Ez igaz? Az inzulin nem tudja lebontani a sima cukrot?
Az agyadat bonja le az inzulin !!
(úgylátom már végzett is vele) :_D
Az inzulin MINDEN tápanyagot kisöpör a vérből és a sejtek membránján keresztül bejuttatja azokat a sejtek belsejébe, ahol felhasználódnak (energiatermelés) vagy elraktározódnak (glikogén, trigliceridek).
Ha cukrot eszik és előtte nem mozgott -tehát nem ürítette ki részben legalább a szénhidrátraktárait, akkor az inzulin a glukózt trigliceridekké alakítja és a zsírsejtekbe továbbítja (lévén máshol nincs hely)
Jó nagy marha az, aki cukorbeteg létére cukrot eszik, de még nem cukorbetegeknek sem ajánlott egyszerre nagyobb mennyiség belőle.
Mindkettőtöknek igaza van:
- szénhidrátok glükózra bontásában szerepel és
- a májban, izmokban, zsírsejteken kötődik, és elősegíti a glükóz sejtekbe való bejutását
Forrás: wikipédia
Jézuska... Félreértések sorozatáról van szó.
Az inzulinnak semmi köze a cukor tápcsatornából történő felszívódásához, mindössze "benyomja" a glükózt a véráramból a sejtekbe (főleg az izmokba, zsírszövetbe, májba). Csak glükózról (szőlőcukorról) van szó, a fruktóz-anyagcsere inzulinfüggetlen (de limitált, a max. napi adag túllépése egyéb biokémiai okok miatt veszélyes). Cukorbetegnek azért nem tanácsos finomított cukrot enni, mert 1. nehéz úgy követni külső inzulinadagolással, hogy valóban ne okozzon nagy vércukoringadozást (a természetes inzulin az úgynevezett portalis keringésbe kerül, folyamatos szabályozás mellett, a cukorbeteg pedig bőr alá kap egy empírikusan belőtt mennyiséget); 2. fölösleges cukorterhelés (ha van egy maximális napi szénhidrátadag, azt nem bölcs dolog üres kalóriával kilőni, ráadásul vércukoringadozások mellett, a megevett finomított cukorból pedig zsír lesz - jobban mint a keményítőből - és az elhízás csak ront a beteg állapotán).
Mellesleg tényleg van olyan, hogy a szervezet "nem tudja lebontani" a cukor inzulin mellett sem: akkor, ha túllépjük a maximálisan megengedett cukormennyiséget (pl. szakszerűtlen mesterséges táplálás). Ilyenkor az inzulin benyomja asejtekbe a cukrot (tehát akár normálishoz közeli vércukor is lehet), de az anyagcsere túlterhelődik, a sejt nem tud lépést tartani a belé áramló cukorral. A következmény laktátacidózis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!