Vérnyomás! Valaki segítene?
Mit jelent egy olyan érték, hogy...:
1. 130/70
2. 110/45
3. 160/90
?
És meg egy kérdés:
Mit jelent a "/" jel előtti és mögötti érték? Illetve mi az ideális?

Itt nagyon jól le van írva:
Egyébként kortól is függ, hogy melyik az ideális, de általában a 120/80-at tartják annak, az első aránylag még jó, a másodiknál a per érték alacsony, a harmadik meg magas vérnyomás.

130/90 -es értékig elfogadható.
Az első a szisztolés / systole/ , avérnek az érfalra kifejett hatása abban pillanatban, amikor a kamra összehúzódik és kilöki a vért magából.
A második érték a per jel mögött a diasztolés érték, amikor a kamra éppen telődik, úgymond pihenő állapotban van és ekkor milyen nyomást fejt ki az ér az érfalra.
A 160- as érték kicsit magas. A digitális vérnyomás mérőből a felkaros jobb, mint a csuklós.
De akár ha beszélgetsz a mérés alatt az is megemeli, mert ilyenkor változik a mellúri nyomás.

A / jel előtti érték a szisztolés(vagy felső) érték. Ennek során a kamra fala összehúzódik és a vér az artériákba kerül. Ezt az értéket kb. 100-140 Hgmm között tekintjük normálisnak. Bár a legjobb, ha 120 körül van, a 140 már eléggé határérték. Ez fölött már magas vérnyomás-betegségről(hypertonia) beszélünk.
A / jel mögötti a diasztolés(vagy alsó) érték. Ennek során a szívizomzat elernyed és a szív pitvarába áramlik a vér. 60-90 Hgmm között tekinthető normálisnak.
Az első példád(130/70) az egy egész korrekt vérnyomásérték.
A 110/45 már kevésbé, a felső érték jó, az alsó túl alacsony. A 160/90-es érték pedig már hypertonia a javából.
Remélem érthető volt, de amúgy ennél bővebben is olvashatsz róla a neten, milliónyi cikk van ilyen vérnyomásos dolgokról. :)

Hú sok hibával írtam:
fejt ki az ér = fejt ki a vér
mellúri = mellűri
és még van egy pár, bocs
Valamilyen szinten ellentmond az allitasodnak, HA jól értelmezem. A második számnak a 80 alatti értékeket tartja optimálisnak. Tehát akkor mégse alacsony?
Egyébként 15 éves vagyok, fiú, 75 kg. (Nem vagyok kövér, se nagyképű, de ez izom)
A válaszodat és a linket köszönöm szépen! :)
Huh, viszonylag sok válasz érkezett rövid időn belül. Ment is a zöld mindenkinek!
Meg egy kérdés. Mit befolyásol, ha a második érték alacsony, vág magas? És mi van akkor, ha az első alacsony/magas?
Még
vagy
Hibázni én is tudok, csak kicsit alapabb dolgokban. :D

Itt olvashatsz a kérdésedről:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!