Epeholyagat akinek kivettek mert epekove volt, leirna nekem hogy hogy ment az egesz mutet es az utanna levo labadozas? Ja es utnna jobban lett es ehetett barmit?
Figyelt kérdés
2011. febr. 5. 12:55
11/32 A kérdező kommentje:
sziasztok koszike hogy irtatok,lenne meg egy par kerdesem hogy hogyan zajlik ez a mutet ugyertem kell beontes is ,meg altatnak vagy csak zsibbasztanak es kb hany percbe telik? Es ha ajanlanak nekm egy sebeszt eleg azzal megbeszeljem hogy mikor menjek hogy megmutsenek? Ja es mibol all a dieta mit szabad enni es inni ? zoldseg ,gyumolcs es persze fott etel mellyek azok amiket majd szabadlesz? Nagyon lefogok fogyni ? mert nem kene lefogyjak mert igy is eleg sovany vagyok 166cm es 55 kg.
2011. febr. 9. 18:58
12/32 anonim válasza:
Nem adnak beöntést és nincs katéter sem.Altatás alatt zajlik a műtét és már csak a szobában fogsz felébredni.Lesz egy cső az oldaladból kivezetve abba folyik a genny.Mikor fel kell kelni az egy kicsit kellemetlen lesz.Engem délelőtt műtöttek de este már majd bepisiltem. Azt mondák hogy még ne keljek fel, de az ágytálazás nem jött be így segíttetek kimenni a mosdóba. Aztán éjjel már mentem egyedül.Diétás étrendet keresgélj az interneten.Nekem az eső görcstől a műtétig 3 hónap telt el,azalatt fogytam 8 kilót,mert nagyon féltem a görcstől mert iszonyú fájdalom volt.Ess túl rajta minél előbb,nekem a műtét előtt kilökődött egy kövecske.Na az 2 hét múlva aztán olyan fájdalmat okozott hogy majd behaltam.Ráadásul a műtét 2 nap volt ez pedig 5 nap kórház.4 hónapos szopis gyerek mellett nem volt semmi.
13/32 A kérdező kommentje:
Meg lenne egy kerdesem neharagudj hogy zavarlak pedig tudom hogy ket gyerek mellett nem sok idod van,ja azt szeretnem meg tudni hogy kell csinalni a mutet elott vizsgalatokat ugyertem ver ,sziv,valamit az eperol stb? Ja ugye az epeholyag az nem az epem maga vagy nem ertem ha kiszedik az epeholyagot attol meg az epem megmarad ja es nekem tele van az epem kovekkel azokat is eltavolitjak ? Ne haragudj hogy meg kerdezoskodom de meg nem vilagos minden.De mar visszahiztal nem?Koszi hogy irsz meg!
2011. febr. 12. 11:49
14/32 A kérdező kommentje:
Ja en is a gyerekek miatt agoddom nekem is 8-an toltotte a 3 honapot a kissebbik lanyom,a nagyobbik meg 2 mult,csak sajnos en mar nem szoptatok mert nem szopott rendesen a csajszi es hiaba fejtem elapadt ez egy kicsit konnyit a lelkemen hogy ehezni nem fog.
2011. febr. 12. 11:52
15/32 Salx Narval válasza:
Az epeműtétet ép úgy, mint bármilyen más műtétet vizsgálatok előzik meg.Ez egy kérdőív kitöltésével kezdődik, ahol nyilatkoznod kell a múlt béli betegségeidről, ill , hogy beleegyezel e, a műtétbe.Egy egészségesnek mondható embernél, nincs különösebb macera, vérnyomás, vérvétel,fogak állapota,pár kérdés ( cigaretta, alkohol,stb )ha kéri az orvos, akkor egy megerősítő ultrahangos vizsgálat, kb ennyi.Természetesen, ha valakinek más betegségei, esetleg súlyos egészségügyi problémái vannak, akkor sokkal alaposabb a vizsgálat.Az epehólyag nem az epe, csak ebben a hólyagban raktározódik, az epét a máj termeli.Az epehólyag összehúzódásakor az epe az epevezetéken keresztül ürül.Nálunk az a gond, hogy túl nagyok a kövek és elzárhatják az epevezetéket, ha kimozdulnak.Kövestől kiveszik az egész epehólyagot, csak az epevezeték marad, ami idővel kitágul és alkalmas lesz ismét az epe tárolására, sajnos a kőképzésre is, ezért érdemes évente ultrahangos vizsgálatot kérni, a műtétet követő 3-évtől.
16/32 A kérdező kommentje:
Nagyon szepen koszonom a sok sok segitseget mindenkitol!!!! es kivanok jo egeszseget es boldog eletet a gyerekekkel!!!! (ha esetleg meg eszembe jut valami akkor meg irok)DE feltetlen megfogom irni hogy mikor megyek a mutetre es mikor hazajovok majd meselek en is hogy nekem milyen volt! Megegyszer mindent koszonok !!!!
2011. febr. 12. 20:01
17/32 A kérdező kommentje:
Szia lenne meg egy kerdesem,hogy neked miota megmutottek valtozott az etrendet vagy ugyan azt eszed mint azelott,es meddig tartottad a szigoru zsir es olajnelkuli etrendet,meddig nem ettel sult hust es diszno hust mert azt hiszem csak csirket lessz szabad ennem vagy mit? Mert azert en szeretek enni minden felet tejtol megkezdve a hust hussal... Ja kedden beutalnak a korhazba kivizsgalasra es szerda reggel mutenek meg,ja es ha lesz meg kovem akkor megint meg kellesz operaljanak majd? Neharagudj hogy zavarlak ezzel meg de a doki nem mondott meg semmit es azert csak felek meg (tudom hogy beszarinak gondolsz de mit tegyek nem volt meg sosem semmi bajom )KOSZONOK MINDENT!!!! Varom meg a segitseget !!
2011. febr. 18. 09:55
18/32 Salx Narval válasza:
Sajnos mint már írtam, én nem biztos , hogy a tipikus esetek közé tartozom.Az, hogy nálam mi, hogy történt, nem jelenti azt, hogy másoknál is így lesz.Én 1 hónapig ettem zsírszegény húsokat, párolt zöldségeket, mivel semmi különösebb problémát nem okozott egyik fajta élelmiszer sem, szépen áttértem a régi étrendemhez.Amit viszont betartottam és a mai napig is így étkezek, az az ételmennyiség szétosztása.Gyakorlatilag egy tál ételt 2-3 részletben eszek meg, 2-3 óra alatt.A mennyisége ugyan annyi, csak nem egyszerre eszem meg.Így én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy bármit megehetek, a nehéz ételeket is.Hiába szeretnék segíteni neked, minden ember másképp reagál és más más étel okozhat problémát.Sajnos azt, hogy mire vagy érzékenyebb, csak a próbák alatt fog kiderülni.Én az első pillanattól ízesítettem a kajámat, imádom az ízeket, fűszereket, inkább a mennyiséget próbáltam visszafogni.A gyümölcsök héját érdemes levágni eleinte és óvatosan fogyasztani.A zöldségeket érdemes puhára, félpuhára párolni és a hússal együtt fogyasztani.A tésztákat,pékárukat, kell jól megválogatni ill mellőzni, amennyire csak lehet.Ha okosan összeválogatod a kajákat és betartod a fokozatosság elvét,egy percig sem kell éhezned és íztelen ételt enned.
19/32 A kérdező kommentje:
Szia tudsz valamit valami osszenovesekrol hallottam hogy ha laparoscopiaval csinaljak ezt a mutetet egy ido utan osszenonek majd a dolgok ott bent es akkor muthetnek megegyszer meg megegyszer es igy tovabb mig elunk.
2011. febr. 18. 22:52
20/32 Salx Narval válasza:
Nem, sajna nem tudok semmit erről és azt sem igazán értem, hogy milyen összenövésekről beszélsz.Az viszont igaz, hogy az epehólyag eltávolítása, történjen az bármilyen módon, sajnos nem jelenti azt, hogy ezzel örökre megoldódtak a problémáink.A műtétet követő években a megvastagodott epevezeték újra kövesedhet és sajnos előfordulhat, hogy ismét műteni kell.Ezért érdemes időközönként ultrahangos vizsgálatot kérni,mert amíg kicsik a kövek, talán műtét nélkül is el lehet távolítani őket.6 évvel a műtétem után, jövő hónapban megyek ultrahangra, egy kicsit félek is, hogy ismét találnak valamit.Ha ezt megúszom, évente fogom kérni a vizsgálatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!