Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Asperger- vagy autizmus-diagnó...

Asperger- vagy autizmus-diagnózissal rendelkezőket kérdezném főleg, illetve mentális betegeket: Tudnátok írni komplex minősítési eljárással kapcsolatos tapasztalatokat?

Figyelt kérdés

Sziasztok. 🙂

Ismerősöm beadta a kérelmet a szükséges mellékletekkel, és már meg is kapta az idézést a bizottság elé.

Nagyon szorong miatta, hogy sikerülni fog-e egyáltalán.

Van, aki szerint az Asperger + OCD kombónak már elégnek kell lennie egy C2-es kategóriához. Neki ráadásul vannak plusz diagnózisai is (pánikzavar, generalizált szorongás, kevert személyiségzavar, depresszió, alkohol abúzus); és a Vineland-teszten "középsúlyos" eredménye lett.

De egy tapasztalt szakember azt is mondta, hogy az adott orvosi bizottságtól is függ, meg "a csillagok állásától" is... :(

Egy általam nem ismert ismerősének pedig (aki szintén mostanában adta be a kérelmet) a kormányhivatalban azt mondta az ügyintéző, hogy "elsőre mindenkit elutasítanak, és fellebbezni kell".

Pár pozitív tapasztalatot olvastam itt, a GYK-n, de részletek nélkül. Például hogy valaki Aspergerre 50%-ot kapott.

Akik már túlestek ezen a procedúrán, le tudnák írni a tapasztalataikat?

1. Helyileg hova kellett menni? (Neki Bp. III. ker. lesz.)

2. Milyen vizsgálatok voltak? (testmagasság- és testsúlymérést mondtak, de más egyéb?)

3. Miket kérdeztek?

4. Átküldtek-e a rehabilitációs orvoshoz?

(Jogász tanácsára azt jelölte a kérelemben, hogy szeretne dolgozni, rehabilitációs munkahelyen.)

5. Mi lett az eredmény? Elsőre összejött x százalék, vagy "elutasítottak"? Ha utóbbi, akkor fellebbeztél-e?

6. Milyen diagnózisaid voltak, amiket figyelembe vettek?

7. Milyen csoportba soroltak be, és hány %-ot kaptál?

8. Az ellátást az előző évi bruttó vagy nettó jövedelemből számolják?

...

Egyéb tanácsokat is szívesen fogadnék, hogy mire figyeljen stb.

Előre is köszönöm mindenkinek. 🙂

#leszázalékolás #Asperger #OCD #komplex minősítési eljárás #minősítő bizottság
okt. 29. 11:41
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

#5 és #8 válaszoló vagyok.

Kedves Kérdező,

Köszönöm, amit leírtál az ismerősöd tapasztalataiból, ez nekem is új volt és fontos, mert terveztem, hogy kérek új, személyes kivizsgálást, hogy ne hasra ütésre írják be a korlátozásokat munkavállalás esetére.

Ezek szerint nagyon nem mindegy - itt sem - hogy kihez kerül az ember, valódi szakemberhez vagy csak egy kötekedő bunkóhoz. Azt hittem, hogy az ilyen elbírálásokat szakmai alapon végzik. Én naiv!

Szóval ha egyszer végre rá tudom szánni magam, hogy beadjak újra egy kérvényt felülvizsgálatra, akkor figyelni fogok arra, hogy nem kell okvetlenül hagyni, hogy lenyomjanak.

De ez borzasztó. Hogy ilyen a színvonal.

Erről úgy látszik, hogy az egyébként nagyon értelmes és rendes munkaorvos sem tudott, hogy még a személyes kivizsgálás sem garancia a rendes elbírálásra.

Mert az egésznek a lényege, amit az első válaszomban (#5) írtam, hogy a postafordultával megküldött elbírálásban olyan szinten korlátozták a vállalható munkafeltételeket, hogy az állami munkaadóknál mindenbe belekötöttek.

(Számítógép előtti munkavégzés, meghatározott időkeret, stb.)

A tanulság számomra: Mindenképpen csak magáncégeknél érdemes állást keresni, ahol nem a papír számít, hanem a valós készségek.

És ettől még a megváltozott munkaképesség utáni személyes adókedvezményt igénybe lehet venni. És a munkaadó is spórolni tud a kiadásain, ha engem alkalmaz.

A gond az, hogy ha nemadomfel.hu, Aura Egyesület és hasonló alapítványokhoz fordul az ember, ott szinte csak állami munkahelyek vannak, ahol túlságosan betűről betűre értelmez mindent a munkaorvos és mindenbe beleköt.

Direkt rákérdeztem a nemadomfel.hu-nál, hogy miért nem veszik fel a kapcsolatot magáncégekkel, a válaszból arra a következtetésre jutottam, hogy az államtól kapnak támogatást az egyének elhelyezése után, és így kényelmes nekik. Vagy mert csak ennyi eszük van.

Az egész helyzet úgy szar, ahogy van.

De a megváltozott munkaképesség papír is csak azért érdekel, mert azt remélem, hogy ezzel több esélyem van a munkaadónál, mert tud spórolni a kiadásain.

Mert amúgy nincs szükségem különleges munkakörülményekre, meg mentorra, semmi ilyesmi.

jan. 29. 21:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!