Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Az orvosok miért nem vállalnak...

Az orvosok miért nem vállalnak felelősséget a munkájukért?

Figyelt kérdés

Akár egy kisebb műtétnél is alá kell írnom, hogy mindennel tisztában vagyok (??), és ha feldobom a bakancsot, akkor így jártam. A felhomályosítás meg abból áll, hogy ilyen meg ilyen bajaim lehetnek.. és ennyi.

Ha az autószerelő vagy asztalos tud felelősséget vállalni azért, amit kiad a keze alól, az orvos miért nem? Egy asztalos hiába mondja, hogy a szék összetörhet alattam, attól még visszaviszem neki hogy csinálja meg rendesen.

Mindent megtehetnek, ha aláiratnak egy ilyen fecnit? "A mandulája helyett a hangszálait vágtam ki, bocs. De hát aláírta.."

2011. jan. 22. 20:53
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
60%

Ezt én is felháborítónak tartom. Egyszer gyomortükrözésnél kétoldalas listát írattak velem alá, hogy bármi történik, én vállalom a felelősséget.

Mit ne mondjek, hasonló gondolataim voltak, mint amit most írtál.

2011. jan. 22. 20:57
 2/18 anonim ***** válasza:
30%

Engem még az is felháborít, hogy a Klinikán még meg sem vizsgálnak, ha nem egyezel bele, hogy gyakorolhatnak rajtad az orvostanhallgatók. Egyetlen lehetőséged, ha fogadsz egy orvost, perkálsz keményen, akkor nem nyúl más hozzád.

Szerintem ez se etikus.

2011. jan. 22. 21:00
 3/18 A kérdező kommentje:

Ezt az orvostanhallgatós dolgot még nem is hallottam. Nem semmi!

Ja, és állítólag már az influenza oltásnál is alá kell írni egy ilyet. Én is így fogok dolgozni! "Elszúrtam? Hát ez van!"

2011. jan. 22. 21:07
 4/18 anonim ***** válasza:
65%
Annyit azért tudni illenék hogy minden orvosi beavatkozásnak van kockázata nem kell ahhoz az orvosnak hibázni vagy hanyag munkát végezni!Az ember nem gépkocsi hogy ha elreped valami meg lehet hegeszteni.Túl sok ma az orvosok elleni hanyag munkavégzés miatti vád az ötödrésze se igaz.Amilyen hisztéria volt tavaly a H1N1 ellen és a vádak ordító hozzá nemértésről tanuskodtak pedig a tájékoztatás korrekt volt.Emiatt az idén kevesen vették igénybe az oltást, mi lesz ha nagyobb lesz a járvány? Az esély meg van rá!
2011. jan. 22. 21:13
 5/18 anonim ***** válasza:
100%

Eltörik a szék, veszel másikat.

de ha műtét alatt meghalsz amiről mondjuk nem az orvos tehet abba tönkre megy az élete.

Az pedig, hogy orvostanhallgatók gyakorolnak... Inkább nem is kommentálom. Remélem egyszer fizetsz majd egy olyan orvosnak akit ugyanígy nem hagytak gyakorolni (felügyelet mellett!) ezáltal nulla tapasztalata van....

2011. jan. 22. 21:14
 6/18 anonim ***** válasza:
75%

tudod édes drága tudatlan angyalom..., azért mert különben a dokit börtönbe zárják...

gondolkozz már, ha egy szerelő elront valamit, akkor vissza tudod neki vinni, hogy javítsa meg, de ha te meghalsz a műtőasztalon, akkor már nem hozhatnak vissza az életbe, és ha legkisebb hibát is véti, mert mondjuk véletlenül megrándul a keze, ottmaradsz és neki annyi, nem véletlenül hallani annyi öngyilkosságról az orvosok körében

annyira könnyű lenézni az egészségügyeseket, de sose gondol bele senki a helyzetükbe

2011. jan. 22. 21:14
 7/18 anonim ***** válasza:
95%
Azt viszont elárulhatnák az okosok ha egy orvostanhallagtó nem nyúlhat beteghez hogy a szűzmáriába tanulja meg a szakmát?
2011. jan. 22. 21:16
 8/18 anonim ***** válasza:
100%
hát, de b@sszus, rossz a példa amit mondasz, ha ki kell venni amanduládat, akkor abba egyezel bele hogy a manduládat vegyék ki, nem abba hogy kivegyék a hangszálaidat és akkor nem mondanák hogy bocsi, mert nme azt írtad alá. meg a másik is amit írtál, pontosan ezért kell ilyenket aláírni, mert abba még nem gondoltál bele, hogy milyen sz@r helyzetbe vannak az orvosok? vegyünk egy asztalost, csinál egy széket neked, kivizeted hazaviszed, látod hogy billeg az egyik lábára, visszaviszed, elmondod mi a baj, asztalos mondja: hopsz, bocsánat, kijavítom, jöjjön vissza holnap. vegyünk egy sebészt, tételezzük fel hogy CSAK két naponta van neki EGY műtéte, az már egy 10 éves pályafutása dorán kb 1800 ember, most akkor ebből az 1800 műtétből egyszer mellévág vagy visszavarrásnál benne hagy egy rongyot vagy egy ollót (legrosszabb esetben), na akkor ez az egy db ember, rögtön jön hogy ilyet nem lehet, ezt a köcsögöt (aki naponta menti meg az emberek életét), ezt be kell perelni, mi az hogy ilyet csinál, még a szvr is kipereljük a sebbéből, hogy megtanulja. nem érzitek át, hogy milyen helyzetben vannak? most ezek után szidjad, őket hogy aláíratnak veled egy darab lapot.....
2011. jan. 22. 21:18
 9/18 anonim ***** válasza:
95%

Övék a felelősség. A papír, amit aláírtál, nem védi meg az orvost a törvény előtt, ha hibázott (nem is erre való). Az ellátó személyzet csak abban az esetben védett jogilag, ha a hiba maximális odafigyelés mellett is benne volt a pakliban (tahát szövődményről, és nem mulasztásról van szó), ÉS ezekről a szövődményekről a beavatkozás előtt megfelelően tájékoztattak (így ennek tudatában dönthettél arról, hogy vállalod-e az egészet - döntésképtelen, pl. eszméletlen betegnél persze kicsit másképp működik a rendszer). Azt írtad alá, hogy tájékoztattak azokról a veszélyekről, amik maximális gondosság mellett is előfordulhatnak - nem pedig azt, hogy "joguk van bármit megtenni". Más kérdés, hogy a teljeskörű tájékoztatás nem mindig sikeredik (bármi miatt), ezért is érdemes elolvasni mindent (nem baj, ha időbe telik) és visszakérdezni, ha bármi kétely vagy kérdőjel felmerül az emberben. Kötelességük megválaszolni a kérdéseidet, és ezt ki kell használni.

Az orvostanhallgatókról pedig: nézd, az egyetemi klinika oktatási intézmény, ezt el kell fogadni. Aki odamegy orvosnak, annak akár tetszik akár nem, tanítania is kell. Aki pedig ott kezelteti magát, az is vegye figyelembe, hogy járnak arra hallgatók is (ha kifejezetten nem szeretne velük találkozni, azt én spec. igyekezék tiszteletben tartani, de alapesetben ott vannak). Amikor klinikán volt szájsebészeti műtétem, azt egy gyakornok csinálta, és egy csoportnyi hallgató nézte végig. Nem mondom, hogy nem feszélyezett kicsit a dolog, de az élet rendje szerint az emberek megöregszenek, ergo kell az utánpótlás a szakmába. A gyakorlatot pedig nem a levegővel szívja magába senki, meg kell tanulniuk valahogy, másképp sose lesznek igazi szakemberek. Miért lennék "más mint a többi ember", hogy rajtam nem tanulhat senki? Volt tapasztalt szakorvos a küzelben, aki felügyelte a fiatalt, a gyakornok pedig udvarias volt, és odafigyelt arra, hogy mit csinál. Nekem ezzel semmi gondom nincs.

2011. jan. 22. 21:23
 10/18 anonim ***** válasza:
76%

" vagy visszavarrásnál benne hagy egy rongyot vagy egy ollót "

Ebben benne van az is, hogy nem az orvos feladata a leltározás, hogy meg van-e minden és nem hagyott-e a betegben valamit. Tény, hogy észre kéne vennie, de nem az ő feladata hivatalosan. Mégis őt csukják le ha ilyesmi történik. Nem azt aki nem számolta meg rendesen az eszközöket.

2011. jan. 22. 21:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!