Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Atopias dermatitis okai?

Atopias dermatitis okai?

Figyelt kérdés
Kb. 10 éve van atopias dermatitisem. Rendszertelenül jön ki, van, hogy két évig semmi tünet, és aztán egyik-napról a másikra a fejemen kívül az egész testem tele lesz kiütésekkel. Kivizsgáltak, az orvosok sem tudják, hogy mitől jöhet ki. Van itt valaki esetleg, aki szintén ezzel a betegséggel küzd? 23L
2011. máj. 12. 15:47
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

lányomnál is időnként előjön.

Állítólag allergiás eredetű a baj.

2011. máj. 12. 16:02
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Az allergia az allergiás dermatitist (ekzema) okozza.

Atopiás dermatitis: góc (gyakori), stressz, autoimmun folyamatok, öröklött hajlam, illetve sokszor ismeretlen okok.

Nekem is van, súlyos formában.

23/L

2011. máj. 12. 17:18
 3/11 anonim ***** válasza:

első vagyok.

Azt olvastam a wikipedián, hogy genetikai eredetű, de okai lehetek még:

-lelki tényezők

- allergének

külső allergének (pl. szappan, illatanyagok, gombaspóra, atkák)

belső allergén (pl. a táplálék-eper, dió,mandula, gabonafélék, tejtermékek,)

Súlyosbitó tényezők : Noha a bőr szárazsága a betegség egyik következménye, a szárazságot okozó tényezők tovább súlyosbíthatják a tüneteket. Ezek lehetnek:

száraz (vagy túl nedves) levegő (téli fűtés, nyáron légkondicionálás)

hideg-meleg átmenetek (különösen hidegből melegbe)

túlzott meleg, levegőzetlen ruházat

gyakori fürdés, mosdás (különösen szappannal, de bármilyen mosdószerrel is)

túlzott napozás, UV-sugárzás

Szóval van negy genetikai eredeztethetősége plusz ami előhozza.

Ajánlják rá a Halicar kenőcsöt.

Mit írtak fel Nektek rá?

2011. máj. 12. 19:18
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Halicar kenőcs? Nem feltétlenül homeopátiával mennék ellene.

Úgy kezdődik a terápia, hogy

- orálisan antihisztamin (Cetirizin, Xyzal, kinek mi)

- lokálisan hidratáló krém (hatóanyag nélkül), és egy másik, zsírosabb alapú, általában gyulladáscsökkentő kortikoszteroidot tartalmazó kenőcs (utóbbival kúraszerű terápia két hétig, lehet simán a szteroid kenőcs is tubusból, orvosa válogatja)

- fürdőnek: unguentum hidrophillicum nonionicum / ung. emulsificans non.

Ha ez nem működik, akkor lépnek tovább, először szteroid tabletta (kúraszerűen 3 hónap), majd pedig további immunszuppresszív szerek.

Emellett teljeskörű góckutatás (fogászat, nőgyógyászat (ha nő a beteg), belgyógyászat, gégészet, hasi UH), illetve specifikus IgE vizsgálat vérből. Ha a bőr állapota megengedi Prick-teszt vagy standard epikután teszt (nyilván tünetmentes bőrön).

Alternatív medicina megengedett, gyógynövényekkel (pl. körömvirágkrém) vigyázni illik, túl sok komponens, túl sok allergén.

Második voltam...

2011. máj. 12. 21:08
 5/11 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Köszönöm szépen a válaszokat :)

Az allergéneket már kizártuk, tekintve, hogy teljesen rendszertelenül jön elő. A teljes körű vizsgálatok is megvoltak, nem találtak semmit, csak a mandulámat találták csúnyának, ki is vették, de ennek már kilenc éve, és nem hozott javulást.

Szénanáthám is van, arra Xyzalt szedek, fürdés a hidrofillal, amit írtatok, testápolás cremorral, a "foltokra" (ami most már megint majdnem mindenhol van) pedig eddig elocomot kaptam.

Azt még nem zártuk, hogy lelki eredetű lehet, most is éppen nagy változások előtt állok (szakítás, költözés, a munkahely váltáson is elgondolkodtam), de ez ellen mit tudok tenni? Sajnos nem tudom kizárni a stresszt az életemből :S Csak most már tényleg 10 éve küzdök vele és annyira elkeserít :( :(

Kedves 23 éves lány, aki szintén ezzel küzd, de hogy éled ezt meg? El tudod fogadni magad ilyenkor? Mert amikor én épp tele vagyok kiütésekkel, iszonyatosan magam alá esek, és gondolom ettől csak rosszabb lesz...

Tényleg köszönöm mindenkinek!

2011. máj. 13. 10:56
 6/11 A kérdező kommentje:
Ja igen, bőrpróbák nem voltak, mivel mire tünetmentes lettem bejött a nyár, 35-38 fokkal, és az orvos azt mondta, nem akar kínozni, majd ősszel csináljuk meg, csak aztán elmaradt. Én meg, őszintén, ha épp nincsen, akkor próbálok nem is gondolni rá.
2011. máj. 13. 10:59
 7/11 anonim ***** válasza:

Szia! Hát, nehezen viselem. A tavalyi nyaram pokol volt, semmi nem működött jól. A sebes bőröm miatt nem nagyon érzem nőnek magam úgymond, nyáron is hosszú ujjú pamut felsőkben kell lenni, nyilván strandra menni nem lehet, stb. Mivel én még egyetemista vagyok, a nagyon sebes időszakban nem jártam be, csak mikor muszáj volt (gyakorlat). És hát nem utolsó sorban nekem nagy problémát jelentett, hogy egy évig éjjelente a viszketéstől nem igazán tudtam aludni, kvázi erős nyugtatókkal sem.

Tudom, milyen szörnyű helyzetben lehetsz, de tarts ki, és ha javul a bőröd, érdemes egy standard epikután tesztet megcsináltatni (én tünetmentes még nem voltam).

Érdemes még naplót vezetni, nem a lélektani rész miatt, inkább hogy mit eszel, mit iszol, mivel érintkezel, stb.

2011. máj. 13. 18:07
 8/11 anonim ***** válasza:

Hát, én is nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást, kedves második!

Jó tudni ilyeneket, mindkettőtöknek jobbulást kívánok, illetve h sikerüljön leküzdeni ezt a kellemetlen kórt!

Első voltam... :)

2011. máj. 13. 18:44
 9/11 A kérdező kommentje:

Kedves Második :)

Mégegyszer köszönöm :)

Igen, a hosszú ujjú póló ismerős... Én dolgozom, és sajnos nem tehetem meg, hogy nem jövök be. Szerencsére a kollégák elég elfogadók, felnőtt emberek között könnyebb, gimiben rengeteg emberen láttam az "undort".

Ma voltam egyébként a bőrgyógyászomnál, mondta ő is, hogy csináljuk meg az epikután tesztet, csak nálam még igényel némi szervezést (mivel egy hétig minden reggel be kell mennem...).

Kitartást kívánok Neked is!

2011. máj. 18. 14:24
 10/11 A kérdező kommentje:

Mindig elfelejtem, mit akarok írni... Szóval nyugtatót én is kaptam már, ugyanígy az éjsz6akai vakarózás miatt. Fenistil tabletta volt, ami i8nkább gyulladáscsökkentő, és csak kisebb része nyugtató - ha jól tudom. Nálam az bevált, de olyan voltam folyamatosan, mint akit fejbevágtak, amikor meg abbahagytam, nem tudtam aludni nélküle :S Úgyhogy sajnos ez sem megoldás, de éjjel nem tudom kontrollálni, h ne vakarózzak.

Kedves Első, Neked pedig azt szerettem volna írni, hogy nem tudom hány éves a kislányod, de drukkolok neki, hogy nője ki!

2011. máj. 18. 14:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!