Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Ha féreg van vagy volt a...

Ha féreg van vagy volt a tüdőben, azt ki tudja mutatni a tüdőszűrés? Illetve ennek nyomait, elváltozásokat?

Figyelt kérdés

Pénteken voltam tüdőszűrésen.

Azelőtt szedtem féreghajtót és egy alkalommal furcsa érzés volt a tüdőben.

Kimutathatja a tüdőszűrés, ha ez a furcsa érzés férgek miatt volt?

A féreg akkorra már remélhetőleg kiment, amikor a tüdőszűrés volt, de a féreg vagy férgek által okozott lyukakat ki tudja mutatni? Vagy miket?

Minden érdekel, ami a témával kapcsolatos!

Köszönöm!

okt. 13. 14:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Úristen, hogy kerülne féreg a tüdődbe?!
okt. 13. 14:40
 2/12 anonim ***** válasza:
A féreg a bélrendszeredben él
okt. 13. 14:56
 3/12 A kérdező kommentje:
Van olyan féreg, amelyik nem csak a bélrendszerben él. Sajnos.
okt. 13. 15:05
 4/12 A kérdező kommentje:

" Ascariasis (orsóférgesség)

Hazánkban átlagosan 8-10%-ban fordul elő. Terjedése székletszóródással, a féregpetékkel szennyezett talajjal, tisztítatlan szennyvízzel öntözött, nyersen fogyasztott, mosatlan gyümölcs és zöldségfélék fogyasztásával történik. A terjedésben természeti tényezőkön kívül társadalmi tényezőknek (hiányos közművesítés, primitív személyi higiéné) is jelentős szerepük van.

Az Ascaris lumbricoides nevű féreg hímje 15-20 cm, nősténye 20-30 cm hosszú. A fertőzőforrás a féregürítő ember. A pete szájon át bejut a béltraktusba, majd az emésztőnedvek hatására peteburok megnyílik, és az így szabaddá váló lárvák átfúródnak a bélfalon, majd a vénás keringéssel (részben a nyirokereken át) a tüdőbe jutnak. A lárvák a tüdő léghólyagjain keresztül a nagyobb légutakba vándorolnak, majd a felköhögött lárvákat lenyelve, a bélben ismét kialakulnak belőlük az ivarérett férgek. A tüdőben vándorló lárvák apró vérzéseket, hörghurutot, súlyosabb fertőzés esetén kiterjedt gyulladásos folyamatokat indíthatnak el.

A vékonybélben élősködő, és a félig emésztett béltartalommal táplálkozó férgek, a féregszámtól és az egyéni túlérzékenységtől függően, puffadást, hasi fájdalmat, periodikus hasmenést okozhatnak. Máskor a tünetek gyomor- vagy patkóbélfekélyt, néha hasi daganatot utánozhatnak. Toxikus hatásként idegrendszeri és allergiás tünetek jelenhetnek meg (pl. nyugtalanság, alvászavar, szédülés, orr- és végbélviszketés stb.).

A legveszélyesebbek, a mechanikus jellegű ártalmak. A vándorló lárvák hatására a gégében vizenyő képződhet, amely fulladást okozhat. A kórokozó a fülkürtön át a középfülbe is bekerülhet, majd a dobhártyán átfúródva megjelenhet a külső hallójáratban. A férgek tömeges előfordulása bélelzáródást (ileus) idézhet elő. Alkalmanként az Ascaris férgek az epeutakba is bejutnak."

okt. 13. 15:21
 5/12 anonim ***** válasza:
Nagyon sokat kell hozzá benyalni. Remélem nem eszel direktbe földet
okt. 13. 21:10
 6/12 A kérdező kommentje:

Nem eszem földet. Tudom, mire gondolsz: PICA. De nem eszem földet.

Viszont sajnos sokszor volt úgy, hogy megvettük a gyümölcsöt (pl banánt) és néha a zöldséggel is (pl sárgarépát) és úgy ettem, mosatlanul! Igen, szoktam nyersen enni a sárgarépát és néha meg sem hámoztam. Az utóbbi nem sokszor fordult elő, de néhányszor megtörtént. 😔

Az idézett leírásban is az áll, hogy így is be lehet nyelni.

Hát azt megtanultam, hogy soha többé ne egyem mosatlanul. Sajnos így tanultam meg, a saját káromon.

Az volt a szokásom, hogy a banánt úgy bontottam ki, hogy a tetejét a fogaimmal megharaptam, majd kézzel meghámoztam.

És így akár még vmi trópusi férget is lenyelhettem, illetve a petéit.

Oá! 😭🤦‍♀️

Nagyon mossatok meg mindent, de nagyon alaposan. Sokat olvastam a témában mostanában és rengeteg ember testében él féreg és rengetegen nem tudnak arról.

Pedig amúgy az a fajta vagyok, aki állandóan hord magával vizet és folyékony szappant, hogy kezet tudjak mosni, szóval nem tudom, hogy mi volt ez a banánnal, stb, hogy az hogy nem jutott el a tudatomig.

Ha az eredeti kérdésre tud vki válaszolni, továbbra is várom.

okt. 13. 21:54
 7/12 anonim ***** válasza:

Eozinofil infiltrátum, vagy Löffler szindróma néven olvashatsz róla.

A te korodban nem hiszem, hogy olyan szinten fertőznéd magad, hogy látszódjon. Nagyon sok petét kell hozzá egyszerre megenned.

okt. 14. 07:29
 8/12 A kérdező kommentje:
#7. Nagyon köszönöm! És azt is tudod, hogy ez a vérképen hogyan látszik? Magas az eos?
okt. 14. 08:22
 9/12 A kérdező kommentje:
#7. Légy szíves, írj még. Nem biztos, hogy a tüdőre is átterjedt, de féreg volt, azt biztos. A vérképben mely értékek utalhatnak parazitózisra?
okt. 14. 08:26
 10/12 A kérdező kommentje:

Megnéztem a leleteimet.

Áprilisban MON% 9,70, EOS% 12,10 volt.

Júliusban LYM% 10,20, a NEU% 81,50 volt.

Ezek közül valamelyik utalhatott a parazitákra?

okt. 14. 08:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!