Az orvosok miért nem vállalnak felelősséget a munkájukért?
Akár egy kisebb műtétnél is alá kell írnom, hogy mindennel tisztában vagyok (??), és ha feldobom a bakancsot, akkor így jártam. A felhomályosítás meg abból áll, hogy ilyen meg ilyen bajaim lehetnek.. és ennyi.
Ha az autószerelő vagy asztalos tud felelősséget vállalni azért, amit kiad a keze alól, az orvos miért nem? Egy asztalos hiába mondja, hogy a szék összetörhet alattam, attól még visszaviszem neki hogy csinálja meg rendesen.
Mindent megtehetnek, ha aláiratnak egy ilyen fecnit? "A mandulája helyett a hangszálait vágtam ki, bocs. De hát aláírta.."
Rengetegen vannak, akik önként mennek úgy vizsgálatra, hogy hallgatók gyakoroljanak rajtuk. Nálunk a Klinikán pl. a fogászaton ingyen csinálják meg a kezeléseket azoknak, akik hallgatóval végeztetik a kezeléseket. Önként, dalolva mennek.
Én viszont nem megyek hozzájuk, mert évtizedek óta odajárok, (saját orvosomhoz), és sajnos láttam, mekkora hibákat követnek el, pedig elméletileg ott van a gyakorlatvezetőjük is. De míg az egyikkel foglalkozott, a másik szétfúrta a páciens fogát, már a gyakvezető sem tudta rendbehozni.
Azt meg ne haragudj, kedves hozzászóló, sose fogom megbocsátani, hogy iszonyű fájdalmat okoztak haldokló édesanyámnak, mert kihasználva azt a félórát, míg nem voltam mellette, (8!) hallgató vizsgálta meg, olyan durván, hogy jajgatott, mikor beértem hozzá, pedig olyan akaratereje volt, hogy soha addig nem hallottam jajgatni. Külön aláírtam, hogy NEM járulok hozzá, hogy hallgatók vizsgálják meg. Rá két napra édesanyám meghalt, ami nem a vizsgálat miatt volt feltételezem, de hogy emberhez méltatlan körülmények között, iszonyű fájdalommal, azt viszont ennek a vizsgálatnak köszönhettük. Azért ne kívánj nekem rosszat, kaptam én már épp eleget az élettől, én sem kívánok soha senkinek. Egyébként meg egy haldoklót az utolsó pillanatban megkínozni, neked volt ilyen eseted hozzátartozóddal?
" Egyébként meg egy haldoklót az utolsó pillanatban megkínozni, neked volt ilyen eseted hozzátartozóddal?"
Nekem volt. A gerinc törött, csontrákos, magatehetetlen nagyapámat kikötözték az ágyhoz mert szót tett a bánásmód ellen. Aztán olyan szinten begyógyszerezték, hogy enni sem tudott végül ebbe halt bele.
És nem orvostanhallgató hanem rendes orvos vizsgálta, felügyelte.
Egy percig ne hidd, hogy a rokonod nem halt volna meg vagy nem élt volna át kínokat ha az az egy alkalom mikor egy tanuló vizsgálta nem lett volna. Valamiért nem szóltak rá, tehát az orvos is ugyanilyen mentalitással állt hozzá a rokonodhoz.
Kedves drága angyalbögyörő, vagy mi.. Ki mondta, hogy nem, gyakorolhat rajtam orvos, tudatlankám? Az a gáz, ha egyébként kezelni sem hajlandóak. Érzed a különbséget, aranypofa?
Másik: A "vállalok minden felelősséget, még ha a karrierem is bánja", és a "nem vállalok semmi felelősséget" (mert így szerepel a papirokon!) között van egy kis különbség. Szépen fel lehet sorolni, hogy ilyen és ilyen problémákért vállal felelősséget, és kész. De hogy semmiért???
Na ki az aki nem érti?
Figyelmetlenül olvastam, 21:23 tuképpen megválaszolta a kérdésemet, köszönöm!
Utolsó kettőnek: türelem rózsát terem. Biztos hallottátok már! Most viszont léptem, további jó trécselést!
Nah azért gondolkodj már el:D
Azárt íratnak alá ilyet, mert akármennyire is elővigyázatos az orvos, akármennyire is figyel, akármennyire is pontosan végzi a dolgát, akkor is belehalhatsz egy műtétbe. Még akkor is, ha nem hibázik.
És ezek az aláírnivaló papírok arra az esetre szólnak, hogy ha az orvos mindent jól végzett, de te mégis meghalnál.
Mert az orvos NEM TEHET róla.
Láttál te már olyan papírt, hogy nem az orvos felelőssége, ha benned hagy vmilyen eszközt?
Vagy aláírattak már veled olyat, hogy nem vállalják a felelősséget azért, hogy ha esetleg a mandulád helyett a hangszáladat szedik ki?
Ilyen nincs!
Altatásnál is azért kell ilyeneket aláíratni, mert az orvos nem tudhatja, hogyan reagál szervezeted az altatóra. Hiába néz meg minden labort hozzá, hiába tudja, hogy mennyi szert kell beadni stb, ha kiderül, hogy 6 milliárd emberből te vagy az egyetlen egy, aki csak úgy minden jel nélkül meghal az altatótól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!