Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mennyi testmozgás segít és miben?

Mennyi testmozgás segít és miben?

Figyelt kérdés

Két évig, majd három évig gyógytornáztam és úsztam.

Az első gyógytorna előtt örökmozgó kisgyerek voltam, nyaralóban egész nap bringa, foci, tollas felváltva.

A két gyógytorna között lusta voltam és eltelt pár év.

Az utolsó óta pedig itthon tornázgatom, úszni járok (havi 1-5 alkalom, 1500-2000 méter), kocogok (itt is havi 1-5 március eleje és október közepe között), bringázok.

Ezt nem véletlen írtam le. Szóval eleget biztos nem mozogtam soha, de valamennyit igen. Szóval mozgásszegény életmódot éltem/élek, de mozgásMENTESET nem.

Amikor keményebben mozgok, akkor picit javul a tartásom, növekszik a vállam. De alapvetően nagyon-nagyon rossz az állóképességem, pedig inkább sovány vagyok, semmint túlsúlyos. A mozgás nem nyugtat meg, nem tanulok könnyebben, nem alszom jobban, nem fázom meg ritkábban. Nem fáradok nehezebben.

Amúgy a fáradásra annyit, hogy igénybevételtől nagyon gyorsan kifáradok, nem kapok levegőt, szédelgek, ha nem kardio, akkor pedig nagyon fáj adott izmom. Viszont iszonyú gyorsan kipihenem magam. Ma az uszodában rendesen fájt a hátam, vállam, mert gyors sávba kerültem, és így hajtottak. Viszont két óra múlva már tudtam volna újra úszni...

Ez jelent valamit, jót vagy rosszat? Más, úgy látom, lassabban fárad, viszont nehezebben is piheni ki magát.

Barátnőim - akik abszolút mozgáshiányos életmódot élnek - mondják, hogy ez meg az van azért, mert már nincs torna, hiányzik az iskolai tesi.

Hogy-hogy nekik az a heti kétszer 30-40 perc lötyögés (mert a röpi, ha az ember nem tud röpizni, a tollas, a szekrényugráshoz sorban állás nem mozgás!) már ért valamit, és most érzik a hiányát, mikor én nem érzek semmi különöset?

2013. jan. 25. 22:13
 1/2 anonim ***** válasza:
Én heti 3x kondizok, és észrevehetően jobban érzem magam, mint mikor nem csináltan. Én is olyan vagyok, aki nagyon könnyen elfárad, de szerintem ez annak köszönhető, hogy nem fordítok elég figyelmet az evésre, és alig van rajtam zsír. Viszont nekem nagyon sok bajom van, aminek az életmódom és a rossz alvás az oka, szóval egészségben nem vagyok toppon. Viszont nem szoktam beteg lenni. Szerintem a helyes táplálkozásra kellene több figyelmet fordítanod. Nehéz dolog, de ez az egyik legfontosabb.
2013. jan. 26. 10:56
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Hát én mikor heti kétszer gyógytesiztem és egyszer úsztam, akkor se éreztem semmi hasznát :(

A hátamra picit volt, de közérzetre, idegre semmi.

Én olyan vagyok, hogy mindenhol van problémám, semmim se egészséges, ugyanakkor semmim se beteg.

2013. jan. 26. 13:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!