is, ő a háború alatt nőtt fel, s csak 160 cm lett.

2009. dec. 28. 20:09
 8/12 anonim ***** válasza:
68%

A cukortól van. Akceleráció.

Azelőtt nem ettek cukrot.

2009. dec. 28. 20:10
 9/12 anonim válasza:
100%

Régészeti vizsgálatok kimutatták, hogy a honfoglalás-kori emberek átlagmagassága 2-3 centivel volt kisebb, mint a mai emberé.

Tehát az, hogy ma magasabbak vagyunk, urban legend.

A korábbi nemi és egyéb érés is kamu. A középkorban pl. a lányokat sokszor 12-14 évesen adták férjhez, és nem sokkal később már gyereket is szültek. A fiúknál általában 16 év körül volt az az időpont, mikor férjjé válhatott. Mikor már legénynek számított, az a 12-14 éves kor volt; nagyjából a nemi érés után nem sokkal - hasonlóan a mai nemi érési időpontokhoz. A honfoglalás-kori gyerekek is 12-14 évesen már "csataéretté" váltak, bár a hadjáratokban még nem vettek részt. De legények voltak, és akkorra már majdnem felnőttként tartották őket számon. 16-18 éves korukra már általában volt feleségük is (sok esetben raboltak maguknak).

Tehát az is csak egy urban legend, hogy a mai gyerekek korábban érnek. Nincs számottevő különbség a mai és a korabeli gyerekek között ezen a téren.

Az öregebb emberek izomzata megereszkedik, és ez okoz egy-két centis csökkenést. De ez minimális. A gyakoribb az, hogy görnyedt a tartásuk, és így alacsonyabbnak tünnek. Ha kihúznák magukat, nemigen maradnának el az átlagtól. (Persze sokuk már kiegyenesedni sem tud.)

Egyébként meg - hogy vigyek bele némi tudományt is - azért van, mert ők már sokat fürödtek az életük során, és összementek a mosásban. :)

2009. dec. 28. 20:14
 10/12 anonim válasza:
Ui.: A háborús dolog viszont igaz. A nagyobb stressz miatt a háború során született és akkor élt emberek átlagmagassága alacsonyabb. És most ugye ők öregek. ;)
2009. dec. 28. 20:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!