Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Ez igaz? Az inzulin nem tudja...

Ez igaz? Az inzulin nem tudja lebontani a sima cukrot?

Figyelt kérdés
Egy inzulinos cukorbeteg ismerősöm mondta, hogy akkor se ehet sima cukrot, ha bead elég inzulint és utána jó a vércukorszintje, mert nem csak az számít, hanem attól még nem tudja lebontani a szervezete. És hogy hiába jó valakinek a vércukorszintje, ha eszik cukrot, nem kerüli el a szövődményeket. Én eddig úgy tudtam, hogy azért nem ehetnek, mert nagyon hirtelen emeli a cukrot, és nem lehet annyira jól kívülről bevitt inzulinnal követni. De most akkor mi van? Szerinte az valahogy ott marad a szervezetben vagy mi, de hát nem azért adja be az inzulint?
2011. jún. 25. 20:34
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
0%
Hülyeség :D a cukrot is lebontja az inzulin. Annyi, hogy a cukor elég gyorsan felszívódik, de elég inzulin lebontja.
2011. jún. 25. 20:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/30 anonim ***** válasza:
A cukrot nem az inzulin bontja le, az a felszívódásában segít...
2011. jún. 25. 20:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/30 anonim ***** válasza:
16%
Annyi, hogy a cukorbeteg diétába nagyon ritkán fér be a sima cukor. Rengeteg szénhidrátot tartalmaz, így ha bele tudja kalkulálni az étrendbe, akkor mehet, amúgy nem.
2011. jún. 25. 20:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/30 anonim ***** válasza:
0%
Hol hallottál te ilyet, hogy a felszívódásban segít? Úristen. Az inzulin a cukrot bontja le, arra való.
2011. jún. 25. 20:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/30 °:Amigo:° válasza:

Az agyadat bonja le az inzulin !!

(úgylátom már végzett is vele) :_D


Az inzulin MINDEN tápanyagot kisöpör a vérből és a sejtek membránján keresztül bejuttatja azokat a sejtek belsejébe, ahol felhasználódnak (energiatermelés) vagy elraktározódnak (glikogén, trigliceridek).

Ha cukrot eszik és előtte nem mozgott -tehát nem ürítette ki részben legalább a szénhidrátraktárait, akkor az inzulin a glukózt trigliceridekké alakítja és a zsírsejtekbe továbbítja (lévén máshol nincs hely)

Jó nagy marha az, aki cukorbeteg létére cukrot eszik, de még nem cukorbetegeknek sem ajánlott egyszerre nagyobb mennyiség belőle.

2011. jún. 25. 20:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/30 anonim ***** válasza:

Mindkettőtöknek igaza van:

- szénhidrátok glükózra bontásában szerepel és

- a májban, izmokban, zsírsejteken kötődik, és elősegíti a glükóz sejtekbe való bejutását


Forrás: wikipédia

2011. jún. 25. 20:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/30 anonim ***** válasza:
Én is cukros vagyok és baromi nagy hülyeség amit az ismerősöd mondott. A cukor valóban kárositja a szervezetet, de nem azért mert benn marad a szervezetben, hanem mert a cukrosok saját inzulin termelése kevés, vagy egyáltalán nincs. Ezért kell az inzulin. Viszont ha a cukorbeteg cukrot eszik akkor kevés a megszokott adag inzulin, jóval többet kell beadnia.
2011. jún. 25. 20:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/30 anonim ***** válasza:
Oppá, és tévedtem, mea culpa. Első nekem is az volt, hogy csak felvételben szerepel, de mondom, akkor utánanézek és félreolvastam :D
2011. jún. 25. 20:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/30 anonim ***** válasza:
2011. jún. 25. 20:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/30 anonim ***** válasza:

Jézuska... Félreértések sorozatáról van szó.

Az inzulinnak semmi köze a cukor tápcsatornából történő felszívódásához, mindössze "benyomja" a glükózt a véráramból a sejtekbe (főleg az izmokba, zsírszövetbe, májba). Csak glükózról (szőlőcukorról) van szó, a fruktóz-anyagcsere inzulinfüggetlen (de limitált, a max. napi adag túllépése egyéb biokémiai okok miatt veszélyes). Cukorbetegnek azért nem tanácsos finomított cukrot enni, mert 1. nehéz úgy követni külső inzulinadagolással, hogy valóban ne okozzon nagy vércukoringadozást (a természetes inzulin az úgynevezett portalis keringésbe kerül, folyamatos szabályozás mellett, a cukorbeteg pedig bőr alá kap egy empírikusan belőtt mennyiséget); 2. fölösleges cukorterhelés (ha van egy maximális napi szénhidrátadag, azt nem bölcs dolog üres kalóriával kilőni, ráadásul vércukoringadozások mellett, a megevett finomított cukorból pedig zsír lesz - jobban mint a keményítőből - és az elhízás csak ront a beteg állapotán).

Mellesleg tényleg van olyan, hogy a szervezet "nem tudja lebontani" a cukor inzulin mellett sem: akkor, ha túllépjük a maximálisan megengedett cukormennyiséget (pl. szakszerűtlen mesterséges táplálás). Ilyenkor az inzulin benyomja asejtekbe a cukrot (tehát akár normálishoz közeli vércukor is lehet), de az anyagcsere túlterhelődik, a sejt nem tud lépést tartani a belé áramló cukorral. A következmény laktátacidózis.

2011. jún. 25. 20:54
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!