198-200cm magassághoz körülbelül mennyi az optimális súly? 19F
Kedves ddrake!
Nem tudom, hogy miért estél nekem, egyrészt nem mondtam ellent neked, csak elmondtam a saját tapasztalatomat másrészt:
"Extrémebb példa:205 centis páciens, 124 kiló, 10% alatti testzsírral, azaz kockahas meg a többi. Akkor rajta is van felesleg?"
Nyilván nem. De a 124 kilót nem is néhanapi kerékpározásból szedte magára. (és valószínűleg nem is 19 éves) Ezért kérdeztem, mit mozog. Mert ha azt mondta volna, hogy komoly edzésmunkát végez, akkor simán azt mondom, hogy a 100 kiló teljesen rendben van.
"Vagy valakinek már nem lehet a tömege anélkül nagy, hogy az túlsúly lenne? A BMI szerint túlsúlyos de valójában csupa izom embereken, akik szálkásak, azokon is "felesleg" van?"
Ilyet meg egyáltalán nem mondtam. De attól a mozgástól, amit a kérdező leírt, mitől lenne csupa izom, szálka?
"Vannak izomépítő, azokat stimuláló mozgásformák. Ezektől nőni fog a tömeg."
Kérdező nem végez ilyeneket.
A fiam kérdése most nem releváns, példának csak azért hoztam fel, mert nagyon sokszor olvasni itt olyat, hogy azért nőtt a súlyom, mert izmosodtam. Na az pont nem olyan könnyű.
Nem estem neked.
A 124 kilós mellesleg 21 éves volt.
Attól a mozgástól, amit a kérdező végez, simán lehet egészségesen alacsony a testzsírja, egy mezo-endo formának pedig ennyi és ilyen fajta edzéstől simán lehet annyi alap izomtömege, hogy 200 centisen 100 kilósan ne legyen rajta felesleg. (Ne feledd, írtam a másik két méteres egyént is, 90 kilósan magához képest egy hurkapálca volt!)
A fiad pedig azért volt itt releváns, mert egy jó példa arra, hogy az emberek közti különbségek miatt nem lehet egy-egy dolgot mindenkire alkalmazni. Talán valaki nehezebben izmosodik, ez így van, emellett szintúgy kevésbé hajlamos a hízásra. Egy ugyanolyan magas, ugyanolyan korú ember ugyanolyan körülmények között (ugyanannyi táplálék, azonos mozgásforma, életvitel) sokkal mégis könnyebben fog tömeget növelni, ha a genetikája ilyenre kódolta, hiába kapja ugyanazt a szervezetük minden irányból.
Mindazt amit eddig leírtam összegezvén, szeretném újra elmondani, hogy szerintem látatlanba megmondani ennyi adat alapján bárkiről, hogy van-e rajta felesleg, nem lehet.
Endomorph, mesomorph, ectomorph és ezek közti átmenetek.
A mesomorphok alapjáraton (átlagos fizikai munka, pont megfelelő tápláltsági szint) körülbelül testmagasság cm-ben megadva mínusz 100kg-on vannak. Tehát egy 1,80 magas ember mondjuk 80kg-on. De ez a képlet a magasság emelkedésével egy kicsit exponenciálisan növekszik, tehát nem egyenesen arányos, így minél magasabb valaki, annál inkább fér el ott némi pluszkiló, mivel általában a termetesebb emberek nem csak vertikálisan termetesebbek :) Az endok ennél fentebb, az ectok lentebb szoktak lenni. Aztán az evés és edzés variálgatásával lehet ezen persze változtatni, bizonyos határokon belül átszabni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!