Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Asperger- vagy autizmus-diagnó...

Asperger- vagy autizmus-diagnózissal rendelkezőket kérdezném főleg, illetve mentális betegeket: Tudnátok írni komplex minősítési eljárással kapcsolatos tapasztalatokat?

Figyelt kérdés

Sziasztok. 🙂

Ismerősöm beadta a kérelmet a szükséges mellékletekkel, és már meg is kapta az idézést a bizottság elé.

Nagyon szorong miatta, hogy sikerülni fog-e egyáltalán.

Van, aki szerint az Asperger + OCD kombónak már elégnek kell lennie egy C2-es kategóriához. Neki ráadásul vannak plusz diagnózisai is (pánikzavar, generalizált szorongás, kevert személyiségzavar, depresszió, alkohol abúzus); és a Vineland-teszten "középsúlyos" eredménye lett.

De egy tapasztalt szakember azt is mondta, hogy az adott orvosi bizottságtól is függ, meg "a csillagok állásától" is... :(

Egy általam nem ismert ismerősének pedig (aki szintén mostanában adta be a kérelmet) a kormányhivatalban azt mondta az ügyintéző, hogy "elsőre mindenkit elutasítanak, és fellebbezni kell".

Pár pozitív tapasztalatot olvastam itt, a GYK-n, de részletek nélkül. Például hogy valaki Aspergerre 50%-ot kapott.

Akik már túlestek ezen a procedúrán, le tudnák írni a tapasztalataikat?

1. Helyileg hova kellett menni? (Neki Bp. III. ker. lesz.)

2. Milyen vizsgálatok voltak? (testmagasság- és testsúlymérést mondtak, de más egyéb?)

3. Miket kérdeztek?

4. Átküldtek-e a rehabilitációs orvoshoz?

(Jogász tanácsára azt jelölte a kérelemben, hogy szeretne dolgozni, rehabilitációs munkahelyen.)

5. Mi lett az eredmény? Elsőre összejött x százalék, vagy "elutasítottak"? Ha utóbbi, akkor fellebbeztél-e?

6. Milyen diagnózisaid voltak, amiket figyelembe vettek?

7. Milyen csoportba soroltak be, és hány %-ot kaptál?

8. Az ellátást az előző évi bruttó vagy nettó jövedelemből számolják?

...

Egyéb tanácsokat is szívesen fogadnék, hogy mire figyeljen stb.

Előre is köszönöm mindenkinek. 🙂

#leszázalékolás #Asperger #OCD #komplex minősítési eljárás #minősítő bizottság
okt. 29. 11:41
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Behívtak. Asperger-szindróma, generalizált szorongás.

50%, C1, 58 ezer Ft volt (most 61 ezer Ft). Nem kaptam meg a C2-t.

okt. 29. 18:30
 2/8 A kérdező kommentje:

Ó, sajnálom. :(

Ez a "tartós rehabilitációs" cucc hogy működik Nálad? Védett munkahely, vagy esetleg valami fejlesztés, egyéb segítség?

okt. 29. 19:12
 3/8 anonim ***** válasza:

Pszichológushoz járok, már csak heti kétszer szorongtam az atomháborúval való ijesztgetés felújításáig. Ugyanott dolgozom, mint előtte.

Fél évente kell beszámolni az eredményekről, elmondani, hogy milyen gyakran járok pszichológushoz. Megvan az évi négy pszichiátriai kontrollom is.

okt. 30. 04:17
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm az újabb válaszodat is. :)

TB-s vagy privát pszichológushoz jársz? És milyen terápia vált be a szorongásra?

okt. 30. 06:20
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Én 2018-ban kaptam meg a diagnózist, ez alapján később a megváltozott munkaképesség határozatot. C2, 55%

Postán beküldtem én is a szükséges papírokat.

DE!!! Engem nem hívtak be, mert ez nem is kötelező részükről.

Egyszerűen postán válaszban megkaptam az I. Fokú Orvosi Véleményt és a Komplex minősítést.

Először örültem, hogy ilyen könnyen "megúsztam". Én is szorongtam rettenetesen, hogy be kell menni.

DE!!!

Olyan "szabvány" komplex minősítést kaptam, hogy ezután, amikor munkát akartam vállalni, akkor volt olyan munkaadó (Posta) ahol a munkaorvos minden egyes szóba belekötött.

Idézem a Komplex minősítést:

Rehabilitáció szempontjából figyelembe veendő kizáró tényezők a munka-környezetben és a munkavégzésben:

• Fokozott érzelmi, pszichés megterhelés

• Fokozott figyelmet igénylő munkavégzés

• Nehéz fizikai megterhelés

Rehabilitáció szempontjából figyelembe veendő korlátozó tényezők a munka-környezetben és a munkavégzésben:

• Időkényszer keretei közötti munkavégzés

Ezzel lényegében az ÖSSZES munkahelyet kizárták, ha valaki (a munkaorvos) szó szerint veszi.

A bírósági munkánál még viszonylag könnyen ment, de a Postánál 1.5 hónapba telt, és 4-5-ször jártam különböző munkaorvosoknál és egy munkapszchológusnál (vagy mi a franc).

Volt a Postánál olyan munkakör, hogy mire végigfutottam a köröket, és végül megkaptam az "Alkalmas" minősítést a munkaorvostól, addigra BETÖLTÖTTÉK a munkakört!!! Engem meg egy szutyok munkakörbe helyeztek. Nem abba, amiről az állásinterjún szó volt!

A 4. vagy 5. munkaorvos normális, értelmes volt, vele beszéltem erről a problémáról, és azt mondta, hogy igen, gyakran egy általános szöveget küldenek ki, hogy megspórolják a kivizsgálást.

Ennek viszont az az ára, hogy sokkal korlátozóbb dolgokat írnak be. Tehát ha valaki munkát akar vállalni, akkor kérjen inkább személyes kivizsgálást.

Tehát a kérdezőnek és akinek az érdekében szólt, azt tudom mondani, hogy inkább örüljön, hogy behívják, és valódi kivizsgálásra van esélye, és nem írnak be automatikusan baromságokat, amik fölöslegesen nehezítik a munkavégzést.

Persze nem hiszem, hogy a mostani papírom magáncégeknél problémát jelentene. Állami munkaadóknál is csak akkor, ha az általuk megbízott munkaorvos magáncég éppen bele akar kötni valamilyen okból.

A Postánál például az általuk megbízott munkaorvos cég olyan sok embert utasított vissza, hogy az Aura Egyesület perre ment velük (vagy akart, még 2021-ben). Nem tudom, hogy utána mi lett.

Ott olyat is visszautasítottak (nem kapta meg az "alkalmas" minősítést) akinek csak magas volt a vérnyomása, és persze szedett rá gyógyszert.

Nekem is azt javasolta a normális munkaorvos (az egyetlen a Postánál) hogy személyes kivizsgálást kérjek, hogy fölösleges korlátozásokat ne írjanak bele hasraütésre.

Persze nyilván hosszú a várólista, meg egyáltalán: Nekem külön kérni kell!! Miközben súlyos fogyatékosnak vagyok minősítve, C2, 55%-os össz-szervezeti egészségkárosodás (ÖEK).

Akármilyen nehéz, vállalni kell, túl kell esni rajta. Örülhet, akit behívnak, mert lehet hogy különben ezt megspórolja, de utána a munkaadó megbízott üzemorvosa szivathatja a végtelenségig, és konkrétan emiatt lecsúszhat állásokról!!

okt. 30. 11:55
 6/8 A kérdező kommentje:

#5:

Nagyon köszönöm a részletes válaszodat. :)

Kérdeznék:

1. Csak Asperger-diagnózisod volt? Vagy volt más is?

2. Milyen orvosi doksikat küldtél be? Szimplán a diagnózisokat tartalmazókat, vagy volt valami részletes is, pl. pszcihológus / pszichiáter szakvéleménye?

okt. 30. 18:57
 7/8 anonim ***** válasza:

#5 vagyok.

Elnézést kérek, hogy ilyen sokára válaszolok!

Időnként felpörgök és aktívabb vagyok, máskor meg napokon-heteken át félreteszem, hanyagolom a függőben lévő dolgokat. (Vagy akár éveken át.)

Ez persze nem mentség, csak magyarázat.

Kedves Kérdező! A válaszom:

Sajnos már nem emlékszem, hogyan csináltam/csináltuk. A számítógépemen meglévő beszkennelt dokumentumok alapján ezeket küldtem be:

- háziorvosi beutaló

- fogyatékosságot igazoló orvosi dokumentáció

- személyi igazolvány másolat

Tehát nyilván beküldtem az Autizmus Alapítvány Ambulancia által kiállított 2db Pszichiátriai szakvéleményt.

(F84.50 Asperger-szindróma)

De szerepeltek a rendszerben korábbról ezek is:

BNO kód: F10.20 Alkohol okozta dependencia (szindróma)

BNO kód: F60.60 Szorongó (elkerülő, averziv) személyiségzavar

BNO kód: F40.10 Szociális fóbia

Bár én a fenti hárommal kapcsolatban nem küldtem be semmilyen dokumentumot, ez egészen biztos, a Komplex minősítésben mégis az összes szerepelt.

Tehát az Aspergerrel együtt 4db BNO volt indokként felsorolva.

Egyébként az Összefoglaló vélemény így kezdődött:

VIZSGÁLAT ADATAI

Véleményezés módja: Irat alapján vizsgálva

Vizsgálat dátuma: 2019. április 8.

Eljárás típusa: Új kérelem rehabilitációs/rokkantsági ellátás iránt

És a BNO-k után így folytatódott:

---------------------------

Egészségi állapot: 45%

Egészségi állapot véleményezhető: 2018. október 25. naptól

Össz-szervezeti egészségkárosodás (ÖEK): 55%

Minősítés: C2

A igénylő egészségi állapotát, az ebből származó kizáró és korlátozó tényezőket a munkavégzésben és a munkakörnyezetben, egészségkárosodása jellegét, képzettségét, munkatapasztalatát, személyes körülményeit, és a munkaerő piaci esélyeit figyelembe véve a foglalkozási rehabilitációja jelenleg nem javasolt.

A igénylő egészségi állapota alapján tartós foglalkozási rehabilitációt igénylő személy, azonban a komplex minősítés szakmai szabályairól szóló rendeletben meghatározott egyéb körülményei miatt a foglalkozási rehabilitációja jelenleg nem javasolt.

A megmaradt egészségi állapota alapján foglalkoztatható, kereső tevékenységet végezhet.

Foglalkoztathatóság az orvosi szakvélemény rehabilitációs rovatában leírtaknak megfelelően történhet.

---------------------------

Összefoglalva a válasz:

Részletes pszichiátriai szakvéleményt küldtem be, ami csak az Asperger diagnózisról szólt.

Mégis, a rendszerben korábbról már bent lévő adatok miatt, 4 diagnózis alapján bíráltak el.

nov. 2. 15:12
 8/8 anonim ***** válasza:

Sziasztok' Aki mostanában volt leszázalékoláson,Papíron is kiküldik a behivót?nekem csak e-mailon jött idáig,február 11 -én kell mennem.

A határozatot az eredménnel is papíron küldik.

Van akinek papíron kell beküldenmie vagy mailon a leleteket??

Én ilyeneket gépen nem tudok kitölteni.

jan. 22. 17:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!