Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Szívrohamom van? Lassan fél...

Szívrohamom van? Lassan fél éve, havi rendszerességgel szúró mellkasi fájdalom tör rám, bal oldalon.

Figyelt kérdés

Az egész alig 2-3 másodpercig tart, de egyrészt mindenféle előjel nélkül, másrészt semmilyen napszakhoz/fizikai aktivitáshoz nem lehet kötni: eleinte nyugalmi állapotban (volt, h. meditálás közben vagy épp elalvás előtt), de ma pl. bringázás közben is éreztem. Szúró, fojtogató, egyre erősebb görcs érzés a szív környékén, annyira intenzív, hogy szó szerint halálfélelmem van, mert amikor elkezdődik nem tudom megérem-e a következő másodpercet. Nem jut jobb szó eszembe, csak az infarktus.

Voltam EKG-n és kardiológus megultrahangozott, de a doki szinte hülyének nézett, mert annyira jó értékeket produkál a szívem, szerinte teljesen egészséges vagyok (ez valójában nem áll messze az igazságtól, mert nem eszek húst, jórészt biokajákat eszek és ha tehetem bringával közlekedek a fővárosban). A legrosszabb az egészben, hogy teljesen véletlenszerűen jön, sem felkészülni nem tudok rá, sem segítséget hívni.

Ma délután az irodában megint "rohamom volt", de most egyáltalán nem volt olyan intenzív, viszont hosszú perceken keresztül tartott. Korábbi ötlettől vezérelve mentőt hívtam (nagyon szarul esett, h. mivel alapvetően nyugodt ember vagyok, nem zihált hangsúlyban adtam elő a problémámat, ezért nem érezte a dolog sürgősségét a diszpécser), megmonitorozták a szívemet meg valami oxygén szintet is néztek és hát persze megint csak az derült ki, hogy makk egészséges vagyok, tökéletesek az értékeim (megjegyzem, a vizsgálat időpontjában a konkrét szúró érzés elmaradt, de igen közelinek éreztem).

A mentős szerint a szív nem fájhat, mert ... Nem indokolta meg. Szerinte gyakran máshol van a probléma, mert sokszor "előre fájnak a dolgok" (nem hátra). Pl. a gerincre gondolt, de tüdő is lehet, illetve még a pánikbetegséget hozta fel. Ez utóbbit nem értem: tudtommal a pánikbetegség egy pszichikai roham kivetülése a testre. Na most ha valaki, akkor nekem aztán tényleg jó a közérzetem, az átlagosnál nem vagyok stresszesebb, alapvetően egy vidám ember vagyok. Tehát a pszichémmel minden rendben, de az ilyen tünetek hamar felkorbácsolják az ember hipochonder hajlamait, szóval délután óta már észrevettem, hogy kicsit tikkel a szemem:)

viccet félre téve, én úgy érzem, hogy szervi problémám van és nagyon félek tőle, hogy egyszer annyira elhatalmasodik, h. megáll a szívem (szabályosan ilyen intenzitást mutat minden egyes eset) vagy akármi.

Bocs a hosszú felvezetőért, csak már kezd irritálni, hogy egyre kevesebben veszik komolyan a problémámat, holott én úgy érzem egyre súlyosabb. tanácstalan vagyok.

2009. okt. 7. 22:32
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:

Hali,

hát, az egyik kolléganőm épp várandós, így látom hogy min mennek keresztül ilyenkor a csajok. Tiszta vicc, hogy mennyi mindenen tudnak ilyenkor parázni, megértem hogy "nyugtatóra" van szükségük : )

Amúgy így majd 5 hónap "kezelés" után elmondhatom, valóban megoldotta a problémámat a + magnézium bevitel. Ugyan nem 100%-os, mert néha-néha még vannak hasonló érzések, de nagyságrendekkel jobban érzem magam, hogy ritkultak az esetek.

Viszont akárhogy is nézem, ez tüneti kezelés marad. Nem jövök rá, hogy hol változott akkorát az étrendem, hogy ez legyen a hatása. Azt már írtam, hogy kb. 6-7 éve nem eszem húst, kizárt hogy ennyi idő alatt merült ki a magnéziumkészletem. Ezen kívül kb. 1,5-2 éve kezdtem visszaszokni a rendszer tejfogyasztásra. Gyerekkoromban csak tehén tejet ittam, aztán nagyobb korban meg az ipari fehér víz beköszöntével teljesen ki is maradt az étrendemből. Az elmúlt 1 évben jutok végre újra normális minőségű tejhez. Létezik az, hogy annak lebontásához van szükségem több mangéziumra ?

2010. máj. 31. 15:20
 12/26 anonim ***** válasza:

A pánikbetegség ennél sokkal összetettebb mint amit leírtál. Mivel pszichés eredetű ezért az agyad sok olyan jelent küld a szervezetnek amit félre értelmez. Tegyük fel ezzel a betegséggel az is előfordulhat hogy te fél a haláltól a tüneteidtől ezért bepánikolsz és csak arra gondolsz egyszerűen bebeszéled magadnak, hevesebb lesz a szívdobogásod, jobban koncentrálsz a tünetekre mint ahogy leírtad a mellkasi fájdalmaidra. Ennyi a pánikbetegségről.

A mellkasi fájdalmadat nagyon sok minden okozhatja a hát és gerinc fájdalmadtól egészen a szív és érrendszeri betegségekig. Mivel te többször is kivizsgáltattad magad érdemes utána járni mindennek. Ha a hátad fáj vagy a gerinced az lehet vesekő is. Ez a fájdalom átmehet a vállaidba a nyakadra a mellkasodra. Nem kell egyből a legrosszabbra gondolni hiszen a szívinfarktusnál a mellkasi fájdalom előjön és nem fog elmúlni csak az elején 5-10 percre és újra jelentkezik. Ha a mellkasi fájdalom 10-15 percig tart minimum akkor érdemes mentőt hívni főleg ha végtag zsibbadást, rosszullétet, izzadás, légszomjat, és esetleg még álladba is fájdalmat érzel mert a kézzsibbadás felkúszhat az álladba is. A szívtáji panaszok azok nem szúró hanem erősen nyomó fájdalommal jár.

2011. jan. 6. 20:49
 13/26 anonim ***** válasza:
Előző válaszoló voltam. Elfelejtettem mondani hogy mindenképp gyomor vizsgálatra is ment. Mert ha sok a gyomorsavad akkor a nyelőcsövedet visszafolyással marhatja ami mellkasi fájdalmat okoz, arról nem is beszélve hogy később akár annyira is roncsolódhat hogy rákos elváltozásokhoz is vezethet. Ezen kívül eszembe jutott még a szívizom oxigénhiányos állapota. A szívizomhoz a koszorúserek szállítják az oxigént. Előfordulhat, hogy a szállított oxigén mennyisége nem változik, de amennyiben a szív nagyobb munkát végez (pl. fizikai munkavégzés, kiugró vérnyomás, szapora pulzus) a korábban elégséges oxigén mennyisége kevés lehet. Amit írtál hogy az orvosok nem mondanak semmit ez azért is lehet mert egyrészük nagyon laikusak ezzel a betegséggel hiszen a szívinfarktus tünetei is nagyon hasonlóak lehetnek!!! Ezen kívül bordaközi ideg vagy izomfájdalom is okozhatja.
2011. jan. 6. 21:01
 14/26 Bíber Dóra válasza:

Sziasztok!

Nekem is hasonló problémáim vannak, csak nekem hiába múlik el 10-20mp-en belül, 10p és fél óra közt megint előjön. És inkább a bal oldalt a hónaljam fele zsibbad és fáj, de néha középen is zsibbad, de az csak 1 pillanat. Ez mitől lehet? Ha szívinfarktus lenne akkor az egyből jelentkezett volna? Köszönöm válaszaitokat!

2011. febr. 16. 20:04
 15/26 A kérdező kommentje:

Dóra,

nekem a magnézium kúra megoldotta a problémámat. Szerintem tegyél egy próbát Te is, ártani nem árt. Persze előtte mindenképpen érdemes konzultálni a háziorvosoddal !

2011. júl. 27. 09:28
 16/26 anonim ***** válasza:
sztem ha kajálás után van szívszúrás akkor az csak annyi h beszorult a levegő próbálj büfögni és elmulik egy idő után de ha nem akkor feküdj hasra és mocorogj attol általában elmulik nekemis szokott lenni szivszurásom de sztem mert rosszul megy be a levegő.
2012. okt. 31. 01:30
 17/26 Ködmön Dávid válasza:

Szoasztok!

Nagyon regota szenvedek enis ezzel

a problemaval, es megkonnyebbulve olvasom, hogy nem vagyok egyedul ezekkel a problemakkal. Tobb mint fel evig jartam kivizsgalasrol kivizsgalasra, voltam ugyeleteken is mikor ugy ereztem itt a veg, jartam magan orvosnal fizetos vizsgalaton, es SEMMI. Minden vizsgalat negativ, mentosok kijottek nem talaltak semminokot, hogy bevihyenek, ugyeleten megvizsgaltak tenyleg korrekten (az elso par alkalommal utana mar hilyenek neztek, de akkor is megvoltak a vizsgalatok), EKG, rontgen, ultrahang, vervetel... es minden negativ.

Teljesen egeszseges, sportolo 25 eves srac vagyok, es megis ilyen problemaval kuzdok. Kezdek mar megbaratkozni ezzel a tunettel, es elfogadni hogy ez igy lesz mindorokke. Probaltam vitaminokat szedni, tobb gyumolcsot enni, felfogast valtani, de sajnos vissza vissza tero problema. Regebben szedtemagneziumot is de akkor ez a tunet meg nem allt fent, de a az olvasott hozzaszolasok meggyozonek tuntek. Lehet csak placebo hatas, de hinni kell benne az boztos segit. ( bar ez nekem nehez lesh mert orok ketelkedo vagyok )

Remelem sok ember akinek hasonlo tunete van megtallj majd ezt a sok segito kesz ember altal irt forumot es jobb jovo all majd elotte.

UI: Ha kigyogyulok ebbol a fura allapotbol jelentkezem majd!

Udv.

2014. nov. 1. 22:39
 18/26 anonim ***** válasza:

Örülök rátaláltam erre a kérdésre, mert hasonló gondjaim vannak kb. 1-2 hónapja. Mellkasi lüktető fájás, szívritmuszavarra hasonlítható érzés.

Dokim elküldött EKG, vérvétel és minden negatív. Középkorú nő vagyok, de nagyon sportos és egészséges életet élek, no kávé vagy cigi.

Az elmúlt 3-4 hónapban nagyon sok stressz ért, így a dokim egyértelműen ezt hozta fel kiváltó oknak. Nincsenek szorongásaim, nem vagyok depressziós, viszonylag jól alszom, de ennek ellenére írt fel antidepi gyógyszert, amit 10 napig szedtem. Ez után leraktam a doki asztalára és felsoroltam neki az összes mellékhatást, amit ez a gyógyszer okozott (szorongás, agresszíó, depresszió, önpusztító érzés). Igaz, doki mondta ez több hét után fejti ki kedvező hatását, de megmondtam neki, hogy akkor inkább élek mellkasi fájással és tiszta fejjel, mint egy begyógyszerezett függőként kiszámíthatatlan tulajdonságokkal, mert egy idő után már elhagyni se tudja az ember orvosi beavatkozás nélkül.

Tablettás kiegészítő vitaminokat ő is javasolta, pláne a magnéziumot, valamint amit nagyon kedvezőnek érzek, este Valeriana gyógynövénytabletát, mert ez segíti a nyugodt alvást és izomlazítót is tartalmaz.

Bízom benne, pár héten belül javul egy kicsit, mivel igyekszem a legtöbb stresszokozó dolgot kizárni az életemből és szedem a vitaminokat.

2017. febr. 25. 19:15
 19/26 A kérdező kommentje:

Meglepődve látom, hogy újabb és újabb emberek tévednek ide hasonló problémával.

Így visszaolvasva és kronologizálva, mint stresszes időszakot talán az egyetemi tanulmányaim kezdeti nehézségeit köthetném az első bejegyzés idejéhez, de valószínűleg önbecsapás lenne ennyivel elintéznem a dolgot. Én összességében alig 1-2 évig szedtem magnéziumot. A sportos életmód, húsmentes és bio élelmiszereken alapuló táplálkozás viszont fennmaradt - egy ideig.

2012-től (tehát a témaindító kérdéstől számított kb. 3 év után) apránként újra bekerült a táplálkozásomba a vörös és fehérhús, szigorúan ellenőrzött minőségben (nagyon finomnak kellett lennie és kizárólag kistermelői, megbízható forrásból származhatott).

Aztán a korábbi szemléletet tovább fokozva 1 éve már főként a saját magunk által termelt zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztjuk, húsáru pedig szigorúan háztájiból (vidéken, szomszédságból). Ezzel együtt jár a több fizikai munka/mozgás is sajnos/szerencsére : )

Az előző két sorstárs esetén tűnt fel a hasonlóság: mindannyian sportos életmód mellett tapasztal(t)uk ezt a furcsa jelenséget. A házidokim azt mondta, az átlagosnál nagyobb a szívem : ), de ez a sportolóknál teljesen természetes. Mivel sok helyen hallottam/olvastam, hogy a szív azért nem fájhat, mert csak izomból áll és nincs benne ideg, ezért valóban elég gyanús az összefüggés a Magnézium-izom-fájdalom konstellációban.

Minden esetre számomra a konzekvencia az, amit tudtommal a vitaminok, táplálékkiegészítők gyártói is szoktak hangsúlyozni, hogy a rendszeres, változatos és egészséges táplálkozást ezek a bogyók nem helyettesítik, csak kiegészítik.

2017. aug. 8. 09:38
 20/26 anonim válasza:

Sajnos velem is ugyanez a problema, en marcius ota szenvedek ettol. Talan bordakozi idegzsaba. Naprol napra egyre erosebb szuro, nyilallo fajdalomerzet, neha zsibbadas, izzadas (bar ezek inkabb panikszeruek), eletkedvem lassan nulla...

Sok izomlazito gyogyszer mellett szedtem magneziumot juliusban, aztan elfogytak, ujra elojottek a fajdalmak, bar talan akkor jobb volt, de valoban ha napi 2-3x szedek magneziumot, en is kigyogyulhatok vegre ebbol a remes korbol? A magnezium tuti megoldas?

Elore is koszonom a valaszokat,

19/F

2017. szept. 8. 03:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!