Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Vérnyomás! Valaki segítene?

Vérnyomás! Valaki segítene?

Figyelt kérdés

Mit jelent egy olyan érték, hogy...:

1. 130/70

2. 110/45

3. 160/90

?

És meg egy kérdés:

Mit jelent a "/" jel előtti és mögötti érték? Illetve mi az ideális?

2013. júl. 16. 17:07
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Itt nagyon jól le van írva:

[link]

Egyébként kortól is függ, hogy melyik az ideális, de általában a 120/80-at tartják annak, az első aránylag még jó, a másodiknál a per érték alacsony, a harmadik meg magas vérnyomás.

2013. júl. 16. 17:10
 2/12 anonim ***** válasza:

130/90 -es értékig elfogadható.

Az első a szisztolés / systole/ , avérnek az érfalra kifejett hatása abban pillanatban, amikor a kamra összehúzódik és kilöki a vért magából.

A második érték a per jel mögött a diasztolés érték, amikor a kamra éppen telődik, úgymond pihenő állapotban van és ekkor milyen nyomást fejt ki az ér az érfalra.

A 160- as érték kicsit magas. A digitális vérnyomás mérőből a felkaros jobb, mint a csuklós.

De akár ha beszélgetsz a mérés alatt az is megemeli, mert ilyenkor változik a mellúri nyomás.

2013. júl. 16. 17:15
 3/12 anonim ***** válasza:

A / jel előtti érték a szisztolés(vagy felső) érték. Ennek során a kamra fala összehúzódik és a vér az artériákba kerül. Ezt az értéket kb. 100-140 Hgmm között tekintjük normálisnak. Bár a legjobb, ha 120 körül van, a 140 már eléggé határérték. Ez fölött már magas vérnyomás-betegségről(hypertonia) beszélünk.

A / jel mögötti a diasztolés(vagy alsó) érték. Ennek során a szívizomzat elernyed és a szív pitvarába áramlik a vér. 60-90 Hgmm között tekinthető normálisnak.

Az első példád(130/70) az egy egész korrekt vérnyomásérték.

A 110/45 már kevésbé, a felső érték jó, az alsó túl alacsony. A 160/90-es érték pedig már hypertonia a javából.

Remélem érthető volt, de amúgy ennél bővebben is olvashatsz róla a neten, milliónyi cikk van ilyen vérnyomásos dolgokról. :)

2013. júl. 16. 17:18
 4/12 anonim ***** válasza:

Hú sok hibával írtam:

fejt ki az ér = fejt ki a vér

mellúri = mellűri

és még van egy pár, bocs

2013. júl. 16. 17:18
 5/12 A kérdező kommentje:

Valamilyen szinten ellentmond az allitasodnak, HA jól értelmezem. A második számnak a 80 alatti értékeket tartja optimálisnak. Tehát akkor mégse alacsony?

Egyébként 15 éves vagyok, fiú, 75 kg. (Nem vagyok kövér, se nagyképű, de ez izom)

A válaszodat és a linket köszönöm szépen! :)

2013. júl. 16. 17:19
 6/12 A kérdező kommentje:

Huh, viszonylag sok válasz érkezett rövid időn belül. Ment is a zöld mindenkinek!

Meg egy kérdés. Mit befolyásol, ha a második érték alacsony, vág magas? És mi van akkor, ha az első alacsony/magas?

2013. júl. 16. 17:22
 7/12 A kérdező kommentje:

Még

vagy

Hibázni én is tudok, csak kicsit alapabb dolgokban. :D

2013. júl. 16. 17:23
 8/12 anonim ***** válasza:
2013. júl. 16. 17:27
 9/12 anonim ***** válasza:

Itt olvashatsz a kérdésedről:

[link]

2013. júl. 16. 17:28
 10/12 A kérdező kommentje:
Hm... És az lehet, hogy például stressz hatására nem följebb, hanem lejjebb esik az alsóérték? Vagy korán reggeli mérés alkalmával van 50 (normál alsó szintje) alatt? Próbálom megérteni, de ez az alsóérték kigofott rajtam.
2013. júl. 16. 17:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!